COVID 19

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην Κίνα με τον κορωνοϊό; - Ο Μαγιορκίνης απαντά

Τι είπε για το νέο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τέλος της πολιτικής «zero covid» στην Κίνα προκάλεσε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού
Το τέλος της πολιτικής «zero covid» στην Κίνα προκάλεσε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού © EPA/Wu Hao

Κορωνοϊος στην Κίνα - Νέο στέλεχος στη Βόρεια Αμερική - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κίνα, το νέο στέλεχος που εμφανίστηκε στην Αμερική και την κινητικότητα στις γιορτές.

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας δήλωσε: «Η Κίνα αυτή τη στιγμή το μόνο που έκανε ήταν να σταματήσει την ανερμάτιστη πολιτική, η οποία στην ουσία βασάνιζε τους πολίτες της χωρίς να έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Ήταν ένας φαύλος κύκλος αυτό».

Και εξήγησε: «Aναστρέφοντας αυτήν την πολιτική έχει σαν συνέπεια να υπάρχει αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην Κίνα και επειδή δεν υπάρχει υβριδική ανοσία, υπάρχει αυξημένη, πιο υψηλή, κυκλοφορία απ’ ότι υπάρχει στις υπόλοιπες χώρες. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο από την κατάσταση στην Κίνα, για εμάς σε αυτή τη φάση».

Πόσο επικίνδυνο είναι το νέο στέλεχος κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Αναφορικά με το νέο στέλεχος κορωνοϊού στη Βόρεια Αμερική (XBB15), ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: «Πρόκειται για ένα στέλεχος το οποίο είναι η ανάμιξη από δύο στελέχη της Ο2. Φαίνεται στις πρώτες αναλύσεις ότι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν και λέω ότι είναι μικρό διότι φαίνεται ότι είναι γύρω στο 20% ποσοστό που θεωρείται μικρό για τα δεδομένα που είχαμε, όταν ερχόντουσαν νέες παραλλαγές τα πλεονεκτήματα που είχαν είναι της τάξης του 90% και πάνω».

Σχετικά με την κινητικότητα του κόσμου τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι δεν θεωρεί πως θα έχει κάποιο ιδιαίτερο αποτύπωμα στους υγειονομικούς δείκτες: «Και αυτό γιατί η υβριδική ανοσία στον πληθυσμό πλέον είναι πολύ υψηλή. Όλο τον προηγούμενο καιρό κόσμος συνέχιζε να βρίσκεται, να διασκεδάζει, να αναμειγνύεται σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά που έχουμε στην κινητικότητα κατά τη διάρκεια των γιορτών σε σύγκριση με πριν τις γιορτές δεν είναι μεγάλη, ενώ στις προηγούμενες χρονιές ήταν τεράστια γιατί ήμασταν κλεισμένοι και δεν βρισκόμασταν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ