Αθλητισμος

Οι περιπέτειες του Tim Voors στις πιο όμορφες διαδρομές του κόσμου

Από την εξάμηνη μοναχική περιπέτεια στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στην καραντίνα της Ολλανδίας, ο πεζοπόρος-keynote ομιλητής Tim Voors μιλάει στην ATHENS VOICE.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019
Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019

Ο Ολλανδός πεζοπόρος και ομιλητής Tim Voors μιλάει για τις πεζοπορικές του διαδρομές σε όλο τον κόσμο και το βιβλίο του «The Great Alone».

«Η ζωή είναι σύντομη, ο κόσμος σε περιμένει. Μην αναβάλλεις τα όνειρά σου για πολύ». Αυτό είναι το μήνυμα του Ολλανδού πεζοπόρου Tim Voors, που - όπως οι περισσότεροι από εμάς – αυτές τις μέρες μένει σπίτι, με την οικογένειά του, κάπου κοντά στο Άμστερνταμ.

Tim Voors
Tim Voors

Ο Tim Voors έχει διασχίσει πολλές χώρες και ηπείρους τα τελευταία χρόνια, με προορισμό το άγνωστο και την περιπέτεια. Έχει περπατήσει μόνος του δύσκολες και μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές, όπως την περίφημη Pacific Crest Trail που διασχίζει τις πολιτείες Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον, ενώ έχει φτάσει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία. Πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησε από τον εκλεκτικό εκδοτικό οίκο gestalten από το Βερολίνο το βιβλίο του «The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail», με τον Tim Voors να μοιράζεται – εξιστορεί μέσα από κείμενα, εικονογραφήσεις και φωτογραφίες την εξάμηνη μοναχική πορεία του στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και τη διαδρομή Pacific Crest Trail.

Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει σαν creative director σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες (TBWA, DDB & MediaMonks) και πελάτες όπως η Google, The North Face, Nikon, Greenpeace, Heineken, Samsung, Nike, κερδίζοντας διάφορα βραβεία marketing (Cannes Lions, Eurobest, FWA & Epica). Παράλληλα, είναι keynote ομιλητής σε διάφορα διεθνή συνέδρια, με την ομιλία «Walk the Talk» να φέρνει κοντά το περπάτημα και την πεζοπορία με τη δημιουργία μίας υγιούς επιχείρησης. Μέσα από τις ιστορίες και ομιλίες του δείχνει πως συνηθισμένοι καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν αξιοσημείωτα πράγματα.

Tim Voors
Tim Voors, Eagle Rock, Καλιφόρνια


O Tim Voors μίλησε στην ATHENS VOICE για το βιβλίο του, τις πεζοπορικές του διαδρομές και πώς βιώνει την καραντίνα στην Ολλανδία.

Γεια χαρά. Πώς πηγαίνουν τα πράγματα στην Ολλανδία; Μία νέα περίεργη συνθήκη με τον κορωνοϊό και την καραντίνα;
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε για κάτι που αποκαλεί  «intelligent lock down» («έξυπνη απαγόρευση κυκλοφορίας»), που σημαίνει ότι είμαι ελεύθερος να μετακινούμαι σε όλη τη χώρα αλλά δεν πρέπει να είμαι ανάμεσα σε ένα γκρουπ τριών ατόμων και πάνω, εκτός του σπιτιού μου. Αυτή την περίοδο δεν δουλεύω σε κάτι λόγω αυτής της κατάστασης και φροντίζω τον 81χρονο θείο μου που μένεις μαζί μας για ένα μήνα και μόλις βγήκε από το νοσοκομείο. Περνάω τον υπόλοιπο χρόνο με την οικογένειά μου, κάνω διάφορες δουλειές στον κήπο, βρήκα την ευκαιρία να ξαναβάψω το σπίτι, ενώ κάνω κάποιες καθημερινές βόλτες κοντά από το σπίτι με τη γυναίκα μου. Είμαι πολύ ανήσυχος πως πολλοί άνθρωποι υποφέρουν οικονομικά λόγω αυτής της κρίσης. Κάθε μέρα νοιώθω πολύ τυχερός που είμαι εδώ στο σπίτι, δίπλα στην οικογένειά μου.

Tim Voors
Tim Voors, Lake Aloha, Sierra Nevada, Καλιφόρνια


Πώς περνάς την ώρα σου στην καραντίνα και μέσα από αυτή τη νέα πραγματικότητα;
Τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες είμαι στο σπίτι με την οικογένειά μου. Είμαι τυχερός που και τα τρία μου παιδιά είναι έφηβοι (14, 17 και 18 ετών) και μπορούν να περάσουν την ώρα τους και να ψυχαγωγηθούν μόνα τους. Εντυπωσιάστηκα, η αλήθεια, πως τα σχολεία κατάφεραν να προσαρμοστούν στις συνθήκες και να οδηγηθούν στα online μαθήματα σε λιγότερες από τέσσερις μέρες. Κάνουν μαζί καθημερινή γυμναστική μέσω YouTube και η μεγαλύτερη κόρη μου αποφάσισε να μαγειρεύει για όλους κάθε απόγευμα. Ζούμε και μαθαίνουμε. Η καθημερινή ρουτίνα μου είναι να κάνω ψώνια για τους ηλικιωμένους γονείς μου, να φροντίζω τον θείο μου και να κάνω δουλίτσες στο σπίτι. Δεν δουλεύω τώρα, όπως είπα, αλλά εκμεταλλεύομαι αυτόν το χρόνο για να γράψω ένα νέο βιβλίο και ένα σενάριο για κινηματογραφική ταινία.

Πες μας κάποια παραπάνω πράγματα για εσένα.
Είμαι 47 ετών, παντρεμένος με τρία παιδιά. Για τα 20 τελευταία χρόνια δουλεύω και επιχειρώ στο κομμάτι του μάρκετινγκ, ενώ είμαι και συγγραφέας και ομιλητής. Τα τελευταία 5 χρόνια ισορροπώ ανάμεσα στη δουλειά και την περιπέτεια, την πόλη και τη φύση. Τα πάντα ξεκίνησαν από ένα ταξίδι – προσκύνημα έξι βδομάδων στο νησί Shikoku της Ιαπωνίας στο μονοπάτι των 88 Temples , ενώ ακολούθησε μία 6μηνη πεζοπορία στην Αμερική και στο Pacific Crest Trail, η μεγάλη διαδρομή που περιλαμβάνει όλες τις πολιτείες στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Πέρσι περπάτησα πάνω από 3.000 χιλιόμετρα στη Νέα Ζηλανδία, στη διαδρομή Te Araroa. Είναι κατά τη διάρκεια αυτών των διαδρομών και μονοπατιών που ο χρόνος σταματάει, στοχάζομαι και μπορώ να ζωγραφίσω για αυτούς που συναντάω κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Tim Voors
Tim Voors, στα χνάρια του John Muir

Πότε ξεκίνησες την πεζοπορία και πώς εξελίχθηκε αυτό στην πορεία;
Από μικρή ηλικία οι γονείς μας έπαιρναν στις Άλπεις για πεζοπορία και κάμπινγκ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Δεν είχαμε πισίνες ή παγωτά, αλλά παγωμένες λίμνες και άγριες φράουλες. Όταν έφτασα στην ηλικία των 40 άρχισαν να με «καλούν» ξανά τα βουνά. Πρώτα στο Camino de Santiago στην Ισπανία με τη γυναίκα μου και μετά βαθιά μέσα στην αμερικάνικη φύση. Αυτή τη φορά εντελώς μόνος μου, κάτι που δεν είχα δοκιμάσει ή τολμήσει στο παρελθόν. Ένοιωθα πως ήρθε η ώρα να υπερκεράσω τους φόβους μου να είμαι μόνος.

Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail
Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019

Πώς συνέλαβες την ιδέα για το βιβλίο «The Great Alone» και πώς νοιώθεις για το αποτέλεσμα;
Καθώς περπατούσα στο Pacific Crest Trail στην Αμερική το 2016, έγραφα και μοίραζα μεγάλα εβδομαδιαία blog σε φίλους και την οικογένεια. Όταν επέστρεψα πίσω, με πλησίασε ένας εκδότης για να γράψω ένα βιβλίο για αυτή την εμπειρία μου και κάπως έτσι πέρασα άλλο ένα χρόνο να γράφω και να ξαναγράφω το βιβλίο «The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail» (εκδόσεις Gestalten). Το τρελό είναι ότι πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου άνθρωπο της εικόνας και τώρα οι λέξεις μου έχουν εκδοθεί σε πέντε γλώσσες και το βιβλίο πρόσφατα έγινε νούμερο ένα best seller στο Amazon. Τρελό.

Έχεις περπατήσει σε όλο τον κόσμο, με το βιβλίο «The Great Alone» να είναι αποκλειστικά για τη διαδρομή Pacific Crest Trail. Τι κάνει αυτή τη διαδρομή τόσο συναρπαστική;
Η διαδρομή Pacific Crest Trail στις ΗΠΑ είναι η «βασίλισσα» όλων των διαδρομών και μονοπατιών πεζοπορίας. Έχει τα πάντα. Έρημο, βουνά, δάση, χιόνι, βροχή, πάνω από όλα έχει αυθεντικό αμερικάνικο Rock ‘n Roll. Οι Αμερικάνοι ζούνε το τώρα και το σήμερα, με μία ευθύτητα, ανέμελοι, γεμάτοι ενέργεια και περνάνε καλά. Οι Ευρωπαίοι είμαστε πιο προσεκτικοί, γεμάτοι ανασφάλειες, σκεφτόμαστε το αύριο και ίσως και λίγο πιο βαρετοί, σε σύγκριση πάντα με αυτούς τους Αμερικάνους που συνάντησα στην πεζοπορία μου εκεί. Πάντως, η Pacific Crest Trail έχει γίνει πολύ δημοφιλής και τραβάει πολύ κόσμο τελευταία. Θα πρότεινα σε όποιον σκέφτεται να κάνει πεζοπορία εκεί να ξεκινήσει από τα βόρεια, στα καναδικά σύνορα, και να κατηφορίσει προς τα νότια, από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο (South Bound).

Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019
Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019

Ποια είναι τα συν και τα πλην κάνοντας μόνος σου πεζοπορία σε τόσο απαιτητικά τερέν και άγνωστες διαδρομές;
Υπάρχουν πολλά συν κάνοντας πεζοπορία μόνος μου. Φυσικά, η ιδέα στην αρχή με τρόμαξε και η απόφαση να ξεκινήσω εντελώς μόνος ήταν πολύ δύσκολη. Αλλά η ομορφιά αυτού του είδους  πεζοπορίας είναι πως στο δρόμο σου συναντάς και άλλους ανθρώπους που ξεκίνησαν και αυτοί μόνοι τους και μέχρι να το καταλάβεις έχεις ένα νέο φίλο ή και οικογένεια (“tramily” όπως λέμε εμείς, trail family). Θα ανακαλύψεις πως πεζοπορώντας μονάχος σου δίνει την απόλυτη ελευθερία να μπεις ή να βγεις από ένα γκρουπ όποτε θες. Θα περάσεις μέρες και μέρες μόνος σου, μετά όμως θα διασκεδάσεις με άγνωστους ανθρώπους όταν φτάσεις σε κάποια πόλη. Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω είναι πιο δύσκολο να πεζοπορείς αυτές τις μεγάλες διαδρομές σαν ζευγάρι ή με κάποιον καλό φίλο. Πάντα θα υπάρχουν γκρίνιες και μουρμούρες και αν ένας από τους δύο χτυπήσει, ο άλλος θα πρέπει να περιμένει. Πεζοπορώντας μόνος, θα σου «ανοίξει» το μυαλό, θα «φανερωθείς» στον ίδιο σου τον εαυτό, να σκεφτείς για τη δουλειά και τους στόχους σου για το μέλλον. Το μονοπάτι σου τα δίνει όλα αυτά.

Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019
Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019


Ποιες διαδρομές-προορισμούς θα πρότεινες σε κάποιον για να βιώσει, έστω για μία φορά στη ζωή του;
Προτείνω ανεπιφύλακτα τη διαδρομή Camino del Norte στο Μπιλμπάο στης Ισπανίας, με το παράκτιο προσκύνημα. Αν και διαρκεί μόνο μία βδομάδα, είναι καλό να περπατήσεις τη διαδρομή μόνος σου, καθώς θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους στο δρόμο σου. Το Camino ποτέ δεν σε απογοητεύει.

Η διαδρομή Pacific Crest Trail, για την οποία αναφερθήκαμε πριν, είναι απίστευτα όμορφη και οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στο δρόμο θα σου αλλάξουν τη ζωή για πάντα. Θα έλεγα σε κάποιον που μπορεί να κάνει την 6μηνη πεζοπορία, αλλά και ακόμα και επιλογή-πεζοπορία των 4 βδομάδων θα σε επιβραβεύσει πολύ.

Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019
Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019

Το μονοπάτι των 88 Temples στο νησί Shikoku της Ιαπωνίας. Μία βουδιστική προσκυνηματική διαδρομή 6 βδομάδων που γίνεται τα τελευταία 1205 χρόνια. Η εμπειρία είναι αφυπνιστική, συναρπαστική, πνευματική ακόμα και αν δεν πιστεύεις και ένας τρόπος για να συνδεθείς με αληθινούς Γιαπωνέζους.

Η πεζοπορική διαδρομή Te Araroa από τα βόρεια στα νότια της Νέας Ζηλανδίας. Είναι μία διαδρομή πέντε μηνών και είναι όσο όμορφη όσο λένε. Και πολύ υγρή και λασπώδης επίσης.

Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019
Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019

Όπως τα πάντα αυτές τις ημέρες, βλέπεις τα πεζοπορικά ταξίδια και τα ταξίδια γενικότερα να έρχονται αντιμέτωπα με νέες προκλήσεις και δυσκολίες; Αναγκάστηκες να ακυρώσεις κάποιο ταξίδι λόγω του κορωνοϊού;
Προφανώς η κρίση με τον κορωνοϊό μας κάνει να σκεφτούμε πιο σοβαρά τις προτεραιότητές μας. Τα ταξίδια είναι μία πολυτέλεια που μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά. Είναι τώρα η ώρα να περάσουμε χρόνο μαζί με την οικογένεια, να νοιαστούμε για τον άλλον και να περιμένουμε να «κατακαθίσει η σκόνη». Τα ταξίδια ίσως να μην είναι τα ίδια όπως το παρελθόν. Τα πράγματα θα αλλάξουν, αυτό είναι σίγουρο.

Εκτός από κάποιες keynote ομιλίες που θα έδινα σε όλη την Ευρώπη αυτή τη χρονιά, ευτυχώς δεν έπρεπε να ακυρώσω κάποιο μεγάλο πεζοπορικό ταξίδι. Θεού θέλοντος, ελπίζω να διασχίσω το Continental Divide Trail το 2021, μία διαδρομή στις ΗΠΑ, με αφετηρία το Νέο Μεξικό που φτάνει μέχρι βόρεια στα σύνορα του Καναδά. Μόνο ο χρόνος ξέρει, θα δείξει.

Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019
Από το βιβλίο Tim Voors. The Great Alone: Walking the Pacific Crest Trail, gestalten, 2019

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ