- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Άρωμα γυναίκας στη δημαρχία της Αιώνιας Πόλης
Φαβορί η δικηγόρος Βιρτζίνια Ράτζι του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων»
Για πρώτη φορά η Ρώμη βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει δημαρχίνα. Η δικηγόρος Βιρτζίνια Ράτζι του αντικαθεστωτικού «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» θεωρείται το φαβορί στο δεύτερο γύρο των εκλογών με αντίπαλο τον Ρομπέρτο Τζακέτι που υποστηρίζεται από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Η επικράτηση της κ. Ράτζι θεωρείται πλήγμα για τη διακυβέρνηση Ρέντσι αν και ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός εμμένει πως η αδύναμη εμφάνιση του κόμματός του δεν θα έχει πολιτικές επιπτώσεις. Ωστόσο, το κόμμα του Ρέντσι κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές και στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, το Μιλάνο, ενώ αμφίρροπη είναι η μάχη για τις δημαρχίες στο Τορίνο και στην Μπολόνια.
Η 37χρονη δικηγόρος που πρόκειται στο κόμμα που ίδρυσε ο Ιταλός κωμικός Μπέπε Γκρίλο απέσπασε ποσοστό 35% στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών έναντι 24% του Ρομπέρτο Τζακέτι. Η κ. Ράτζι διεκδικεί με αξιώσεις τη δημαρχία της Αιώνιας Πόλης, η οποία είναι βυθισμένη στα χρέη. Οι Ρωμαίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι με την κατάσταση της πόλης, τους σωρούς σκουπιδιών, τις λακκούβες στους δρόμους και τα σοβαρά προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες και τη στέγαση. Το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» ιδρύθηκε το 2009 με βασική ατζέντα τη μάχη κατά της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνησή του δεν κρίνεται στις τοπικές κάλπες (αποκλείοντας ενδεχόμενο παραίτησης) και έδειξε στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου για τον χώρο στον οποίο οι Ιταλοί θα κρίνουν την τύχη του. Τον Οκτώβριο, η Ιταλία θα αποφασίσει με δημοψήφισμα εάν θα δεχθεί ή θα απορρίψει τις αλλαγές στον ιταλικό εκλογικό νόμο που έφερε ο πρωθυπουργός -η μεταρρύθμιση ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ανόδου του φιορεντίνου Ρέντσι στην ηγεσία και είχε συνοδευτεί με πολιτικές δυσκολίες που ήταν συμπτωματικές των προκλήσεων που αντιμετωπίζει εν γένει ο αρχηγός του PD.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Φλάβιο Μπολσονάρου δημοσίευσε τρισέλιδη ανακοίνωση στην οποία αυτοχαρακτηρίστηκε «ηγέτης της Βραζιλίας»
Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας
Η διαδρομή του Αμπντούλ ελ-Σαγιέντ που φωτίζει το στοίχημα της ανανέωσης των Δημοκρατικών
Το Επαναστατικό Δικαστήριο του Ιράν επέβαλε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και περιορισμούς στα social media
Κάνει λόγω για νοθεία στις εκλογές της Βραζιλίας και πως η «εγκληματική οργάνωση» του Λούλα του έκλεψε τη νίκη
«Συνεχίστε με κανονική ταχύτητα» - Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της El País
Οικογένειες αγωνιούν να μάθουν νέα για τους αγαπημένους τους
Φόρος 6% αναμένεται να επιβληθεί στις τράπεζες από τον Ιανουάριο του 2027
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
Στους 68 οι νεκροί, 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Ρεκόρ εδρών για τα αραβικά κόμματα
Σχεδόν 80 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 15 να βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση
Η Ισπανία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη και το το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά την Κίνα
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δίνουν στα δύο αραβικά κόμματα, την Ενιαία Λίστα και το Ρα’αμ, τουλάχιστον 19 από τις 120 έδρες της Βουλής
Τι είναι, πώς καταμετρώνται και ποια κόμματα μπορεί να ωφεληθούν
Συγκλονισμένη η χώρα, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών
Το σύστημα ασφαλείας LZB παρουσίασε βλάβη το πρωί της Τετάρτης
Τουλάχιστον 64 οι νεκροί, φόβοι για ακόμα περισσότερους
Θα ορίσει τις προσεχείς ημέρες έναν υποψήφιο, στον οποίο θα αναθέσει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.