Μουσικη

Η Μπέσσυ Αργυράκη εξομολογείται

Έρχεται στις 5 Νοεμβρίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για λίγες παραστάσεις. Λίγο πριν, μιλάει στην Athens Voice.

ego.jpg
Πηνελόπη Μασούρη
ΤΕΥΧΟΣ 804
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπέσσυ Αργυράκη

Η Μπέσσυ Αργυράκη αφηγείται τη ζωή της στην ATHENS VOICE: Το τραγούδι, η Eurovision, οι συναυλίες και η καριέρα της.

«Tο "Μάθημα Σολφέζ" ήταν η ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1977, ερμηνευμένο στα ελληνικά από εμάς, δηλαδή τον Πασχάλη, τη Μαριάννα Τόλη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς και εμένα. Το τραγούδι διέθετε μουσικούς όρους, μιλούσε με νότες, με τους τραγουδιστές να εκφράζουν την αγάπη τους στη μουσική, που με την παγκόσμια γλώσσα της ενώνει όλη την Ευρώπη. Είχαμε ανύπαρκτο μπάτζετ, η ενδυματολογική επιμέλεια και η χορογραφία έγιναν από τη Μαριάννα, και στις 7 Μαΐου 1977 το "Μάθημα Σολφέζ" έγινε η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερμάτισε στην πεντάδα της Eurovision. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Στον απόηχο των ABBA, η συνταγή έδειχνε να έχει τις προδιαγραφές να πετύχει. Τέσσερα δημοφιλή ονόματα, είδωλα της ελληνικής ποπ, συνεργάζονταν πάνω στη σκηνή για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Eurovision του Wembley στο Λονδίνο, συνδυασμός που πέτυχε και έκανε την Ευρώπη να τους ζητήσει το τραγούδι σε διάφορες γλώσσες γιατί το λάτρεψε.

Χάρη στην εντυπωσιακής έκτασης φωνή της, η Μπέσσυ Αργυράκη σάρωσε τα βραβεία σε παγκόσμιους διαγωνισμούς τραγουδιού. Τιμήθηκε με ειδική πλακέτα στο Φεστιβάλ Καννών το 1997 ως η «Πιο πολυβραβευμένη φωνή της Ευρώπης σε διεθνή φεστιβάλ», δηλώνοντας τότε η ίδια πολύ χαρούμενη που ολόκληρη η Ευρώπη, και όχι μόνο, την τίμησε με αυτό τον τρόπο.

Τον Δεκέμβριο του 1980, ηχογράφησε ένα 45άρι δισκάκι με τίτλο «Toshihiko», το οποίο έφτασε στο Νο. 6 στο ιαπωνικό top 10, με πωλήσεις σχεδόν 2.500.000 αντιτύπων! Έναν χρόνο αργότερα, ταξίδεψε πάλι στο Τόκιο και ηχογράφησε ένα ολοκληρωμένο LP στα ιαπωνικά, που επίσης έσπασε ταμεία.

Στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 ξεχώρισε για τα τραγούδια που ερμήνευσε με μπρίο και τσαχπινιά, με τη δική της μοναδική κίνηση, σήμα κατατεθέν, που αργότερα μιμήθηκαν διάφορες συμμετέχουσες σε reality της ελληνικής τηλεόρασης. Τραγούδησε διασκευές, όπως το τραγούδι τίτλων της ταινίας «Saturday Night Fever» ή του «Grease», και πολλών άλλων που είχαν γραφτεί ειδικά για αυτήν. Άλλο ένα γνωστό της τραγούδι είναι το «Μεγάλη στιγμή», που κυκλοφόρησε το 1979 σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη και μουσική του Νίκου Ιγνατιάδη. Ο «Σαρωνικός της», που τόσο αγαπά, αποτελεί μια ζεστή ανάμνηση καλοκαιρινών διακοπών, ενώ η Μπέσσυ λικνίζεται τόσο μοναδικά, που έχει μείνει στην ιστορία και πολλές τη μιμήθηκαν. 

Στο YouTube υπάρχει ένα αποχρωματισμένο από τον καιρό βίντεο από μια σόλο συναυλία της τραγουδίστριας στον Βύρωνα. Στη γειτονιά της, τέλη του 1970, ο κόσμος έχει γεμίσει τον χώρο, κάποιοι καθισμένοι κατάχαμα και άλλοι, πολλοί, έχουν γεμίσει τους δρόμους για να την ακούσουν. Παιδιά των λουλουδιών, ο μπασίστας και οι κιθαρίστες πίσω της. Η Μπέσσυ, αν και από εύπορη οικογένεια, ήταν απολύτως γνήσια και δεν είχε τέτοιου είδους επαναστατικές αντιδράσεις. Ήταν η ίδια η προσωποποίηση της αθωότητας και της χαράς της ζωής, της μελωδίας και του ρυθμού, δεν χρειαζόταν κανένα κίνημα να την εκφράσει.

Το πάθος και την έκταση φωνής της Μπέσσυς Αργυράκη λίγες Ελληνίδες τα έχουν. Τραγουδούσε εκ βαθέων, από την καρδιά και την ψυχή της και όχι απλώς από το λαρύγγι της. Ίσως θυμίζει λίγο φωνές σαν της Ντόλι Πάρτον ή της Μάιλι Σάιρους. Μια φωνή που βγαίνει γλυκά και αβίαστα, ένα κόριτσι με ταλέντο, λαμπερή παρουσία, εξαιρετική κινησιολογία, ανεβάσματα στο ρεφρέν – μια αληθινή ποπ σταρ στην εποχή της.

 Μπέσσυ Αργυράκη

Η Μπέσσυ Αργυράκη αφηγείται τη ζωή της

» Όλα αυτά είναι σαν γλυκό όνειρο το οποίο με συντροφεύει μαζί με όλη την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης, που δεν υπάρχει σήμερα. Ήμουν η τελευταία που μπήκα στην παρέα για να βάλω την ψηλή νότα εσκεμμένα. Υπήρχε μια αναφορά στους ABBA ίσως και φυσιογνωμικά. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το έζησα.

» Μεγάλωσα εκεί ψηλά στον Υμηττό, που υπάρχει κάποιο μυστικό. Το πατρικό μου είναι μεταξύ Καισαριανής και Βύρωνα. Ο πατέρας μου είναι από την Κρήτη κι η μητέρα μου από τον Βόλο. Άρχισα να τραγουδάω από πολύ μικρή, μόλις έντεκα χρόνων. Δεν ένιωσα την παιδική μου ηλικία όπως οι συνομήλικοι μου που έπαιζαν στις αλάνες, τους δρόμους. Έβλεπα στη γειτονιά μας να παίζουνε ξυλίκι, μπάλα, αλλά εγώ δεν προλάβαινα – δεν μου έχει μείνει όμως κατάλοιπο. Δεν νιώθω καμία ζήλια, ούτε καν το σκέφτομαι.

» Μεγάλωσα σε σπίτι ασφαλιστών. Ο πατέρας και η αδελφή μου, που τους έχασα νωρίς, ήταν ασφαλιστές. Όταν ασχολήθηκα κι εγώ με το επάγγελμα, είχα ρωτήσει την Τένια Μακρή και μου είχε πει ότι αυτό λέγεται back home, επιστροφή στο σπίτι δηλαδή, που με έκανε να νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου μέσα από κωδικούς και εκφράσεις ασφαλιστικές. Έχω βρεθεί πολλά χρόνια να είμαι σύμβουλος, καθώς το θεωρώ άκρως επικοινωνιακό, μια προσφορά στον κόσμο και τρομερή υπευθυνότητα γιατί παίρνεις στα χέρια σου τη ζωή τους, τα χρήματά τους – το θεωρώ λειτούργημα.

» Όταν ξεκίνησα, ήταν μια εποχή που γίνονταν συγκλονιστικά πράγματα, και η νεολαία είχε τον πρώτο λόγο. Υπήρχε και η αμφισβήτηση, τα μακριά μαλλιά κι όλα τα σχετικά του κινήματος των χίπις, που εγώ δεν μπήκα, έμεινα εντελώς απέξω, θα έλεγα. 

» Το κενό ανάμεσα στα δόντια μου, η στοματική μου ιδιομορφία, ολότελα φυσική, ήταν κάτι που με έκανε να ξεχωρίζω, και καθόλου δεν με προβλημάτιζε. Ήταν το χαρακτηριστικό μου, η σφραγίδα μου. Είμαι Κριός, ζώδιο φωτιάς με όλα τα χαρακτηριστικά του ζωδίου μου.

» Ήμουν ζευγάρι με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς για πεντέμισι χρόνια στη ζωή και καλλιτεχνικά. Όταν έγινα ζευγάρι με τον Ρόμπερτ, ο γυναικείος πληθυσμός ζήλευε εμένα και ο ανδρικός, τον Ρόμπερτ. Ήθελαν συνεντεύξεις μας και φωτογραφίσεις όλα τα περιοδικά της εποχής. Είπαμε τραγούδια, βγάλαμε δίσκους μαζί. Είμαστε πολύ αγαπημένοι ακόμα και σήμερα. Όταν η οικογένεια του Ρόμπερτ έμαθε τη συμμετοχή μου στο “Dancing with the Stars”, βούρκωσαν όλοι από συγκίνηση.

» Έχω μεγάλο αρχείο περιοδικών από εξώφυλλα, ιστορίες με στιγμές από την καθημερινότητά μου. Ο κόσμος μάς παρακολουθούσε και έμπαινε στις λεπτομέρειες της προσωπικής μας ζωής, έφτιαχνε φωτορομαντζά από τις σελίδες των περιοδικών σε μικρά βιβλιαράκια. Τότε έλεγα ότι ήξεραν τα πάντα για μένα, μόνο την ώρα που πήγαινα στην τουαλέτα δεν ήξεραν! Άρεσε στον κόσμο να βλέπει τις συνήθειές μας, μας αγαπούσαν, μας θαύμαζαν. Ήταν σαν Instagram μιας άλλης εποχής. 

» Σήμερα, ας είναι καλά η κόρη μου Εβελίνα Νικόλιζα, παρότι είμαστε απασχολημένες και οι δύο, κάνουμε μικρά βιντεάκια για το YouTube, και αυτό με συγκινεί. Πλέον είναι πολύ εύκολο να ανατρέξουμε στην τότε εποχή και στα τραγούδια μου. Υπάρχουν πολλά αναρτημένα στο διαδίκτυο. Πριν από την καραντίνα τραγουδούσα σε διάφορα μέρη. Έχω και εγώ αυτή την παιδικότητα που ενισχύεται μέσα από μια νεανική διάθεση που υπάρχει στο κοινό μου. Όλοι μαζί γινόμαστε ένα μέσα από τη μουσική.

Έκανε συνεργασίες με τραγουδιστές όπως ο Στράτος Διονυσίου και η Ρίτα Σακελλαρίου, αλλά και εμφανίσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα σε κέντρα και σκηνές. Όλα της δόθηκαν απλόχερα, αλλά και αυτή, από την πλευρά της, έδωσε μεγάλο αγώνα για την καριέρα της. Όταν μιλάς μαζί της, σε παρασύρει ο αυθορμητισμός της, ένας συνεχής ενθουσιασμός για τη ζωή. Είναι δυνατή η Μπέσσυ, αλλά έχει βρει και την ανάλογη ανταπόκριση. Δύο επαγγέλματα και μια οικογένεια με δύο παιδιά και έναν σύζυγο που κατανοεί το κάθε της θέλω, που την καταλαβαίνει. Ο σύζυγός της είναι γνωστός γυναικολόγος, παρ’ όλα αυτά ποτέ δεν της έδωσε αφορμή. Ήταν το τελευταίο ραντεβού στο ιατρείο του. Έτσι γνωρίστηκαν, ενώ η ίδια ήταν αρκετά μικρή. 

» Από τότε που μπήκαν στη ζωή μου αυτά τα δύο μεγάλα πράσινα μάτια, έγινα η πιο ευτυχισμένη γυναίκα. Κούκλος και γοητευτικός, είχε κάτι που θύμιζε Βοσκόπουλο. Ήρθε στο σπίτι με μια ανθοδέσμη και με ζήτησε σε γάμο από τον πατέρα μου. Μου χάρισε τα πάντα, και εγώ, δύο υπέροχα παιδιά. Δοξάζω τον Θεό για την οικογένειά μου.

» Η κόρη μου Εβελίνα Νικόλιζα προσπάθησε πολύ μόνη της. Θαυμάζω το ταλέντο της. Ήταν ήσυχο παιδί, εξαιρετικός χαρακτήρας. Στις τελευταίες τάξεις του λυκείου, ενώ ήταν καλή μαθήτρια, ξεμυαλίστηκε με την κιθάρα, αλλά, τελικά, της βγήκε σε καλό. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα φέρει σε πέρας ό,τι επιχειρεί, και αυτό προσωπικά με ηρεμεί, δεν μου δημιούργησε καμία αμφιβολία ή φόβο στο μεγάλωμά της.

 Μπέσσυ Αργυράκη

» Η Γλυφάδα είναι ο τόπος που συνειδητά επέλεξα να ζήσω. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα θα είναι κάτι υπέροχο όταν ολοκληρωθεί, έχω πολλή αγωνία για το αποτέλεσμα. Συγχρόνως, έχω και απωθημένα, όπως διακοπές στη Φολέγανδρο, που δεν έχω πάει ποτέ, διακοπές στη Σαντορίνη και γενικά να επισκεφθώ τα ελληνικά νησιά μας. Όταν οι υποχρεώσεις μάς το επιτρέπουν, πηγαίνω με τον άντρα μου μια εκδρομή. Η ζωή μου θέλω να έχει χρώματα, με σκοτώνει η μονοτονία, γι’ αυτό ίσως και το τραβάω το σκοινί λίγο παραπάνω. Απολαμβάνω να είναι οι μέρες μου γεμάτες με εναλλαγές εικόνων, ώστε, εάν φύγω αύριο, να πω πρόλαβα και έκανα πράγματα.

» Υπεραγαπώ τη θάλασσα. Αγαπώ την αύρα της, τη λάμψη της, τα καραβάκια της, την ηρεμία που μου δίνει. Μία βίλα στα βόρεια προάστια, ακόμα και αν μου τη χάρισαν, δεν θα την έπαιρνα. Η θάλασσα είναι συνδεδεμένη με την ψυχοσύνθεσή μου και, παρότι συχνά είμαι κουρασμένη λόγω του ότι συνειδητά επιλέγω να ενεργώ σε πολλά επίπεδα, μια μικρή βόλτα στην ακρογιαλιά κάτω απ’ το σπίτι μου με ξεκουράζει.

» Μου αρέσουν βέβαια και οι βόλτες στην Αθήνα, στην Πλάκα. Το Μοναστηράκι, όμως, το βλέπω σαν όνειρο μακρινό. Ελπίζω να μου δοθεί σύντομα ευκαιρία να βρω λίγο χρόνο να ξαναδώ τη νέα Αθήνα.

» Έχω παραφορτώσει πλέον τον εαυτό μου, όχι μόνο δεν τον αφήνω στιγμή, αλλά τον εξαντλώ πλήρως. Είμαι αντιπρόεδρος του Γκολφ, ασφαλιστικός σύμβουλος και συμμετέχω και στο “Dancing with the Stars”. Η ασφάλιση απορρόφησε τον χρόνο μου από το τραγούδι. Ίσως αυτό που κάνω τώρα, δηλαδή ο χορός, ήταν απωθημένο μου, και τώρα που βρέθηκα εκεί, κατάλαβα πόσο καλά θα πήγαινα αν είχα βάλει τον χορό στη ζωή μου νωρίτερα. Θα με είχε βοηθήσει στο σώμα και στο πνεύμα. Πραγματικά με εκφράζει. Χορεύω και νιώθω ανάταση. Έχω χάσει και αρκετά κιλά λόγω του ότι κουράζομαι και δεν έχω πια τη διάθεση που είχα να φάω. Θέλω να είμαι πιο ανάλαφρη για να μπορώ να κινούμαι. Έχω δρόμο ακόμα, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρω στο “DWTS”, έχω στόχο να πάρω μια καλή βαθμολογία.

» Δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο, γιατί είμαι ανήσυχο άτομο, καταπιάνομαι με πολλά. Δεν προλαβαίνω να διαβάσω με τίποτα, ζηλεύω τους ανθρώπους που μπορούν να είναι χαλαροί. Αισθάνομαι ότι έχω τόσες εκκρεμότητες στη ζωή μου. Απόψε, για παράδειγμα, έχω ακόμα μετά από μια επίπονη μέρα να ολοκληρώσω κάποιες ασφάλειες. Αύριο δεν θα μου δοθεί αυτή η ευκαιρία και θα είμαι στο τρέξιμο. Έχω μια ζωή ήρεμη χωρίς σκάνδαλα, το ότι είναι γνωστό το όνομά μου βοηθάει, με συμπαθεί ο κόσμος, και ίσως για μένα οι πόρτες ανοίγουν πιο εύκολα από ό,τι σε άλλους. Και μετά από τόσα χρόνια, από στόμα σε στόμα, ο ένας ευχαριστημένος πελάτης φέρνει τον άλλον.

«Έχω εισπράξει τόση αγάπη, που φτάνει για τρεις ζωές. Κάθε ρυτίδα μου είναι μία εμπειρία», λέει, αλλά δεν αρνείται πως κάποιες φορές προσφέρει στο πρόσωπό της λίγα ml βοτουλινική τοξίνη. 

» Νομίζω ότι το να ακούς μουσική είναι εξίσου ικανοποιητικό με το να την ερμηνεύεις. Χαίρομαι που έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε σε λίγες μέρες. Ξέρω ότι θα μου δώσει μια αίσθηση ασφάλειας μετά τον προηγούμενο χειμώνα, και μετά όλα όσα πέρασε ο κόσμος, την πανδημική απειλή για την ανθρωπότητα.

» Έχω τραγουδήσει σε πολλές παραστάσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Υπερέχει η αδρεναλίνη που δίνει ώθηση, συνδυασμός ενθουσιασμού και αποφασιστικότητας, γι’ αυτό περιμένω με αγωνία τη χειμερινή σεζόν. Ετοιμάζομαι να τραγουδήσω στο upstage του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου από τις 5 Νοεμβρίου για κάποιες παραστάσεις.

» Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, που είναι ένας πολύ ωραίος χώρος, πολυεπίπεδος, σχεδιάζουμε μια όμορφη μουσική βραδιά όπου θα τραγουδάω εγώ με ένα ρεπερτόριο δικό μου. Θα ξαναγίνουμε μία παρέα, οι φίλοι μου που με ακολουθούν το περιμένουν πώς και πώς. Οι θαμώνες μας θα φεύγουν και θα παίρνουν όλη αυτή τη χαρά της μουσικής, την ανάταση ψυχής. Θα υπάρχουν, ανάλογα με τη βραδιά, διάφορες εκπλήξεις.

» Με χαροποιεί να βλέπω χαμογελαστά πρόσωπα γύρω μου. Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ανταπόδοση της αγάπης. Αυτό είναι κοινό χαρακτηριστικό και στα δυο μου επαγγέλματα. Η μουσική βοηθά την ψυχολογία μας, έχει δυνατότητες, δεν μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων πώς θα αλληλοεπιδράσει με τον ακροατή, μετέπειτα μόνο γίνεται σαφές τι ακριβώς έκανες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, παραμένει μυστήριο για τους μουσικούς το τι θα ακολουθήσει.

» Η δική μου ιστορία έδειξε τα τραγούδια μου να λειτουργούν και να αναγνωρίζονται. Όσο τα νέα παιδιά θα ψάχνουν παλιούς δίσκους, θα υπάρχει ελπίδα. Καταλαβαίνω ότι θα έχω κι εγώ μια συμμετοχή στην ιστορία, αλλά ζω έντονα στο παρόν».


Info: Με αγάπη Μπέσσυ: Upstage Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 και κάθε Παρασκευή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Πλήκτρα – Φωνή – Επιμέλεια προγράμματος: Δημήτρης Κίκλης, Σαξόφωνο – Φλάουτο: Φοίβος Μποζάς, Κιθάρα: Αργύρης Βασιλείου
Λεωφόρος Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη, 210 9315600, 210 9316101-4

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ