Αθλητισμος

Οι Βαλκάνιοι κάνουν… πλάκα στο NBA

Ντόντσιτς και Αντετοκούνμπο είναι τα πρώτα φαβορί για τον τίτλο του MVP

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nba-betarades.jpg

NBA: Οι κορυφαίοι παίκτες του πλανήτη είναι πια Βαλκάνιοι, με τους Αντετοκούνμπο, Γιόκιτς και Ντόντσιτς να βρίσκονται στα φαβορί για τον τίτλο του MVP.

Η ιαχή M-V-P δονούσε για δύο χρόνια την αρένα των Μπακς στο Μιλγουόκι. Κι αυτό για χάρη του Γιάννη. Ο Αντετοκούνμπο αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ το 2019 και το 2020. Έκανε το back to back, όπως έχουν κάνει παίκτες-μύθοι στο παρελθόν. O Γιάννης είδε το όνομά του να μπαίνει δίπλα σε αυτά των Ράσελ, Τσάμπερλέιν, Τζαμπάρ, Μαλόουν, Μπερντ, Μάτζικ, Τζόρνταν, Ντάνκαν, Νας, Λεμπρόν και Κάρι. Τι άλλο να πούμε; Και στη χρονιά που τελείωσε, δεν έκανε το three-peat, κάτι που έχουν πετύχει μόνο οι οι Ράσελ, Τσάμπερλέιν και Μπερντ, αλλά έκανε κάτι πολύ πιο σημαντικό, κατέκτησε το πρωτάθλημα και φόρεσε στο χέρι του το πρώτο δαχτυλίδι πρωταθλητή! Παρασυρθήκαμε όμως πάλι. Διότι όταν μιλάμε για το ΝΒΑ είναι αδύνατον το μυαλό μας να μην πάει στον Έλληνα υπέρ-άσο. Αλλού είναι όμως το θέμα μας σε αυτό το άρθρο και συνεχίζουμε. Οι αποδόσεις στις Εταιρείες Στοιχημάτων για τον φετινό MVP δίνουν και παίρνουν και η μάχη αναμένεται μεγάλη και μέχρι τέλους.

Η σειρά του Γιόκιτς
Στη σεζόν που έφυγε λοιπόν, πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου αναδείχτηκε ο Νίκολα Γιόκιτς των Ντένβερ Νάγκετς. Ο Σέρβος άσος έκανε πράγματα και θαύματα στο παρκέ. Μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να πηδήξει… ούτε εφημερίδα, όπως λέγαμε παλιά στα ανοικτά τσιμεντένια γήπεδα, όμως το μπασκετικό του IQ χτυπάει ταβάνι. Φοβερός στη δημιουργία, εκτέλεση από κοντά και μακριά, ένας παίκτης που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από οποιαδήποτε άμυνα και που έχει τη δυνατότητα να κάνει τους συμπαίκτες του πολύ καλύτερος. Δίκαια αναδείχτηκε MVP και εδώ δημιουργείται το θέμα ματς.

Αμφότεροι Ευρωπαίοι (και Βαλκάνιοι)
Από τον Έλληνα Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Σέρβο Νίκολα Γιόκιτς. Αμφότεροι είναι παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου. Άξιοι συνεχιστές του Γερμανού Ντιρκ Νοβίτσκι που κατέκτησε το ΝΒΑ και τον σεβασμό όλων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ειδικότερα όμως εκτός από Ευρωπαίοι είναι και Βαλκάνιοι. Ελλάδα και Σερβία έχουν βάλει το όνομά του (η δεύτερη εδώ και πολλά χρόνια) γερά στον χάρτη του ΝΒΑ και ο σεβασμός πλέον είναι δεδομένος. Οι τελευταίοι τρεις τίτλοι MVP του ΝΒΑ για την κανονική περίοδο έχουν μείνει στη μικρή κουκίδα του πλανήτη που λέγεται… Βαλκάνια.

Και τώρα τι;
Κι αν αναρωτιέστε γιατί γράφτηκε αυτό το άρθρο, γιατί μας έπιασε η επιθυμία για αυτήν την αναφορά, ο λόγος δεν είναι παρελθοντικός, αλλά ανήκει στο τώρα, ή αν προτιμάτε στο άμεσο μέλλον. Η νέα σεζόν στο ΝΒΑ θα αρχίσει σε λίγο καιρό και το πρώτο φαβορί για τον τίτλο του ΝΒΑ στη Regular Season είναι επίσης… Βαλκάνιος και δη ο Σλοβένος σταρ Λούκα Ντόντσιτς.

Μα τι κάνει ο τύπος;
Επιτρέψτε μας την έκφραση αλλά δεν μπορούμε να το γράψουμε αλλιώς. Ο Ντόντσιτς είναι το ίδιο το μπάσκετ. Έχει τόσο μπάσκετ μέσα του που κάνει πράγματα υπερβολικά δύσκολα να μοιάζουν απλά. Στο Ντάλας ήδη αποθεώνεται και όλοι περιμένουν από αυτόν, να γίνει ο δεύτερος Ευρωπαίος μετά τον Νοβίτσκι που θα τους οδηγήσει σε ένα πρωτάθλημα. Στο Προολυμπιακό και στην Ολυμπιάδα έκανε ασύλληπτα πράγματα. Μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω στην εποχή του Γκάλη, του Ντράζεν, του Οσκάρ Σμιντ, τότε που υπήρχαν παίκτες που έπαιρναν ματς μόνοι τους.

Η Σλοβενία απέκλεισε τη Λιθουανία μέσα στο Κάνουνας για να βρεθεί στην Ιαπωνία. Εκεί ο Ντόντσιτς έδωσε μοναδικές παραστάσεις και η Σλοβενία έφτασε μία φάση από τον τελικό! Ναι, στην πρώτη της συμμετοχή, αν ο Μπατίμ δεν έκοβε τον Πρέπελιτς, η μικρή Σλοβενία θα έπαιζε στον τελικό με τους Αμερικανούς. Μέχρι και τριπλ νταμπ είδαμε από τον αθεόφοβο Λούκα, αλλά το πιο σημαντικό είναι η ηγετική παρουσία που βγάζει σε ότι κι αν κάνει και όλα αυτά έχοντας κλείσει τα 22 τον Φεβρουάριο. Κανείς άλλος –πλην του Μάτζικ Τζόνσον- δεν έχει κάνει τέτοια πράγματα σε τόσο μικρή ηλικία. Κανείς άλλος στην κυριολεξία.

Αυτή τη στιγμή το γεγονός να κατακτήσει το MVP της κανονικής περιόδου προσφέρεται στις νόμιμες στοιχηματικές πλατφόρμες σε απόδοση 5.00!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ