Θεατρο - Οπερα

Sleepover στην ΕΛΣ: Εξερεύνηση στα άδυτα της όπερας

Μια μαγική βραδιά στην όπερα

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα παιδιά παρακολουθούν τον Ευγένιο Τριβιζά
© Valeria Isaeva

Η Εθνική Λυρική Σκηνή και ο Ευγένιος Τριβιζάς υποδέχθηκαν 10 παιδιά και τους πρόσφεραν την εμπειρία της διανυκτέρευσης στις εγκαταστάσεις της στο ΚΠΙΣΝ

Εκείνο το Σάββατο του Δεκέμβρη ήταν σίγουρα το πιο κρύο του φετινού χειμώνα. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεφταν στις ορεινές περιοχές της Αττικής. Εκείνο το Σάββατο στις 18 του Δεκέμβρη θα μείνει χαραγμένο ανεξίτηλα στη μνήμη 10 μικρών παιδιών που έζησαν μια διαφορετική και συναρπαστική εμπειρία. Μια εξερεύνηση στα άδυτα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μια δράση εμπνευσμένη από τη νέα παραγωγή όπερας «Τα μαγικά μαξιλάρια» σε μουσική Γιώργου Δούση και λιμπρέτο του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά, σε σχεδιασμό και υλοποίηση του Ευγένιου Τριβιζά και των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.

Χαμόγελα, ενθουσιασμός, αγωνία για το τι θα ακολουθήσει αποτυπώνονται στα πρόσωπα των παιδιών που επιλέχθηκαν με σειρά προτεραιότητας. Στην είσοδο τούς υποδέχεται ο Οράτιος Οπερατίκ, ο συνοδός τους, που θα τους ξεναγήσει στους χώρους και θα τους δείξει με μοναδικό τρόπο τον μαγικό κόσμο της όπερας.

Ο Οράτιος Οπερατίκ.
© Valeria Isaeva

Και η εξερεύνηση ξεκινά και ο ενθουσιασμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, όταν τα παιδικά τους μάτια κοιτούν εντυπωσιασμένα τα δαιδαλώδη παρασκήνια την ώρα που ακολουθούν τον Οράτιο για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια», που είναι σε εξέλιξη, πίσω από τις κουίντες. Πίσω από την σκηνή θαρρείς πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμα παράσταση, με τους ενδυματολόγους να αλλάζουν σε δευτερόλεπτα τα ρούχα των ηθοποιών, που απολαμβάνουν την προτελευταία από τις δέκα sold out παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Ήχοι από τον Καρυοθραύστη, το εμβληματικό έργο του Τσαϊκόφσκι, ακούγονται από την αίθουσα που πραγματοποιούνται πρόβες μπαλέτου. Η Ηλιάνα και η Μαρία-Δέσποινα, που φοιτούν στο 3ο έτος της Λυρικής, φορούν τις πουέντ τους και χορεύουν αέρινα το Waltz of the Flowers, με τα παιδιά να τις κοιτούν συνεπαρμένα.

Πρόβες έχει και η ορχήστρα της ΕΛΣ για την όπερα «Η Αμερικανική Επανάσταση μέσα από την κινηματογραφική μουσική», που διευθύνει ο Τζων Τζέτερ. Μετά από την επίσκεψή τους στο βεστιάριο, που είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα φαντασμαγορικά κουστούμια διάσημων ρόλων της όπερας όπως της Μαντάμα Μπαττερφλάι και της Αΐντα, τα παιδιά παρακολούθησαν ένα βιωματικό εργαστήριο που έμαθαν να τραγουδούν για την πυγολαμπίδα στην ιαπωνική γλώσσα.  

Τα παιδιά κατευθύνονται στο βεστιάριο της ΕΛΣ.
© Valeria Isaeva

Το δείπνο που περιλάμβανε αστροσάντουιτς, σούπα από λάμψεις πυγολαμπίδων και χρυσανθεμοσαλάτα ήταν ειδικά διαμορφωμένο από τον Ευγένιο Τριβιζά για τους μικρούς επισκέπτες της ΕΛΣ, που το απόλαυσαν σε μια παραμυθένια αίθουσα που επιμελήθηκε και διακόσμησε η εικαστική ομάδα The Flower Girls Collective, 

Τον χώρο που φιλοξένησε τα παιδιά επιμελήθηκε και διακόσμησε η εικαστική ομάδα The Flower Girls Collective.
© Valeria Isaeva

Όμως λίγο πριν κοιμηθούν, τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο αγαπημένος τους συγγραφέας, Ευγένιος Τριβιζάς, τους συνάντησε από κοντά και ενώ έβγαζε μέσα από ένα μυστηριώδες σεντούκι ένα ένα τα μαγικά λυχνάρια, τους αφηγήθηκε ένα συναρπαστικό παραμύθι. Τη βραδιά έκλεισε τετραμελές φωνητικό σύνολο με ολόσωμα νυχτικά και σκούφους που νανούρισε μελωδικά τους μικρούς επισκέπτες ώσπου αποκοιμήθηκαν. 

Ο Ευγένιος Τριβιζάς.
Ο Ευγένιος Τριβιζάς. © Valeria Isaeva

Με ένα θριαμβευτικό εμβατήριο από κουαρτέτο πνευστών ξύπνησαν τα παιδιά το επόμενο πρωί. Ο Ευγένιος Τριβιζάς τους έδειξε τη συλλογή του από σπάνια κομμάτια παλιών παραμυθιών, όπως το κορδόνι από το δεξί παπούτσι του Παπουτσωμένου Γάτου, τη φούντα από το σκουφάκι της Κοκκινοσκουφίτσας και το τσόφλι του αυγού απ’ όπου βγήκε το ασχημόπαπο και τους έκανε δώρο από ένα αντίτυπο ενός χριστουγεννιάτικου βιβλίου του. Τα παιδιά με διάχυτο ενθουσιασμό, πρόβαραν βασιλικές πορφύρες, ιπποτικούς μανδύες, κρινολίνα, κράνη, διαδήματα και άλλα κοστούμια και αξεσουάρ από το ιστορικό βεστιάριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Στιγμιότυπο από το κυριακάτικο πρωινό.
© Valeria Isaeva

Μιας και είχαν γίνει ήδη μέρος «Των μαγικών μαξιλαριών», εκείνο το κυριακάτικο πρωινό ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να παρακολουθούν την τελευταία παράσταση και τα ελπιδοφόρα λόγια του δασκάλου στην παγωμένη αίθουσα του υποβαθμισμένου σχολείου:

«Ό,τι και αν σας πάρουν
πάντα κάτι μένει
που κανείς δεν το αγγίζει,
κανείς δεν σας το παίρνει!
Ελπίδα, όαση, παρηγοριά σας,
θησαυρός στη συμφορά σας
μένουν τα όνειρα σας!»

Προτού αποχωρήσουν, η ΕΛΣ έκανε το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο σε κάθε παιδί. Ένα γνήσιο και εγγυημένο για εκατό αιώνες αντιεφιαλτικό μαξιλάρι, τα περιεχόμενα του οποίου περιλαμβάνουν κόκκινες κλωστές παραμυθιών, τετράφυλλα τριφύλλια και πούπουλα σιντεφένιων κύκνων.


Λίγα λόγια για την παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια»

Το πολυμεταφρασμένο και πολυβραβευμένο έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαγικά μαξιλάρια», διασκευασμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα σε όπερα για όλη την οικογένεια, σε μουσική του Γιώργου Δούση, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με πολύ μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη και μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νίαρχος. Το σκηνικό υπέγραψε η Τίνα Τζόκα, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, την κινησιολογία η Δήμητρα Μητροπούλου, τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος, ενώ την Παιδική Χορωδία διηύθυνε η Κωνσταντίνα Πιτσιάκου. Συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί και η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φωνητικό σύνολο και μικρό μουσικό σύνολο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ