COVID 19

Κορωνοϊός - Κίνα: Ευτύχημα η απόρριψη του πανικού από την Ε.Ε.

Παρά τις άστοχες προτάσεις και πρωτοβουλίες της ιταλικής κυβέρνησης

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός - Κίνα
© Kate Trifo / Unsplash

Κορωνοϊός: Τα αυστηρά μέτρα της Ιταλίας για τους κινέζους τουρίστες, ο πανικός για τα μέτρα και η απόρριψη της πρότασης από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν.

«Πάγο» στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Ιταλίας για αυστηρά μέτρα επιτήρησης στους επισκέπτες της χώρας οι οποίοι προέρχονται από την Κίνα έβαλε σήμερα η αρμόδια επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας της Ε.Ε., προφανώς με τις ευλογίες της συντριπτικής πλειονότητας των κρατών – μελών της Ε.Ε., εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας των οποίων έλαβαν επίσης μέρος στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας στερείται μνήμης: Ήταν 31 Ιανουαρίου του 2020, όταν κατεγράφησαν τα δύο πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, και μάλιστα στη Ρώμη και ενώ ήδη η Ιταλία είχε λάβει πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης των επισκεπτών της χώρας, οι οποίοι προέρχονταν από την Κίνα. Τα δύο πρώτα κρούσματα είχαν περάσει κανονικά και με το νόμο τα δήθεν πολύ αυστηρά μέτρα της Ιταλίας, τα οποία είχαν αναπτυχθεί στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας.

Στη συνέχεια ήρθε η έξαρση του νέου κορωνοϊού στο Μιλάνο και, λίγο αργότερα, η τραγωδία του συστήματος Υγείας του Μπέργκαμο είχε ήδη αρχίσει να εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο…

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, στην Ελλάδα, εισηγείτο και ο τότε υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωνε την απόφαση για την ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, με μόνο τους… «συνήθεις υπόπτους» να αντιδρούν στην εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Κανένα «πολύ αυστηρό» μέτρο επιτήρησης στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας δεν έλαβε η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της Ε.Ε., αλλά, με πρώτη την Ελλάδα, μία – μία οι χώρες της Ε.Ε. άρχισαν να μπαίνουν υπό καθεστώς απόλυτου και καθολικού lockdown.

Αυτό εννοεί επίσης, σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όταν δηλώνει πως «η συζήτηση για τις επιπτώσεις από τη ευρεία διασπορά του νέου κορωνοϊού στην Κίνα έχει ξεκινήσει ήδη στην Ε.Ε., αλλά δεν πρόκειται για συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα». Εννοεί ότι δεν συνιστάται ο πανικός και η ενδεχόμενη λήψη μέτρων στην Ε.Ε. θα είναι, σε κάθε περίπτωση, μία συλλογική διαδικασία όλων των κρατών – μελών και δεν θα πριμοδοτούνται μονομερείς κινήσεις πανικόβλητου λαϊκισμού εκ μέρους των κυβερνήσεων. 

Η μνήμη σώζει, αλλά και διευκρινίζει τις καταστάσεις, στην πλειονότητα των ιστορικών περιπτώσεων, και είναι ευτύχημα το γεγονός ότι ο πανικός, τον οποίον εισηγήθηκε σήμερα η κυβέρνηση της Ιταλίας στις υπόλοιπες κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε., απορρίφθηκε πανηγυρικά από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY