TV + Series

Ναι, είναι τόσο καλό το Ted Lasso

Σίγουρα πολύ καλύτερο απ’ όσο φαντάζονται όσοι δεν το έχουν δει και με έναν Jason Sudeikis από άλλον πλανήτη

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H σειρά Ted Lasso είναι καλή, πολύ καλή
Οι πρωταγωνιστές της σειράς Ted Lasso © apple.com

Ted Lasso: Λίγα λόγια για την υπέροχη σειρά που πρωταγωνιστεί ο Jason Sudeikis και σάρωσε τα φετινά Emmy.

Πόσο καλό είναι αυτό το Ted Lasso που σάρωσε τα Emmy πριν από λίγες μέρες; Είναι καλό, πολύ καλό. Κατά 99% είναι καλύτερο απ’ όσο φαντάζονται όσοι δεν το έχουν δει. Ναι, είναι τόσο καλό. Είναι μια ευτυχής συγκυρία, είναι μίνι βάλσαμο την εποχή της πανδημίας, που το στρες μας έχει βγει από τα αυτιά.

Ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να μας δώσει λίγη ελπίδα και να αποκαταστήσει την πίστη μας –σε ό,τι και αν πιστεύει ο καθένας. Είναι μια αριστουργηματική σειρά, μια βαθιά μελέτη της ανθρώπινης φύσης, μια ωδή στις σχέσεις, τον έρωτα και την απώλεια. Ένα τηλεοπτικό μονοπάτι που όμοιό του δεν έχουμε ξαναπερπατήσει, γεμάτο αγάπη, αλήθεια και πόνο.

Το σενάριο είναι κέντημα, καλύτερο και από λευκαδίτικα κεντήματα, φτιαγμένο όμως με την ίδια προσοχή και αγάπη. Όσο για τον Jason Sudeikis; Αποδεικνύει ότι δεν ξέρει μόνο να γράφει κάφρικα αστεία για το SNL. Η ερμηνεία του είναι καθηλωτική. Μας παίζει στα δάχτυλα. Μας κάνει να γελάμε και να κλαίμε την ίδια στιγμή. Υπάρχει μια σκηνή στη πρώτη σεζόν, που η βιρτουοζιτέ του είναι εφάμιλλη ενός Πίτερ Σέλλερς. Συνολικά οι ερμηνείες υπέροχες στο Ted Lasso. Τι να πεις για τον σίφουνα Hannah Waddingham (η καλόγρια του Shame στο Game of Thrones), και τους υπέροχους Brett Goldstein και Juno Temple. Ιδίως ο Brett Goldstein είναι αποκάλυψη και ενώ ξεκίνησε ως σεναριογράφος της σειράς, κατέληξε να κρατάει και το ρόλο του Ρόι Κεντ και να κερδίζει ένα EMMY.

Το στόρι αστείο και φανταστικό. Μια ιδιοκτήτρια ομάδας της Premier league (η κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου) αποφασίζει να φέρει στο σύλλογο τον Ted Lasso. Έναν Αμερικανό προπονητή ερασιτεχνικού αμερικανικού ποδοσφαίρου που δεν έχει ιδέα από το (δικό μας) ποδόσφαιρο. Σε αυτή τη βάση ο Sudeikis και μια ομάδα καταπληκτικών σεναριογράφων απλώνουν μπροστά μας την πιο ρεαλιστική, αστεία και συγκινητική μυθοπλασία των τελευταίων ετών.

Τι είναι αυτό που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει και να ωθεί τους θεατές να την βλέπουν δύο και τρεις φορές; Ένα τρομερό μείγμα παιδικότητας και ενήλικης ζωής. Βλέποντάς το νιώθεις και συ ο ίδιος να πηδάς από την μία κατάσταση στην άλλη, με την ίδια συχνότητα που σου συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Στο Ted Lasso οι χαρακτήρες είναι άνθρωποι όπως εμείς. Τρελούτσικοι και ταυτόχρονα συγκροτημένοι. Μαθαίνουν να ζουν με τις σκιές του παρελθόντος και αγωνίζονται να τις φωτίσουν. Αγωνίζονται να τις φωτίσουν… Τι σπουδαίο μάθημα για όλους μας και κυρίως για όσους βρίσκονται σε άρνηση, γεμίζοντας με ακόμα περισσότερες σκιές τον βίο τους.

Παράλληλα είναι μια ελεγεία στην ομαδική δουλειά και στη σημασία της ψυχολογίας στην καθημερινή ζωή. Ακόμα και ο προπονητής της ομάδας NBA Utah Jazz, δήλωσε ότι όλοι οι προπονητές πρέπει να δουν το Ted Lasso. Απίστευτο ε;

Σε κάθε περίπτωση το Ted Lasso είναι εκεί και σας περιμένει. Σαν ένα καλό βιβλίο θα βρει διαφορετικά σημεία να αγγίξει τον κάθε θεατή. Αν βλέπεις μπαλίτσα θα σε πιάσει. Αν χώρισες υπάρχεις μέσα στη σειρά και ας μην το ξέρεις. Αν έχεις υποστεί μπούλινγκ είσαι εκεί. Αν δεν έχεις μάθει να κάνεις υπομονή μπορεί και να μάθεις. Αν πονάς θα σε ωθήσει να μιλήσεις για τον πόνο σου και να δεις την επόμενη μέρα πιο όμορφη. Δείτε το Ted Lasso. Και αν έχετε παιδί από τα 12 και πάνω, μπορείτε να του το κάνετε δώρο –ίσως μετά από πολλά χρόνια να σας ευγνωμονεί και να θυμάται ότι γελάσατε και κλάψατε μαζί κάποια απογεύματα. Και όλα αυτά χάρη σε μια ομάδα ανθρώπων που δεν κρύβουν τις ανασφάλειές τους, τον πόνο και την χαρά τους για αυτό που λέμε ζωή. Να, που την εποχή της πανδημίας γεννήθηκε η καλύτερη τηλεοπτική dramedy των τελευταίων ετών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ