Ντέιβιντ Ατένμπορο: Η ώρα της κρίσης έφτασε (video)
Σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή από τον άνθρωπο που αγαπά τον «μπλε πλανήτη» όσο κανείς άλλος
Σήμα κινδύνου από τον Ντέιβιντ Ατένμπορο για τον «μπλε πλανήτη». «Η ώρα της κρίσης» για την κλιματική αλλαγή είναι εδώ.
«Η ώρα της κρίσης έχει έρθει» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προειδοποιεί ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο παρουσιαστής δεκάδων ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του BBC για τη χλωρίδα και την πανίδα. Ο Βρετανός φυσιοδίφης και παρουσιαστής τόνισε ότι «αναβάλλουμε κάθε χρόνο τις προσπάθειες και αυτήν τη στιγμή η νοτιανατολική Αυστραλία φλέγεται. Γιατί; Η εξήγηση είναι απλή, γιατί η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται».
Ο σερ Ντέιβιντ έδωσε συνέντευξη στις ειδήσεις του BBC με αφορμή την πρεμιέρα μιας νέας σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα την κλιματική αλλαγή. Χαρακτήρισε «κραυγαλέες ανοησίες τα σχόλια κάποιων πολιτικών και αναλυτών που υπαινίσσονται ότι οι φωτιές στην Αυστραλία δεν έχουν σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή».
Ο Ατένμπορο ανέφερε ότι οι επιστήμονες γίνονται όλο και πιο σαφείς σχετικά με την ανάγκη ταχείας αντίδρασης, ενώ ο ρυθμός των διεθνών διαπραγματεύσεων είναι αργός. Οι πιο πρόσφατες συνομιλίες, στη Μαδρίτη τον προηγούμενο μήνα, χαρακτηρίστηκαν ως απογοήτευση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τη βρετανική κυβέρνηση και άλλους.
Οι αποφάσεις σχετικά με βασικά ζητήματα αναβλήθηκαν και αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Βραζιλίας, κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να αποφύγουν τις δεσμεύσεις τους. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό δεν είναι παιχνίδι» δήλωσε ο σερ Ντέιβιντ.
«Αυτό δεν είναι μόνο μια ευχάριστη, μικρή συζήτηση με επιχειρήματα που θα λήξει σε κάποιον συμβιβασμό. Είναι ένα επείγον πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και, επιπλέον, ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Αυτό είναι το παράδοξο... ότι αρνούμαστε να λάβουμε μέτρα που γνωρίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν» εξήγησε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης
Το κουνούπι-τίγρης και οι νέες απειλές
Όταν η ανθρώπινη παρέμβαση αφανίζει ένα «μαγικό» είδος - Εξαφανίστηκαν στην Ινδία
Eνώ οι πωλήσεις φυτικών κρεάτων έχουν πέσει, αρκετές start-ups έχουν κλείσει και οι επενδυτές έχουν πατήσει φρένο
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τις Άλπεις
Μελέτη βρίσκει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ αύξησης θερμοκρασίας και αλλαγής γονιδίων
Η αποδοχή του ηγετικού ρόλου της χώρας στην COP30
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από drones και ειδικές συσκευές εντοπισμού
Δεν υπάρχει σχέδιο Β' γιατί δεν υπάρχει πλανήτης Β'
Ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία
Σημαντικός παράγοντας είναι και ό,τι προστίθεται
Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν
Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα
Οι ήδη διαμορφωμένες θέσεις και τα περιθώρια για αλλαγές
«Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα να αξιοποιήσουμε υπόγεια νερά» υποστήριξε ο καθηγητής
Η επαναφορά του πουλιού συνδέθηκε μάλιστα με την προστασία ενός άλλου απειλούμενου είδους
Κάθε σταγόνα που σώζεται είναι μια σταγόνα που επιστρέφει στη φύση
Πώς οι μιμήσεις τους βοηθούν τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν την επικοινωνία τους
Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1928
Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης 40 τόνων απορριμμάτων από τον Σαρωνικό Κόλπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.