Αθλητισμος

Ο Μπακογιάννης δεν είναι δήμαρχος Παναθηναϊκού

Τα παιχνιδάκια με το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η προοπτική του Βοτανικού

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
© EUROKINISSI

Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν ενδιαφέρεται για τη μερίδα των φανατικών του Παναθηναϊκού που ζητάνε «γήπεδο στη Λεωφόρο» και γίνονται μοχλός πίεσης.

Για τον δήμαρχο της Αθήνας υπάρχει πρώτα η πόλη και μετά η μεγαλύτερη ομάδα της πόλης. Δεν τον ψήφισαν μόνο Παναθηναϊκοί ούτε του έδωσαν εντολή να φτιάξει νέο γήπεδο. Για όσους δεν είναι επιλεκτικά μύωπες, το μείζον για την πρωτεύουσα είναι να προχωρήσει η λεγόμενη Διπλή Ανάπλαση. Να φύγει δηλαδή το σημερινό «μαυσωλείο» που υπάρχει στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος των κατοίκων. Άρα το ποδόσφαιρο θα πρέπει να μεταφερθεί στον Βοτανικό όπου, όπως λένε οι ειδικοί, υπάρχουν οι χώροι και οι προϋποθέσεις για κάτι μοντέρνο που θα ανταποκρίνεται σε αυριανές (και όχι σημερινές) ανάγκες και προδιαγραφές.

Ο Αλαφούζος κάνει αυτή τη στιγμή μια γερή διαπραγμάτευση βάζοντας στο τραπέζι ένα «νέο» γήπεδο στη Λεωφόρο, ενώ ξέρει πως με τους χώρους και τους συντελεστές δόμησης που υπάρχουν θα δημιουργηθεί κάτι που θα είναι από τη γέννησή του παλιό και ξεπερασμένο − στην πραγματικότητα άχρηστο για ένα «μεγάλο» Παναθηναϊκό, αν τον ονειρεύεται έτσι. Εκείνο που επιδιώκει, λοιπόν, είναι να προσφέρει το σημερινό άχρηστο γήπεδο σαν φιλέτο για να μπορέσει να πάρει τζάμπα ολοκληρωμένο το νέο, παραχωρώντας έναν χώρο που είναι αμφίβολο και αν ανήκει στον σύλλογο.

Πρόκειται για δύσκολη παρτίδα. Ο Μπακογιάννης δεν είναι δήμαρχος Παναθηναϊκού. Τον ενδιαφέρει η μεγάλη εικόνα. Και πιθανότατα γράφει κανονικά τη μερίδα των φανατικών της 13 που δεν λένε να ξεκολλήσουν από το παρελθόν, ζητάνε «γήπεδο στη Λεωφόρο» και γίνονται μοχλός πίεσης.

Θα είναι παράλογο και ποδοσφαιρικά, και οικονομικά, και πολεοδομικά και απ' όποια πλευρά το δει κανείς, να μην ξεκινήσει ο Βοτανικός. Το ξέρουν όλοι, εκτός από μερικούς εκτός τόπου και χρόνου. Το θέμα, όμως, είναι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα τόσο μεγάλο έργο. Αφήνοντας στην άκρη τα μεγάλα λόγια, οι περισσότεροι ξέρουν ότι το κόστος κατασκευής δεν βγαίνει χωρίς μεγάλα δάνεια που η αποπληρωμή τους δεν θα είναι εύκολο να εξυπηρετηθεί έτσι όπως θα έχουν οικονομικά τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Μην ξεχνάμε επίσης (γιατί αυτή τη στιγμή κανείς δεν το σκέφτεται...) τη θέση που θα έχει το ποδόσφαιρό μας από την σεζόν 2021-22 στο Europa Conference League, δηλαδή στην... Γ' Εθνική της Ευρώπης, με μηδενικά σχεδόν έσοδα για τις ομάδες που θα παίζουν εκεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ