- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φιντέλ Κάστρο: Από το πολύ σιρόπι του Ομπάμα κινδυνεύσαμε να πάθουμε έμφραγμα
Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας έλυσε τη σιωπή του
Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας και «πατέρας» της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, έλυσε τη σιωπή του και είπε την άποψή του για την ιστορική επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στο νησί. Με επιστολή του στην κρατική εφημερίδα Γκράνμα ο 89χρονος Φιντέλ Κάστρο δηλώνει ότι η χώρα του δεν «χρειάζεται τα δώρα της "αυτοκρατορίας"» και ότι Κουβανοί κινδύνεψαν να πάθουν έμφραγμα από το πολύ σιρόπι του Ομπάμα.
«Κινδυνεύσαμε να πάθουμε έμφραγμα ακούγοντας τα λόγια αυτά του Αμερικανού προέδρου» συνεχίζει στο ίδιο ύφος ο πρώην Λίντερ Μάσιμο, πριν υπενθυμίσει έναν μακροσκελή κατάλογο από περασμένες και υφιστάμενες διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών παρά τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014. «Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι ο λαός αυτής της ευγενικής και ανιδιοτελούς χώρας θα απαρνηθεί τη δόξα και τα δικαιώματα, τον κεκτημένο πνευματικό πλούτο που έχει επιτευχθεί χάρη στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη Ομπάμα.
Στην ομιλία του που αναμεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα κουβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε καλέσει την Αβάνα «να θάψει το τελευταίο απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, ενώ στη συνέχεια είχε μιλήσει υπέρ των δημόσιων ελευθεριών και της δημοκρατίας στο νησί. «Η ταπεινή μου πρόταση είναι να σκεφθεί και να μην προσπαθεί να καταλήξει σε θεωρίες για την κουβανική πολιτική» απάντησε ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πάντως ουδέποτε ετάχθη κατά της προσέγγισης με τον πρώην "εχθρό", την οποία προωθεί ο αδελφός του, Ραούλ.
Ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος στις 13 Αυγούστου κλείνει τα 90, δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από τον Ιούλιο του 2015, όμως τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τακτικά φωτογραφίες του πρώην αρχηγού του κράτους να υποδέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και αρχηγούς φιλικών κρατών. Αποσύρθηκε από την εξουσία το 2006.
Φωτογραφία: EPA/Cubdebate/Estudios Revolucion
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
O Αντρέα Ντελμάστρο διατηρούσε ποσοστό στα καταστήματα αυτά
Η σύγκρουση έχει ήδη ανατρέψει τις εύθραυστες σχέσεις που είχαν αρχίσει να αποκαθίστανται τα τελευταία χρόνια
Το περιεχόμενο περιλαμβάνει οδηγούς βήμα προς βήμα
Μέσα σε λίγες ώρες, ένας άγνωστος κρατούμενος μετατράπηκε σε παγκόσμιο meme
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι μαρτυρίες για περιστατικά σε χώρους καθημερινής εργασίας
Η στιγμή εκτυλίχθηκε στο λεγόμενο «Jungle Room»
Τίποτα όπως φαίνεται δεν είναι δωρεάν....
Οι αντιφάσεις μιας πλατφόρμας που διχάζει
Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υποστηρίζει ότι το Ιράν αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για τις χώρες του Κόλπου
Οι ψυχραιμότεροι στο δυτικό ημισφαίριο εκφράζουν μία απροκάλυπτη απαισιοδοξία ως προς τις πραγματικές δυνατότητες εξόδου των ΗΠΑ από την πολεμική κρίση στην οποία ενεπλάκησαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.