Πολιτικη & Οικονομια

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πώς τίθεται το όχημα σε ψηφιακή ακινησία

Με έξι βήματα στο myCAR

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέλη κυκλοφορίας 2022
Αυτοκίνητα © EUROKINNISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πώς τίθεται σε ακινησία το όχημα - Με 6 βήματα μέσα από το myCAR.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας του έτους 2022. Όπως αναμένεται, αυτό θα γίνει πιθανότατα πριν τις 15 Νοεμβρίου.

«Κερδισμένοι» της φετινής χρονιάς είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία ταξινομήθηκαν μετά την 01/01/2021, επειδή τα οχήματα αυτά εκπέμπουν ρύπους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερο από 122 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και ως εκ τους τα τέλη θα είναι μηδενικά.

Υπογραμμίζεται ότι φέτος, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, τα ειδοποιητήρια θα περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών Ι.Χ. σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους. Πρακτικά, σκανάροντας τον κωδικό QR, οι ιδιοκτήτες οχήματων θα μπορούν να πληρώσουν άμεσα μέσω web banking και από το κινητό τους τηλέφωνο το ποσό που τους αναλογεί για τα τέλη κυκλοφορίας 2022.

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πώς τίθεται σε ακινησία το όχημα

Στο myCAR υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες:

  • Η πρώτη αφορά στα τέλη κυκλοφορίας
  • και η δεύτερη τη ψηφιακή ακινησία ή κίνηση του οχήματος.

Οι πολίτες που θέλουν να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας πλέον δεν χρειάζεται να καταθέτουν τις πινακίδες τους. Η διαδικασία γίνεται ψηφιακά, μέσω του myCAR.

Στη δεύτερη επιλογή, οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να θέσουν επιβατικά και δίκυκλα ΙΧ σε ακινησία -αποφεύγοντας τα τέλη κυκλοφορίας, να άρουν την ακινησία και να θέσουν το όχημα σε κίνηση, και να ανακτήσουν δηλώσεις που έχουν ήδη επεξεργαστεί και υποβάλλει.

Σύμφωνα με τον οδηγό που έχει εκδώσει η ΑΑΔΕ για τη ψηφιακή ακινησία και τα τέλη κυκλοφορίας, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

  1. Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
  2. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
  3. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  4. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  5. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
  6. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία

Σημειώνεται ότι η ακινησία του οχήματος είναι ο μόνος νόμιμος και με μηδενικό κόστος τρόπος για να αποφύγει κάποιος την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, ενώ σε περίπτωση άρση της ακινησίας, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα κληθεί να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ