Αθλητισμος

Champions League: Ποιος θα σταματήσει τον Κιλιάν Εμπαπέ;

Μετά το διπλό στο Μόναχο, ο ουρανός είναι το όριο για τον 22χρονο σταρ

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κιλιάν Εμπαπέ: Με δύο γκολ και ζογκλερική εμφάνιση στο 3-2 της Παρί επί της Μπάγιερν στο Μόναχο, ο Γάλλος στράικερ μεγαλουργεί στο φετινό Champions League
COOL AS YOU LIKE: Ο ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE | PHOTO © ALEXANDER HASSENSTEIN / GETTY IMAGES

Κιλιάν Εμπαπέ: Με δύο γκολ και ζογκλερική εμφάνιση στο 3-2 της Παρί επί της Μπάγιερν στο Μόναχο, ο Γάλλος στράικερ μεγαλουργεί στο φετινό Champions League

Μπάλα είναι και γυρίζει σύμφωνα με τα κέφια του Κιλιάν Εμπαπέ. Το κορίτσι της Τετάρτης δεν του χάλασε κανένα χατήρι το βράδυ της 7ης Απριλίου στο χιονισμένο Allianz Arena, και έπειτα από μια επιβλητική περφόρμανς, η οποία συνοδεύτηκε από 2 γκολ στο 3-2 της Παρί Σεν Ζερμέν εναντίον της Μπάγερν Μονάχου, o γάλλος πρωταθλητής κόσμου διατρανώνει ότι θα χρειαστούν γερά κότσια για να του στερηθεί η πιο περίβλεπτη από όλες τις κούπες στο διασυλλογικό ποδόσφαιρο: η κούπα με τα μεγάλα αυτιά, το έπαθλο του Champions League. Δεν υπάρχουν ρωγμές στη φετινή πανοπλία της Παρί.

Σε έναν αγώνα που απέδειξε γιατί η μπάλα έχει εκατομμύρια εραστές, η Παρί Σεν Ζερμέν παρουσιάστηκε στο χορτάρι σαν ένα ενιαίο, αδιάρρηκτο μέτωπο γεμάτο πίστη και αφοσίωση απέναντι στο ορμητικό συγκρότημα του Χάνσι Φλικ. Τι και αν οι Βαυαροί επιτέθηκαν κατά κύματα μέσα από τον 4-2-3-1 σχηματισμό τους, ανεβάζοντας στροφές διαδοχικά και στοχεύοντας 31 φορές την εστία στο διάστημα ενός φρενιτιώδους ενενηντάλεπτου; Το ψηλό πρέσινγκ που τόσο αδυσώπητα εφαρμόζουν οι παίκτες της Μπάγερν, στάθηκε η ίδια η νέμεσή τους.

Πανίσχυρη στις κόντρες, η Παρί Σεν Ζερμέν σκότωσε τον αντίπαλό της μέσα από σεμιναριακές αντεπιθέσεις, οι οποίες δεν έπαψαν να εκδηλώνονται χειρουργικά μέσα από τον φαντεζί άξονα των Ντι Μαρία – Νεϊμάρ – Εμπαπέ. Στο Παρίσι ήδη οσμίζονται αίμα και φαντασιώνονται την εκδίκηση για τον περσινό τελικό, θα ήταν ωστόσο ασύνετο να ποντάρει κανείς όλο του το βιός στα γραφεία στοιχημάτων πριν τον επαναληπτικό της ερχόμενης Τρίτης, ιδιαίτερα εφόσον επανακάμψουν οι δυσαναπλήρωτοι απόντες, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Σερζ Γκνάμπρι.

Πίσω από τους προβολείς που φωτίζουν τους πρωταγωνιστές του ποδοσφαιρικού υπερθεάματος, αναρωτιέται κανείς πού να καταχωρήσει τις συμπάθειές του σε αυτό το πανδημιακό, στερημένο από κοινό Champions League το οποίο πέρασε για τα καλά στη φάση των οκτώ. Παραδοσιακές δυνάμεις που αφυπνίζουν τον ρομαντισμό του ουδέτερου ποδοσφαιρόφιλου, σαν τη Λίβερπουλ, τη Μπάγερν και την Πόρτο βρίσκονται ένα βήμα πριν την έξοδο, ενώ η πορεία της Ντόρτμουντ προσομοιάζει με λαϊκή εξέγερση που μοιραία θα καταπνιγεί από τους αστείρευτους πόρους και το απειράριθμο ρόστερ της Μάντσεστερ Σίτι. Ό,τι απομένει εφόσον επικρατήσουν τα φαβορί, είναι οι παρηκμασμένοι όσο και σειριακοί τροπαιούχοι της Ρεάλ Μαδρίτης, το πλουσιόπαιδο του Λονδίνου με τη σκιώδη χρηματοδότηση του Αμπράμοβιτς και το έμβλημα της Τσέλσι, και ασφαλώς η Παρί. Πιόνι του Κατάρ στη σκακιέρα του διπλωματικού soft power και όψιμη υπερδύναμη του σπορ χωρίς παρελθόν το οποίο να αιτιολογεί την ανέλιξή της, το ποδόσφαιρο της Παρί Σεν Ζερμέν, ως προϊόν θερμοκηπίου, έχει συχνά και την ανάλογη γεύση. Έχει ωστόσο και τον Εμπαπέ, κάτι που αλλάζει τα πάντα.

Είναι σήμερα ο Κιλιάν Εμπαπέ ο καλύτερος παίκτης του κόσμου; Με τους Μέσι, Ρονάλντο, Μπενζεμά, Λεβαντόφσκι, Σουάρες και Αγκουέρο να πλησιάζουν σε ηλικία αποστρατείας και ελλείψει σοβαρού ανταγωνισμού από ταλέντα της φουρνιάς του, με εξαίρεση τον Έρλινγκ Χάαλαντ, ο 22χρονος μουντιαλίστ έχει όλα τα συστατικά για να καταδυναστεύσει το ποδόσφαιρο της επόμενης γενιάς. Διαθέτει το εκρηκτικό τέμπο, τη δύναμη και τη φινέτσα του Τιερί Ανρί, τον οποίο μάλιστα έχει ήδη προσπεράσει σε συγκομιδή γκολ στη νοκ άουτ φάση του Champions League, ενώ το καλοκαίρι του επικείμενου Euro 2021 πρόκειται να τον υπερσκελίσει και σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Βέρος Παριζιάνος με καταγωγή που έλκει από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Αλγερία, γεννημένος τη χρονιά που η Γαλλία του Ζιντάν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Σταντ Ντε Φρανς και γαλουχημένος σε ένα από τα πλέον κακόφημα γεωγραφικά διαμερίσματα της Πόλης του Φωτός, ο νεαρός σταρ έχει κάτι από τον μπόμπιρα του μαχαλά, τον ξυπόλυτο της παραλίας ή τον φτωχούλη του θεού στον τρόπο με τον οποίο ξελογιάζει τη στρογγυλή μπάλα.

Πολύγλωσσος, (μιλά αγγλικά και ισπανικά, προφανώς οργώνοντας το έδαφος για την επόμενη μεταγραφή του), προσγειωμένος, χαρωπός, ο Κιλιάν Εμπαπέ ανήκει στην πάστα του παίκτη που δεν μπορείς να μη συμπαθήσεις, ενώ η ηλικία του μαρτυρά ότι θα σκορπά το ταλέντο του τουλάχιστον για μια δεκαετία. Έχει σκοράρει απέναντι στην Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Λίβερπουλ, τη Μπάγερν, τη Ντόρτμουντ, τη Γιουβέντους, ενεπλάκη σε 42 γκολ σε 43 αγώνες του Champions League πετυχαίνοντας 27 γκολ και 15 ασίστ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μόλις στα 22 του. Φαινόμενο; Και λίγα λες. Take a bow, Κιλιάν Εμπαπέ. Στις 29 Μαΐου, αυτό το Champions League μπορεί να γίνει δικό σου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ