Πολιτικη & Οικονομια

Μέτρα για ρεύμα και φυσικό αέριο: Τι ισχύει με την αναδρομική επιστροφή

Ποιοι και πότε θα τη λάβουν - Οι επιδοτήσεις καταναλωτών τον Μάιο και τον Ιούνιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναδρομική επιστροφή έως 600 ευρώ στα νέα μέτρα για το ρεύμα
Αναδρομική επιστροφή έως 600 ευρώ στα νέα μέτρα για το ρεύμα © EUROKINISSI

Τα νέα μέτρα για το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Έως και 600 ευρώ η αναδρομική επιστροφή. Ποιοι και πότε θα τη λάβουν. Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα και Σκυλακάκη.

Συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους είναι τα νέα μέτρα για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, με τα οποία στηρίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από αυτά τα χρήματα το 1,1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης σήμερα Παρασκευή 6 Μαΐου 2022.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν τέσσερις παρεμβάσεις στην αγορά της ενέργειας, προκειμένου να απορροφηθεί το 70%- 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την εξειδίκευση των νέων μέτρων για το ρεύμα προβλέπεται επιδότηση στα τιμολόγια ρεύματος και αναδρομική επιστροφή στους καταναλωτές.

Με τις παρεμβάσεις αυτές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο αναμένεται να επέλθει μείωση στον πληθωρισμό κατ' ελάχιστο μισή μονάδα και έως μια μονάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τα νέα μέτρα για ρεύμα και φυσικό αέριο - Αναδρομική επιστροφή και επιδότηση λογαριασμών ρεύματος Μαϊού και Ιουνίου

Εξειδικεύοντας τις εν λόγω παρεμβάσεις, οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης ανακοίνωσαν τα ακόλουθα:

  1. Συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύριες και δευτερεύουσες) και για πρώτη φορά καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh. Το κόστος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.
  2. Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 και η οποία δεν έχει καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Αφορά στους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία και για οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτονται το 90% των νοικοκυριών, με την ελάχιστη επιστροφή να ανέρχεται σε 18 ευρώ και την ανώτατη σε 600 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί (μέσω ειδικής πλατφόρμας) στον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την α' κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Οπότε, το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
  3. Συνεχίζεται να επιδοτείται στην πηγή το πετρέλαιο κίνησης (diesel) για τον Μάιο και τον Ιούνιο με 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
  4. Από τον Ιούλιο και έως ένα έτος ενισχύεται οριζόντια ο λογαριασμός εκπτώσεων στο ρεύμα για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική. Ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση η επιδότηση στη λιανική, προκειμένου οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Στόχος είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.

Eξειδίκευση των μέτρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης

Επιδότηση ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια των επιχειρήσεων

Επίσης, θα επιδοτηθούν σημαντικά τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών τους, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις (μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες) και οι αγροτικές επιχειρήσεις.

Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του έτους. Ο προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.