Κοσμος

Με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορωνοϊού οι επιβάτες από Κίνα - Η ελληνική πρόταση

Η έξαρση covid τρομάζει την Ευρώπη

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέτρα για τον κορωνοϊό σε ταξιδιώτες από την Κίνα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Μέτρα για τον κορωνοϊό σε ταξιδιώτες από την Κίνα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση © EPA/Mark R. Cristino

Κορωνοϊός στην Κίνα - Η Ελλάδα προτείνει υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορωνοϊού για όλους τους επιβάτες στην Ευρώπη από την ασιατική χώρα

Διττή είναι η πρόταση και η θέση του ελληνικού υπουργείου Υγείας στο ερώτημα, το οποίο θα τεθεί εκ νέου αύριο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Κρίσεων της Ε.Ε. σχετικά με το ενδεχόμενο οι ταξιδιώτες από την Κίνα οι οποίοι έχουν προορισμό τις χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό μοριακό τεστ πριν από την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος στην Κίνα.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της ATHENS VOICE, η Ελλάδα, διά του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη, προτείνει και θα επιμείνει αύριο, στη συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης του Μηχανισμού, στην πρόταση για λήψη απόφασης για την καθιέρωση της υποχρέωσης όλων των ταξιδιωτών οι οποίοι προέρχονται από την Κίνα με προορισμό τους χώρες - μέλη της Ε.Ε. να επιδεικνύουν πριν από την επιβίβασή τους στα αεροσκάφη, στην Κίνα, αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό (PCR) διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη θέση της Ελλάδας, αυτή η απόφαση να έχει εφαρμογή αποκλειστικά και μόνον εάν είναι ομόφωνη, δηλαδή μόνον εάν τη στηρίξουν τελικά όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., μηδενός εξαιρουμένου.

Μετά τον απότομο τερματισμό της αμφιλεγόμενης πολιτικής «zero covid» στην Κίνα, ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση. Τα νοσοκομεία έχουν γονατίσει σε πολλές περιοχές της ασιατικής χώρας, με τις αίθουσες και τους διαδρόμους να κατακλύζονται από ασθενείς covid.

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωναϊού στην Κίνα | 03/01/2023 | ΕΡΤ

Καθησυχαστικός ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον κορωνοϊό στην Κίνα

Για το πόσο πρέπει να ανησυχούμε με τον κορωνοϊό στην Κίνα κλήθηκε να απαντήσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι «η Κίνα αυτήν τη στιγμή το μόνο που έκανε ήταν να σταματήσει την ανερμάτιστη πολιτική, η οποία στην ουσία βασάνιζε τους πολίτες της χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο». Και σχολίασε: «Ήταν ένας φαύλος κύκλος αυτό».

«Aναστρέφοντας αυτήν την πολιτική έχει σαν συνέπεια να υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην Κίνα και επειδή δεν υπάρχει υβριδική ανοσία, υπάρχει αυξημένη, πιο υψηλή, κυκλοφορία απ’ ότι υπάρχει στις υπόλοιπες χώρες. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο από την κατάσταση στην Κίνα, για εμάς σε αυτήν τη φάση» ανέφερε επίσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ