Περιβαλλον

Γαλλία - Φάλαινα: Βρέθηκαν στην κοιλιά της 16 κιλά πλαστικών

Από τσάντες για ψώνια μέχρι σακουλάκι για πατατάκια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρή φάλαινα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Νεκρή φάλαινα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EPA

Φάλαινα εκβράστηκε νεκρή σε παραλία στη Γαλλία και στην κοιλιά της εντοπίστηκαν 16 κιλά πλαστικών από τους ειδικούς που έκαναν τη νεκροψία.

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 16 κιλά πλαστικών βρέθηκαν μέσα στο στομάχι φάλαινας στη Γαλλία.

Η φάλαινα εκβράστηκε νεκρή το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 στην παραλία της Λαντ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Ανάμεσα στα πλαστικά που εντοπίστηκαν ήταν συσκευασίες από ζυμαρικά, πατατάκια και τσάντες για ψώνια. Το θαλάσσιο θηλαστικό βρέθηκε σε κατάσταση σήψης. Είχε μήκος πάνω από 5 μέτρα. Δύο μέλη του εθνικού δικτύου κητοειδών του παρατηρητηρίου Pelagis προχώρησαν σε νεκροψία, φέρνοντας στο φως ένα ακόμη τεκμήριο για τη μόλυνση των ωκεανών που «πνίγονται» στο πλαστικό.

Για τον Βιλί Νταμπέν, υπεύθυνο για τη διαχείριση του γαλλικού δικτύου, η παρουσία αυτών των αποβλήτων εξηγείται από την κατάσταση της υγείας της θηλυκής φάλαινας που είχε προσβληθεί από παρασιτική ασθένεια, η οποία την εξασθένισε και την εμπόδισε να συνεχίσει να τρέφεται σωστά.

Ενώ συνήθως, η ραμφοφάλαινα είναι «δραστήριος κυνηγός» που βουτά σε βάθος 1.000 μέτρων για να τραφεί, κυρίως με καλαμάρια, αυτή η θηλυκή φάλαινα «πρέπει να είχε μείνει στην επιφάνεια της θάλασσας και να κατάπιε ό,τι πέρασε κάτω από τη μύτη της» εξηγεί.

Νεκρή φάλαινα στη Γαλλία - Το κήτος κατάπινε πλαστικά, νομίζοντας ότι πρόκειται για μέδουσες

«Τελικά με αυτή την ασθένεια, πέρασε από την κατάσταση του δραστήριου κυνηγού στην κατάσταση μιας χελώνας που παρασύρεται και καταπίνει πλαστικά, νομίζοντας πως είναι μέδουσες» αναφέρει επίσης.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, «αυτή η μάζα πλαστικών πιθανότατα επιτάχυνε τον θάνατο του κητοειδούς», που υπολογίζεται ότι σημειώθηκε πριν από τουλάχιστον 10 ημέρες.

«Αυτά τα απόβλητα συσσωρεύονται στα τοιχώματα του στομάχου και του εντέρου, και μπορούν να προκαλέσουν αποφράξεις και να αποτρέψουν την είσοδο θρεπτικών ουσιών στο αίμα» σημειώνει ακόμη.

Για τον Βιλί Νταμπέν, η απορρόφηση τεμαχίων πλαστικού «δείχνει τη μεγάλη διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου υλικού στους ωκεανούς». Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απορρόφηση παραμένει «σπάνιο» γεγονός στα θαλάσσια θηλαστικά. Δηλαδή, 2 έως 3% των 2.000 δειγμάτων φώκιας, φάλαινας και δελφινιού που εκβράζονται κάθε χρόνο στις μητροπολιτικές και υπερπόντιες ακτές.

Για το παρατηρητήριο, το «πρόβλημα» αφορά περισσότερο το φαινόμενο της «βιοσυσσώρευσης» που πλήττει επίσης τα θαλάσσια θηλαστικά, όταν δηλαδή τρώνε ψάρια που έχουν καταπιεί πλαστικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ