COVID 19

Ανησυχεί η Ευρώπη για την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα - Σήμερα οι αποφάσεις για νέα μέτρα

Συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταξιδιώτες από την Κίνα
© EPA / MARK R. CRISTINO

Κορωνοϊός - ΕΕ: Συνεδριάζει ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων με στόχο τη λήψη άμεσων μέτρων

Τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα της Ε.Ε. απέναντι στην έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα αποφασίζει σήμερα, Τετάρτη (04/01), σε έκτακτη συνεδρίαση του ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR) της ΕΕ.

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων τόνισε την Τρίτη η σουηδική προεδρία της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής υγειονομικής ασφάλειας της ΕΕ διαφάνηκε σύγκλιση των χωρών μελών προς αυτήν την κατεύθυνση με την Επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου να υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Νωρίτερα, το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν τρεις θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο 24ωρο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων να φθάνει τους 5.253 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει μέτρα

Για προληπτικούς λόγους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες -ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ- ανακοίνωσαν ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες με προέλευση την Κίνα.

Η Νότια Κορέα έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Στη συνέχεια Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου στη Βρετανία, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στη Γαλλία.

Η Ισπανία ζητεί «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Από την πλευρά της η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ