Κοσμος

Μπορεί να αντέξει η Ε.Ε. χωρίς ρωσική ενέργεια; - Τα υπέρ και τα κατά

Το μεγάλο δίλημμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το δίλημμα της ΕΕ: Τα υπέρ και τα κατά από ένα εμπάργκο στο φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο © EPA Pool

Τα «υπέρ» και τα «κατά» της επιβολής κυρώσεων κατά του ρωσικού φυσικού αερίου - Η ανάλυση του ιστοχώρου GZERO.

Οι εικόνες με τις σφαγές αμάχων στις περιοχές γύρω από το Κίεβο αυξάνουν την πίεση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανακοινώσουν άμεσα ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα - μία κίνηση που αφορά συναλλαγές ύψους 4 δισ. ευρώ ετησίως. Όσο περνάει ο καιρός, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις βέβαια ενισχύονται και πλέον, ως φαίνεται, ετοιμάζονται να πλήξουν τις ρωσικές εξαγωγές άνθρακα και ενδεχομένως πετρελαίου.   Το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει στο απυρόβλητο για μια σειρά από πολύ πρακτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την εξάρτηση πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών από αυτό. 

Τα επιχειρήματα υπέρ της απαγόρευσης του ρωσικού αερίου

  • Η πίεση των πολιτών, ακόμη και σε χώρες που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο. Σε πρόσφατη έρευνα, οι περισσότεροι Πολωνοί υποστήριξαν την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας. Παρόμοιες διαθέσεις είχε η πλειοψηφία των Γερμανών σε έρευνα του YouGov στις αρχές Μαρτίου. Εδώ βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στο τέλος κανένας δεν θα είναι ευχαριστημένος τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Η Ρωσία πουλά επί του παρόντος περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ φυσικού αερίου ημερησίως στις χώρες της ΕΕ, με τα έσοδα από τις εν λόγω εξαγωγές να αντιστοιχούν περίπου στο 2% του ρωσικού ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, εάν οι συγκεκριμένες εξαγωγές κοπούν, τότε ο Πούτιν θα χάσει παράλληλα και τη δυνατότητα που έχει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.  
  • Το ενεργειακό εμπάργκο μεμονωμένων χωρών θα μπορούσε να αποβεί μεταδοτικό. Η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα σε ένα χρόνο. Εφόσον όμως οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσουν μεμονωμένα σε εμπάργκο, αυτό θα μπορούσε να επισπεύσει την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.
  • Αφαιρεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα της Μόσχας που χάρη στο φυσικό αέριο έχει αποφύγει πολλά σε σχέση με την ΕΕ, επειδή ο Πούτιν πάντα υπολόγιζε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμούσαν ποτέ να αγγίξουν το ρωσικό αέριο.

Επιχειρήματα υπέρ των κυρώσεων

  • Η κοινή γνώμη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζεται να στηρίζει στην παρούσα φάση την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης έναντι της Ρωσίας, πράγμα που ίσως να μην συνεχίσει για πολύ. Ακόμη και σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, οι πολίτες βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο ή σημαντικών περιορισμών στις σχετικές εισαγωγές από τη Ρωσία.
  • Κανείς δεν είναι σε θέση να αναπληρώσει το κενό σε αυτή τη φάση. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Κατάρ, για παράδειγμα, έχουν τεχνικά την ικανότητα να καλύψουν το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί. Αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη υπογράψει συμφωνίες και με τις δύο, αλλά το ποσό που μπορούν να στείλουν οι ΗΠΑ και το Κατάρ στο εγγύς μέλλον είναι πολύ μικρότερο από αυτό που παρέχει αυτή τη στιγμή η Ρωσία. Μια άλλη επιλογή είναι η Αλγερία, αλλά οι συνομιλίες με την ΕΕ έχουν σταματήσει λόγω της πρόσφατης έντασης της Αλγερίας με το Μαρόκο και την Ισπανία για τη Δυτική Σαχάρα.
  • Θέμα οπτικής: Ο Πούτιν μπορεί να το θεωρήσει ως κήρυξη πολέμου, και νιώθοντας στρυμωγμένος στη γωνία- όπως στην ιστορία με τον αρουραίο που θεωρεί μεγάλο δάσκαλό του- θα μπορούσε να κλιμακώσει την επίθεσή του, μετατοπίζοντάς τη σε άλλη χώρα ή χρησιμοποιώντας χημικά όπλα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις    

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ