- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχονται κονδύλια 7,9 δισ. ευρώ το 2021
Όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο Φόρουμ των Δελφών
«Κονδύλια 7,9 δισ. ευρώ αναμένονται το 2021 στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης», προανήγγειλε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
Για κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ ευρώ που αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος για την Ελλάδα από το Σχέδιο Ανάκαμψης έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Οπως είπε η χώρα μας είναι η δεύτερη απο τις χώρες - μέλη που κατέθεσε σχέδιο στην Κομισιόν. Ετσι μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ακολουθήσει η καταβολή της πρώτης δόσης με βάση τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί.
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει με βάση τους ευρωπαικούς κανόνες. Η Ελλάδα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα λάβει τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έχει καταρτίσει σχέδιο βάση του οποίου τα δάνεια αυτά περνούν στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων. Οπως είπε τα 59 δισ. ευρώ που κινητοποιούνται συνολικά είναι αποτέλεσμα της δομής του σχεδίου: Από τα δάνεια, από την εκτεταμένη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με συγχρημαδοτούμενα σχέδια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα και ότι προβλέπει την μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των έργων έφερε ως παράδειγμα τη σημερινή έγκριση του έργου για τη ψηφιακή αναμόρφωση των αρχείων του κράτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να διπλασιάσουμε το ύψος των δημοσίων επενδύσεων το 2022. Δηλαδή πρέπει να αυξηθεί από τα 5 στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που, όπως είπε, «με την παλιά Ελλάδα ήταν αδιανόητο, με την καινούργια Ελλάδα είναι δύσκολα εφικτό».
Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε αύξηση της προκαταβολής των 4 δισ.
Και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «Οικονομικό Forum των Δελφών», επισήμανε τη βοήθεια που θα δώσει το Ταμείο στην ελληνική οικονομία, προσδιορίζοντας αυτή ως εξής:
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 20% επιπλέον σε σχέση με το ύψος τους χωρίς τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο.
- Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2026 κατά 7 μονάδες επιπλέον, ενώ ειδικά εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,6% αντί του 2,4%.
- Η απασχόληση θα αυξηθεί το 2026 κατά 4 μονάδες επιπλέον, που «μεταφράζεται» σε περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου ένα σημαντικό ποσό οδεύει προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (375 εκατ. ευρώ), τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (260 εκατ. ευρώ), τον αγροτοδιατροφικό τουρισμό (250 εκατ. ευρώ) και το «Εξοικονομώ» (450 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι για τις ιδιωτικές επενδύσεις από τα δάνεια του Ταμείου, από το συνολικό κεφάλαιο το 50% πρέπει να προέρχεται από δανεισμό από το Ταμείο, το 30% από τραπεζικό δανεισμό και το 20% από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που θα λάβει εφέτος η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η χώρα μπορεί να καινοτομήσει περισσότερο, να εξάγει γνώση, τεχνολογία και αγαθά»
Συζητήσεις για Block 2, κάθετο διάδρομο και 3+1, με στρατηγική σύμπλευση Ελλάδας ΗΠΑ
Μήνυμα για σύγχρονο κράτος και οικονομία - Έμφαση στα 36 δισ. του Ταμείου, στα πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους
«Διασκεδάζω πολύ με τους κομμουνιστές» - Επιθέσεις και αιχμές από το προσυνέδριο της ΝΔ
Πρωτοβουλία Πιερρακάκη και Κυρανάκη για αποσυμφόρηση των οικογενειών - Τέλος σε πολυετείς δικαστικές διεκδικήσεις
Ο πρώην πρύτανης διευκρινίζει τι έγινε με τις διαγραφές και τον νόμο 4009/2011
Το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας μεταρρύθμισης είναι υπαρκτό, ωστόσο πρέπει να αξιολογηθεί σε συνάρτηση με τα αναμενόμενα οφέλη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ανάκληση της απόφασης του Αρείου Πάγου
Πιλοτική επαναφορά στην κυκλοφορία με αιχμές για την προηγούμενη δημοτική αρχή
«Ο μόνος που μοιάζει να έχει το θάρρος να μάθει είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»
Η ημερομηνία που πληρώνεται η δεύτερη δόση
Ποιες είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες
«Δεν νοείται α λα καρτ απόδοση Δικαιοσύνης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Η μηχανή έκανε φασαρία και οι δηλώσεις των δικηγόρων ακούγονταν μόλις και μετά βίας
Εντυπωσιακή ανταπόκριση για το πρόγραμμα φροντίδας βρεφών και νηπίων - Άνοιξε η πλατφόρμα
Ο διάλογος για την κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο μοιάζει πολύ με τον διάλογο για τις κάμερες
«Η πολιτική έχει νόημα μόνο αν αφήνει ένα αποτύπωμα» αναφέρει ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Τον πρωθυπουργό συνόδευε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη
Η εξομολόγηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας για τα ευρήματα που βρέθηκαν σε πρόσφατο έλεγχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.