- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Μετακίνηση με Γιοβανίδη και Μαυροματάκη
Έξι βιντεοσκοπημένες περιηγήσεις «ανάμεσα στην Ιστορία και το παρόν, στο προσωρινό πάγωμα του χρόνου και την αδιάκοπη ροή της σκέψης, τέχνης, του θεάτρου».
Μετακίνηση 7: Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τη δεύτερη διαδρομή στην Αθήνα με τους Λευτέρη Γιοβανίδη και Μανώλη Μαυροματάκη.
Η πανδημία της Covid-19 έφερε μετατροπές στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Όπως στις περισσότερες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, οι πολίτες βιώνουν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και ακολουθούν μια σειρά από μέτρα προς αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας. Ένα από τα κυριότερα, το lockdown, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις και ως συνέπεια επηρέασε κάθε δραστηριότητα, επαγγελματική ή μη.
Όμως, αυτό φαίνεται να αλλάζει με την πρωτοβουλία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Σε πείσμα της πρωτόγνωρης εποχής που ζει η χώρα και κυρίως το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος του πολιτισμού από την πανδημία, καλεί τους καλλιτέχνες να βγουν στην πόλη και να δραστηριοποιηθούν, να συνεχίσουν να ψάχνουν, να δημιουργούν, να ονειρεύονται και να κάνουν τις επιθυμίες τους πραγματικότητα.
Λίγες ημέρες πριν από τον ερχομό της νέας χρονιάς, οι δημιουργοί που συνεργάζονται με το ΔΘΠ, περπατούν στην Αθήνα, «συνομιλούν» μαζί της και μοιράζονται τις σκέψεις του μυαλού και τις ανησυχίες τους. Η προετοιμασία, η δουλειά, η έμπνευση είναι μόνο μερικά από τα θέματα που συζητούν οι άνθρωποι του θεάτρου, καθώς ο χώρος παραμένει κλειστός.
Μετά την πρώτη διαδρομή με τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και συγγραφέα Σίμο Κακάλα, ακολουθεί η δεύτερη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΠΘ και σκηνοθέτη Λευτέρης Γιοβανίδης και τον ηθοποιό Μανώλη Μαυροματάκη, οι οποίοι συζητούν για το έργο «Λουκής Λάρας» του συγγραφέα Δημήτρη Βικέλα.
Πρόκειται για έξι βιντεοσκοπημένες περιηγήσεις «ανάμεσα στην Ιστορία και το παρόν, στο προσωρινό πάγωμα του χρόνου και την αδιάκοπη ροή της σκέψης, της τέχνης, του θεάτρου». Οι καλλιτέχνες προτείνουν μια διαφορετική πορεία που αποτελείται από πολλά άλλα –τυχαία ή όχι– μονοπάτια, με τελευταία στάση τη θεατρική σκηνή.
Ο εικαστικός και video designer Παντελής Μάκκας ακολουθεί και καταγράφει τους επτά δημιουργούς των φετινών παραστάσεων του ΔΘΠ: τον Σίμο Κακάλα («Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι»), τον Λευτέρη Γιοβανίδη («Λουκής Λάρας»), τον Τάκη Τζαμαργιά («Το μινόρε της αυγής»), τους Δημήτρη Καραντζά - Φοίβο Δεληβοριά («1821 - Η επιθεώρηση»), τη Ζωή Χατζηαντωνίου («Amalia Melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων»), την Άντζελα Μπρούσκου («Η γυναίκα της Ζάκυθος»).
«Πώς αντιπαρέρχεται κανείς τα εμπόδια; Πώς συνεχίζει να δημιουργεί σε αυτήν την ιδιάζουσα συνθήκη που αποκλείει τα σύνολα, την ομαδική δουλειά και βασικά τη συνάθροιση για λόγους Τέχνης;». Είναι μια άσκοπη μετακίνηση, η «Μετακίνηση 7», με σκοπό τη συνέχεια της δημιουργίας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παντελής Μάκκας
Μοντάζ: PM studio
Καλλιτεχνική διεύθυνση και οργάνωση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Συμμετέχουν οι σκηνοθέτες και ηθοποιοί των παραστάσεων του
Πληροφορίες
Δεύτερη διαδρομή - 8 Δεκεμβρίου: Λευτέρης Γιοβανίδης και Μανώλης Μαυροματάκης για το έργο του Δημητρίου Βικέλα, «Λουκής Λάρας»
Ακολουθούν
- 15 Δεκεμβρίου: Τάκης Τζαμαργιάς
- 22 Δεκεμβρίου: Ζωή Χατζηαντωνίου
- 29 Δεκεμβρίου: Δημήτρης Καραντζάς - Φοίβος Δεληβοριάς
- 5 Ιανουαρίου: Άντζελα Μπρούσκου
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα: dithepi.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ζωή του σαν σκηνή – τώρα στη «Τζένη Τζένη» του Νίκου Καραθάνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, μια αναμέτρηση με την κλασική ταινία της Φίνος Φιλμ
Θεατρικές πρεμιέρες και έργα που παίζονται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες της παράστασης
Μια μουσικοθεατρική παράσταση όπου ο χρόνος ξεφεύγει από τη γραμμική του πορεία
Οι δύο ηθοποιοί υποδύονται την Τασούλα, την πρωταγωνίστρια της παράστασης στο θέατρο Παλλάς, σε διπλή διανομή
Ένα από τα πιο προκλητικά και ριζοσπαστικά μυθιστορήματα της γαλλικής λογοτεχνίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το αυτοβιογραφικό έργο της νομπελίστριας μεταφέρεται από την ομάδα ETÚTI στο Blue Box Creative Studio
Η Μαρία Ναυπλιώτου ως Άτοσσα, ο Δημήτρης Καταλειφός ως Δαρείος, ο Αναστάσης Ροϊλός ως Ξέρξης και ο Σταύρος Σβήγκος ως Αγγελιοφόρος
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν έρχεται για λίγες μέρες στην Αθήνα
Μετά την επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λιλής Ζωγράφου έρχεται στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι
Μπήκαμε στα παρασκήνια της παράστασης και μιλήσαμε με τους πρωταγωνιστές, Νίκο Κοσώνα (Ζυλ) και Γιάννη Καράμπαμπα (Ζαν)
Αποκλειστικές φωτογραφίες από τις πρόβες της παράστασης, λίγο πριν από τη γενική δοκιμή της 18ης Απριλίου
Ένας ύμνος στην ελευθερία και τον έρωτα -Σκηνοθέτης ο Ένκε Φεζολλάρι
Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Σάββας Στρούμπος και Φανή Βοβώνη μετέφρασαν για πρώτη φορά στα ελληνικά τις επιστολές που συνέταξε η Ουλρίκε Μάινχοφ μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας
Ο επικεφαλής του Royal Ballet ευχαρίστησε τον Τιμοτέ Σαλαμέ
Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και κάποιες επαναλήψεις από προηγούμενες χρονιές που έρχονται για λίγες παραστάσεις
Η γνωστή ηθοποιός μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τον μονόλογο «Girls and boys» που συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αλάμπρα
Οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία τον Απρίλιο και τον Μάιο
Η διάσημη όπερα του Μπιζέ στην πιστή «ανακατασκευή» της παρισινής της πρεμιέρας του 1875
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Θάνατος παλληκαριού» του Κωστή Παλαμά στον Μικρό Κεραμεικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.