Πολιτικη & Οικονομια

Επιδότηση ρεύματος: Αναδρομικά έως 600 ευρώ - Πώς και πότε θα δοθούν - Η αίτηση

Βήμα βήμα η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεχίζεται η επιδότηση ρεύματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο
Συνεχίζεται η επιδότηση ρεύματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο © EUROKINISSI

Λογαριασμοί ρεύματος και αναδρομικά έως 600 ευρώ. Η αίτηση για την επιστροφή. Ποιους αφορά η επιδότηση στο ρεύμα.

Στα νέα μέτρα για το ρεύμα προβλέπεται μεταξύ άλλων αναδρομική επιστροφή έως 600 ευρώ σε καταναλωτές. Η αίτηση για τη συγκεκριμένη επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά θα γίνει όταν ανοίξει η πλατφόρμα μέσα στον Ιούνιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης.

Τα αναδρομικά έως 600 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα δοθούν σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιδότηση προκύπτει από τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Σύμφωνα με  τα όσα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου για την είσπραξη του συγκεκριμένου ποσού λαμβάνεται υπόψιν η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Τα αναδρομικά έως 600 ευρώ σε καταναλωτές επιστρέφονται στους λογαριασμούς IBAN των δικαιούχων. Το ποσό θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Κ. Σκρέκας: Τον Μάιο και τον Ιούνιο συνεχίζονται οι επιδοτήσεις | 06/05/2022 | ΕΡΤ

Επιδότηση ρεύματος - Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση στην πλατφόρμα

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και με κωδικούς Taxisnet, που θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ, θα κάνουν τα ακόλουθα βήματα:

  1. Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
  2. Αν είναι η σωστή, θα πατούν ναι και θα προχωρούν στο επόμενο βήμα.
  3. Αν δεν είναι, θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποίησουν τα στοιχεία τους, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που τα χρήματα για την επιδότηση ρεύματος θα κατατίθενται στον λογαριασμό, θα υπάρξει πρόβλεψη για δήλωση του IBAN.

Επίσης στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Σε αυτά δεν θα χρειάζεται να δηλώνει κάτι ο πολίτης, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται κατευθείαν από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα θα αντλούνται κάθε μήνα τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ρήτρα αναπροσαρμογής
  • Την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
  • Και την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος

Αναδρομικά έως 600 ευρώ στο ρεύμα - Πώς υπολογίζετε το ποσό - Η ρήτρα αναπροσαρμογής

H επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα ξεκινά από 18 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ, Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν.

Πιο αναλυτικά:

  • Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής φθάνει αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.
  • Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό ήταν διπλάσια της προαναφερθείσας, δηλαδή φτάσει τα 3.000 ευρώ, και η επιδότηση ήταν 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ που απομένουν δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε επιδότηση ύψους 1.200 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση ενεργοποιείται «κόφτης» και ο καταναλωτής λαμβάνει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Επιδότηση ρεύματος: Οι λογαριασμοί ρεύματος που επιδοτούνται τον Μάιο

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων για το ρεύμα o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης». Στη συνέχεια έδωσε αναλυτικά παραδείγματα. Συγκεκριμένα:

- Κύριες κατοικίες

  1. «Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος του ηλεκτρισμού καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56, 6 ευρώ ανά μήνα.
  2. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και για τις καταναλώσεις από 151 έως 300 κιλοβατώρες σε 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  3. Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα το ύψος επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ ανά ηλεκτρική μεγαβατώρα».

- Μη κύριες κατοικίες

  • «Επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτήριων για τον Μάιο με 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκειμένου να απορροφήσουμε περίπου το 50% της αύξησης».

Eξειδίκευση των μέτρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης

Επιδότηση ρεύματος - Τι ισχύει για το Κοινωνικό Τιμολόγιο - Πόσο επιδοτείται

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης με στόχο την απορρόφηση του 100% της αύξησης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση Ιουνίου θα εξειδικευτεί στα τέλη Μαΐου. Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου.

Επιδότηση ρεύματος τον Μάιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα με τις επιδοτήσεις ρεύματος σε οικιακά τιμολόγια:

  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 KW θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43 ευρώ
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 300 KW το μήνα θα πλήρωνε 129,2 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63, 6 ευρώ
  • Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση πάνω από 600 KW το μήνα θα πλήρωνε 193,8 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ