COVID 19

Η Κίνα «τρομάζει» την Ευρώπη: Αίτημα για τεστ covid πριν από την πτήση

Ποιοι έχουν ήδη λάβει μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία στην Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού
Μεγάλη πίεση δέχονται τα νοσοκομεία στην Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού © EPA

Η έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα προβληματίζει την Ευρώπη. Τεστ προ αναχώρησης ταξιδιωτών συζητούν οι χώρες της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (3/1) η συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ για τον κορωνοϊό. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ για τους ταξιδιώτες πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα προς την ΕΕ, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για κοινή προσέγγιση στη λήψη μέτρων.

Ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter έκανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής.

Όπως ανέφερε, η επιτροπή συνήλθε σήμερα για να συζητήσει τα θέματα των υποχρεωτικών ελέγχων για τον κορωνοϊό κατά τη αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, την ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων και την αυξημένη εσωτερική επιτήρηση. Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, ωστόσο η υποστήριξη της κοινής δράσης από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει στην ανάλογα απόφαση. «Η ενότητα παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο μας κατά της COVID-19», καταλήγει στην ανάρτησή της η κ. Κυριακίδου.

Σήμερα Τρίτη, το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν τρεις θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο 24ωρο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισεκ. κατοίκων να φθάνει τους 5.253 νεκρούς από τα τέλη του 2019.

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει μέτρα

Για προληπτικούς λόγους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες -ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ- ανακοίνωσαν ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες με προέλευση την Κίνα.

Η Νότια Κορέα έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Στη συνέχεια Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου στη Βρετανία, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στη Γαλλία.

Η Ισπανία ζητεί «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Από την πλευρά της η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία επεσήμανε ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ