Οι πιο μολυσμένες λίμνες στον κόσμο
Από την Κεντρική Ρωσία μέχρι την πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι λίμνες έχουν γίνει χώρος απόρριψης τοξικών αποβλήτων
Οι λίμνες Karachay, Ονοντάγκα, Τάι, Serra Pelada και Βικτόρια θεωρούνται από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο
Η ρύπανση απειλεί τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον, συμφωνούμε όλοι. Αλλά δεν καλοξέρουμε τι σημαίνει ρύπανση και πού οφείλεται: η ρύπανση οφείλεται σε λιπάσματα και απόβλητα γεωργικών προϊόντων, σε πλαστικά και φτάνει μέχρι ραδιενεργά και άλλα τοξικά απόβλητα. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι συνήθως υδάτινα σώματα όπως λίμνες και ποτάμια. Δεδομένου ότι συχνά οι τοπικές κοινότητες βασίζονται σε αυτά τα υδάτινα σώματα για ύδρευση, τροφή και αναψυχή, η ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Και οι πέντε πιο μολυσμένες λίμνες στον κόσμο την επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο στην περιοχή όπου βρίσκονται αλλά στην ευρύτερη χώρα.
Λίμνη Karachay
Η Karachay (μερικές φορές γράφεται Karachai ή Karachaj) είναι μια μικρή λίμνη στην κεντρική Ρωσία. Συχνά αναφέρεται ως η πιο μολυσμένη τοποθεσία στον πλανήτη. Περιέχοντας μόλις ένα τετραγωνικό μίλι νερού, η λίμνη ήταν χώρος απόρριψης πυρηνικών αποβλήτων της Σοβιετικής Ένωσης για περίπου 12 χρόνια, από το 1934 μέχρι το 1957. Τώρα τα ραδιενεργά απόβλητα έχουν κατακαθίσει σε σχεδόν ολόκληρο τον πυθμένα της λίμνης σε βάθος 3,4 μέτρων. Ορισμένες περιοχές γύρω από τη λίμνη έχουν μετρήσεις ακτινοβολίας περίπου 6 Sv / ώρα, κάτι που αρκεί να σκοτώσει άνθρωπο σε 30 λεπτά.
Λίμνη Ονοντάγκα
Η λίμνη Onondaga, που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αποδεικνύει ότι η ρύπανση δεν περιορίζεται στις φτωχότερες χώρες. Η ρύπανση της λίμνης έχει αρχίσει από τα τέλη του 19ου αιώνα: η κολύμβηση απαγορεύτηκε το 1940 και η αλιεία το 1970 λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των υδάτων σε υδράργυρο. Επί δεκαετίες το αποχετευτικό σύστημα έριχνε στη λίμνη οικιακές ακαθαρσίες, ενώ ακολούθησε χημική ρύπανση με βαριά μέταλλα και τοξικά απόβλητα από την Allied Chemical Corporation η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 1986. Εκτιμάται ότι απορρίφθηκαν στη λίμνη κατά τη διάρκεια της λειτουργία της εταιρείας 83 τόνοι υδραργύρου.
Λίμνη Τάι
Η λίμνη Tai βρίσκεται στο δέλτα του Γιανγκτζέ κοντά στη Σαγκάη. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στην Κίνα και έχει μολυνθεί από τη ρύπανση τα τελευταία χρόνια λόγω της ταχείας ανάπτυξης των γύρω περιοχών. Ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με τη ρύπανση στη λίμνη είναι άγνωστες, ξέρουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες εργοστάσια στις όχθες, τα οποία προφανώς ρίχνουν βιομηχανικά απόβλητα στα νερά της.
Λίμνη Serra Pelada
Η λίμνη Serra Pelada δεν είναι πραγματική λίμνη. Είναι μάλλον ένα εγκαταλελειμμένο χρυσωρυχείο που έχει γεμίσει με νερό. Πρόκειται για ένα από τα πιο μολυσμένα υδάτινα σώματα στον κόσμο, κυρίως λόγω του υδραργύρου που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη χρυσού. Βρίσκεται στην κεντρική Βραζιλία, και οι χωρικοί κατάντη της λίμνης φέρεται να υποφέρουν από αυξημένα επίπεδα υδραργύρου λόγω της κατανάλωσης μολυσμένων ψαριών.
Λίμνη Βικτόρια
Μία από τις Αφρικανικές Μεγάλες Λίμνες, η λίμνη Βικτόρια πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα Βικτόρια όταν τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά το 1858 ότι επρόκειτο για την πηγή του Νείλου. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Αφρική. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ τριών χωρών, Κένυα, Τανζανία και Ουγκάντα, πράγμα που δυσκολεύει την αντιμετώπιση της ρύπανσης, λόγω του ότι πρέπει να συνεργαστούν γι’ αυτό τον σκοπό και οι τρεις χώρες. Η λίμνη έχει μολυνθεί από ακατέργαστα λύματα, λιπάσματα και χημικές ουσίες, καθώς και από οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα. Αυτοί οι ρύποι χαλάνε το νερό το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στις όχθες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.