Αθλητισμος

Ανασκόπηση 2022 - Champions League: Οι εκπλήξεις της χρονιάς και ο «βασιλιάς» Καρίμ Μπενζεμά

Όλα όσα συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε

giorgos-psychas.jpg.jpg
Γιώργος Ψύχας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έγινε η κλήρωση του Champions League - «Τινανομαχία» στον 3ο όμιλο
Ο Μαρσέλο της Ρεάλ Μαδρίτης σηκώνει την κούπα του Champions League στο Παρίσι © EPA/FILIP SINGER

Champions League: Οι σπουδαιότερες στιγμές της χρονιάς που πέρασε - Από τις εκπλήξεις της διοργάνωσης στον «βασιλιά» Καρίμ Μπενζεμά

To Champions League είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σκηνή που μπορεί να λάμψει ένας παίκτης σε συλλογικό επίπεδο. Εκεί όλα συμβαίνουν. Εκεί όλα είναι πιθανά. Οι ιστορίες και τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών που έκαναν μερικές καλές εμφανίσεις στα... αστέρια και μετά για να παραχωρηθούν από την ομάδα τους έπρεπε άλλοι να σκάσουν χοντρά μόνο λίγες δεν είναι. Ωστόσο, τη σεζόν 2021- 2022 έλαμψε για τα καλά ο Καρίμ Μπενζεμά.

Ο Γάλλος στράικερ επιβεβαίωσε την πολύ καλή φόρμα στην οποία βρισκόταν και σε συνάρτηση με την καταπληκτική πορεία της Ρεάλ Μαδρίτης απλά... σάρωσε. Παρόλα αυτά λίγα πράγματα θα γινόντουσαν πραγματικότητα αν ο «Μπένζι». Οπότε είναι λογικό η ανασκόπηση της περσινής σεζόν να έχει τον έμπειρο επιθετικό σε πρώτο πλάνο.

Το σερί του Καρίμ Μπενζεμά με τα γκολ του

Ο «Μπένζι» στη φάση των «16» στο πρώτο παιχνίδι με την Παρί ήταν... ήρεμος. Στο δεύτερο ήταν αυτός που έστειλε μόνος του τους συμπατριώτες του πίσω στο Παρίσι, αφού πέτυχε χατ- τρικ. Στην επόμενη φάση και συγκεκριμένα στο Λονδίνο έστειλε... αδιάβαστη τη Τσέλσι, σημειώνοντας πάλι χατ- τρικ. Ο Γάλλος είχε κέφια και στη ρεβάνς που πήγε στην παράταση με αυτόν να κρίνει την αναμέτρηση με γκολ στο 96'. Στα ημιτελικά και συγκεκριμένα στο «Έτιχαντ» ο Μπενζεμά σημείωσε δύο τέρματα. Στη ρεβάνς έκανε και πάλι... τέρατα -αν και ο Ροντρίγκο με τα δύο γκολ του έκλεψε λίγη από τη δόξα- αλλά ο Γάλλος στο 95' σημείωσε το γκολ της πρόκρισης προς τον τελικό.

Το μήνυμα του Κιλιάν Μπαπέ

Η περσινή σεζόν ξεκίνησε με τον Κιλιάν Μπαπέ να φτάνει πολύ κοντά στη Ρεάλ Μαδρίτης. Λίγο αργότερα συνεχίστηκε με δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου ότι απλά είναι θέμα χρόνου για να συμβεί αυτό. Μέχρι που η κληρωτίδα τους έφερε μαζί στα ματς των «16». Ο νεαρός στράικερ όχι μόνο τα πήγε καλά. Αλλά πολύ καλά. Ο Μπαπέ με δικό του γκολ, από ωραία ατομική ενέργεια, έδωσε τη νίκη στους Γάλλους στο Παρίσι στις καθυστερήσεις. Μάλιστα, σημείωσε και το τέρμα που έδωσε το προβάδισμα στην Παρί στο παιχνίδι της Μαδρίτης. Όμως, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Παρόλα αυτά εκείνος το... έστειλε το μήνυμά του. Τόσο στον Φλορεντίνο Πέρεθ όσο και στον Νασέρ Αλ Κελαϊφί, ο οποίος μετά από μερικούς μήνες του τα έδωσε όλα, ώστε να μην τον χάσει με τον νεαρό επιθετικό να υπογράφει μυθικό συμβόλαιο.

Ο κακός τελικός

Από τη μία η Ρεάλ Μαδρίτης. Από την άλλη η Λίβερπουλ. Ωστόσο, ο τελικός που έγινε τον Μάιο του 2022 στο Παρίσι φαίνεται πως θα ξεχαστεί γρήγορα. Αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό. Οι δύο ομάδες αν και είχαν τους παίκτες τους σε πολύ καλή φόρμα εκείνη την εποχή εν τέλει μας πρόσφεραν έναν κακό ως αδιάφορο τελικό. Νικήτρια ήταν η ισπανική ομάδα με σκορ 1-0, χάρη στο τέρμα του Βινίσιους Τζούνιορ. Παρόλα αυτά και πριν τη σέντρα της αναμέτρησης πολλοί φίλοι των δύο συλλόγων -κατά κύριο λόγο Άγγλοι- είχαν στα χέρια τους πλαστά εισιτήρια και έγινε ένα μεγάλο μπέρδεμα πριν τη σέντρα της αναμέτρησης. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι εκείνοι που μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο ήταν μερικές εκατοντάδες. Έτσι, αυτοί που έπρεπε να μπουν έμειναν με το... εισιτήριο στο χέρι.

Το show του Τιμπό Κουρτουά

O τελικός του Champions League είχε μέτριο θέαμα, αλλά θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι τελείως διαφορετικά. Και αυτό αν δεν είχε η Ρεάλ Μαδρίτης τον Τιμπό Κουρτουά σε ένα μαγικό βράδυ. Ο Βέλγος κίπερ κράτησε σχεδόν μόνος του ανέπαφη την εστία του. Η Λίβερπουλ προσπάθησε αρκετές φορές να παραβιάσει την εστία του. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη με τον Κουρτουά να βγάζει μέχρι και τα... άουτ.

Η μεγάλη έκπληξη της Σέριφ

Πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια, ώστε οι φίλοι της Σέριφ, αλλά και της Ρεάλ Μαδρίτης για να ξεχάσουν το ματς που έλαβε μέρος στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Ήταν 28 Σεπτεμβρίου του 2021 όταν η «βασίλισσα» υποδέχτηκε στην έδρα της την ομάδα από τη Μολδαβία. Όλα έδειχναν να κυλάνε ομαλά. Μέχρι το 25' όπου ο Γιακσιμπόεφ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κουρτουά, δίνοντας το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους. Ο Μπενζεμά με εύστοχο πέναλτι στο 65' έφερε το ματς στα ίσα. Ωστόσο, αυτό που έγινε και ακόμα λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να το... χωνέψουν είναι ότι ο Τιλ με απίθανο σουτ έκανε το 2-1 στο 90' και χάρισε μία μεγάλη νίκη στην ομάδα του που εν τέλει τερμάτισε τρίτη και συνέχισε στο Europa League. Όμως, αυτό μικρή σημασία έχει μπροστά σε μία επική στιγμή.

Το γκολ του Αλκάνταρα

To Champions League είναι η καλύτερη και πιο ποιοτική ποδοσφαιρική διοργάνωση. Και αυτό φαίνεται στο χορτάρι και όχι μόνο στη θεωρία ή στα budget των ομάδων. Κάθε χρονιά μας χαρίζει μεγάλες στιγμές. Απίθανα ματς και γκολ που δύσκολα μπορούν να σβηστούν από τη RAM του εγκεφάλου μας. Όσα... αστεράκια και αν δούμε. Ωστόσο, το τέρμα του Τιάγκο Αλκάνταρα απέναντι στην Πόρτο στο «Άνφιλντ» ψηφίστηκε -και δικαίως- βγήκε ως το καλύτερο γκολ της περσινής σεζόν. Poetry in motion, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι του αγγλικού συλλόγου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ