Πολιτικη & Οικονομια

Ας πετάξουμε για πάντα τα πλαστικά μιας χρήσης

Πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας

85308-191368.jpg
Γιώργος Αμυράς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλαστικά απορρίμματα

Τα πλαστικά μιας χρήσης, η ρύπανση που προκαλούν, τα επόμενα βήματα και ο στόχος για μείωση των πλαστικών απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος

Είναι μια αγαπημένη μας συνήθεια. Να παίρνουμε take away καφέ. Μια μικρή καθημερινή απόλαυση στη δουλειά, τη βόλτα, την παραλία, το σπίτι. Τις περισσότερες φορές παίρνουμε και ένα μπουκαλάκι νερό για να ξεδιψάσουμε. Κι όμως, αυτή η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια προκαλεί ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον, για το οποίο όλοι τόσο πολύ νοιαζόμαστε.

Ας αναλογιστούμε πως ο καθένας μας χρησιμοποιεί και πετάει στη συνέχεια, τουλάχιστον, μια πλαστική συσκευασία για τον καφέ και ένα πλαστικό μπουκαλάκι κάθε μέρα. Άρα πετάμε στα απορρίμματα τουλάχιστον 700 πλαστικά μιας χρήσης κάθε χρόνο. Και προσέξτε, μόνο για τον καφέ μας.

Αν αθροίσουμε πόσα πλαστικά μιας χρήσης βρίσκονται γύρω μας και καταλήγουν στα σκουπίδια, ή ακόμα χειρότερα σε πάρκα, σε δάση και κυρίως στη θάλασσα, τότε θα τρομάξουμε.

Τα επόμενα βήματα
«Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» προειδοποιούσε ο cult γλάρος της HELMEPA πριν από 34 χρόνια στην πρώτη οικολογική καμπάνια που έγινε στην Ελλάδα. Από τότε, η κλεψύδρα έχει αδειάσει επικίνδυνα. Δεν υπάρχει πια χρόνος. Πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε το μέλλον του πλανήτη στα χέρια μας. 

Το Δημόσιο κάνει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος πρωτοστατώντας στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα πλαστικά μιας χρήσης και σταματά πλέον διά του νόμου να προμηθεύεται:

  1. μπατονέτες
  2. μαχαιροπήρουνα
  3. πιάτα
  4. καλαμάκια
  5. αναδευτήρες ποτών
  6. πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών
  7. δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
  8. δοχεία ποτών από φελιζόλ
  9. κυπελάκια για ποτά από φελιζόλ
  10. οξοδιασπώμενα προϊόντα

Το Δημόσιο δίνει το καλό παράδειγμα στους πολίτες υλοποιώντας την απαγόρευση έξι μήνες πριν από την εφαρμογή της στην αγορά. Ας πετάξουμε για πάντα τα πλαστικά μιας χρήσης.

Υπάρχει η εναλλακτική πρόταση, αντί για πλαστικό μπουκαλάκι νερού, χρησιμοποιούμε παγούρι ή θερμός. 

Η ρύπανση και ο στόχος

Οι πρώτοι που θα μας πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι τα ψάρια, οι θαλάσσιες χελώνες και τα θαλασσοπούλια, κι ας μην έχουν ανθρώπινη μιλιά. Αν είχαν όμως λόγο, θα μας έλεγαν «Χορτάσαμε από πλαστικό»

Ως το 2050, 9 στα 10 θαλάσσια πουλιά θα έχουν καταπιεί πλαστικά. Και πώς να μην καταπιούν; Αφού κάθε λεπτό της ώρας 33.800 πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν μόνο στη Μεσόγειο.

Αξίζει να προσπαθήσουμε

Ας σκεφτούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος και ας κρατήσουμε τις αγαπημένες μας συνήθειες με τέτοιο τρόπο που να προστατεύουμε το περιβάλλον και όχι να το διαλύουμε… αν θέλουμε να αντικρίζουμε ψάρια στο βυθό και όχι πλαστικά μπουκάλια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ