Visual Browsing

Θεραπευτικές Μουσικές Ακροάσεις: The Dreamland

Θεραπευτικές Μουσικές Ακροάσεις: The Dreamland
Έργα για να μας ταξιδέψουν σε μια ατμόσφαιρα παραμυθένιας ονειροπόλησης
  • A-
  • A+
0
# Μένουμε Σπίτι: Ο Θανάσης Δρίτσας προτείνει επιλεγμένα μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο και συνθέσεις δημιουργών όπως οι Morricone, Piazzola, Bacalov.
Ο Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, συνθέτης και συγγραφέας είναι αναγνωρισμένος διεθνώς και βραβευμένος για την επιστημονική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως (συμπληρωματικού) θεραπευτικού μέσου στη σύγχρονη ιατρική. Ο Θανάσης Δρίτσας προτείνει στη συνέχεια μια σειρά μουσικών έργων τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών ζητημάτων που σχετίζονται με αυτή την περίοδο μεγάλης ψυχολογικής πίεσης λόγω του (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ).
 

Σε δύσκολους καιρούς περιορισμών κυκλοφορίας, κοινωνικής απόστασης και αυστηρής παραμονής στο σπίτι ή μουσική ακρόαση επιλεγμένης μουσικής μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων, της ψυχολογικής πίεσης και της καταθλιπτικής διάθεσης. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας χαλάρωση, ηρεμία, ονειρική διάθεση και ένα θεραπευτικό φανταστικό νοερό ταξίδι. Η μουσική ακρόαση μέσω της προσφερόμενης χαλάρωσης προσφέρει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις σε βιολογικές παραμέτρους όπως στην ελάττωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης που συχνά αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής πίεσης.
Σήμερα προτείνονται μουσικά έργα όχι του (τυπικού) κλασικού ρεπερτορίου όπως σε προηγούμενες αναρτήσεις της σειράς Θεραπευτικές Μουσικές Ακροάσεις. Το χαρακτηριστικό της σημερινής πρότασης είναι επιλεγμένα μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο και συνθέσεις δημιουργών όπως οι Morricone, Piazzola, Bacalov. Επίσης περιλαμβάνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα jazz διασκευή έργων του Μάνου Χατζιδάκι από τον ταλαντούχο μουσικό Δημήτρη Καλατζή. Το νόημα των έργων που προτείνονται σήμερα είναι η μουσική να μας ταξιδέψει σε μια ατμόσφαιρα παραμυθένιας (θεραπευτικής) ονειροπόλησης, σε φανταστικούς τόπους νοσταλγικής αθωότητας. Έχω προσθέσει και ένα δικό μου οργανικό έργο από τον κύκλο «Δύο Μουσικά Παραμύθια».
 
Η μουσική διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να μας μεταφέρει, με όχημα την φαντασία, στον παραμυθένιο κόσμο της έννοιας «Rosebud» (νοσταλγία της χαμένης αθωότητας) όπως την είχε επινοήσει ο Όρσον Γουέλς στην ιστορική ταινία του «Πολίτης Κέιν». Μόνο η τέχνη της μουσικής, σε σχέση με άλλες τέχνες, μπορεί ίσως να προσεγγίσει συναισθηματικά την απόχρωση της έννοιας του Rosebud. Αυτή η συναισθηματική πρόσβαση στη χώρα της νοσταλγικής αθωότητας συνιστά το ιδανικό  θεραπευτικό ταξίδι.

Σήμερα προτείνονται τα εξής έργα για (θεραπευτική) ακρόαση:

(1)Το κύριο μουσικό θέμα από την ταινία Cinema Paradiso σε μουσική Ennio Morricone, με τον ίδιο τον συνθέτη να διευθύνει εδώ. 
 

Ennio Morricone - Cinema Paradiso (In Concerto - Venezia 10.11.07)

(2) Και πάλι μουσική του μαγικού Ennio Morricone, το μουσικό θέμα με τίτλο (Gabriel's Oboe) από την ταινία The Mission. Μια Ιδιαίτερα εκφραστική διασκευή για cello. 

Gabriel's Oboe

(3) Oblivion. Βαθειά εκφραστική μελωδία του Astor Piazzola. Μια σπάνια ερμηνεία από τους Two-Cellos. 

 

2CELLOS - Oblivion (Piazzolla)

Σχετικα
Γώγος:Να τρέξουν οι εμβολιασμοί για να εμποδίσουν τις μεταλλάξεις
Γώγος:Να τρέξουν οι εμβολιασμοί για να εμποδίσουν τις μεταλλάξεις

(4) Milonga del Angel πάλι σε μουσική Astor Piazzola. Με σόλο bandoneon από τον Fabio Furia και τρία κλασικά όργανα, βιολί, πιάνο, κοντραμπάσο. 

La Milonga del Angel - Astor Piazzolla

(6) Το κύριο μουσικό θέμα από την κινηματογραφική ταινία Il postino (Ο ταχυδρόμος) με θέμα τη ζωή του ποιητή Pablo Neruda όταν ήταν εξόριστος στην Ιταλία. Μουσική σύνθεση του Louis Bacalov. Μια ερμηνεία για bandoneon και πιάνο. 

Σχετικα
Υπ. Υγείας: Ο Τσίπρας και η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα
Υπ. Υγείας: Ο Τσίπρας και η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Il Postino (Main Theme)

(7) Μια υπέροχη jazz οργανική διασκευή του Δημήτρη Καλατζή (Dimitris Kalatzis) στο θέμα του τραγουδιού (Πέρα στο θολό ποτάμι) από τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι. 

 

Δημητρης Καλατζής - Πέρα στο θολό ποτάμι - Official Audio Release

(8) Ακόμη ένα κομμάτι από τις μαγικές Jazz διασκευές του Δημήτρη Καλατζή (Dimitris Kalatzis) πάνω στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Διασκευή του γνωστού τραγουδιού (Μια Παναγιά). 

Δημητρης Καλατζής - Μια Παναγιά - Official Audio Release

(9) Θανάσης Δρίτσας. Ταξίδι με τον Πήτερ Παν, από το έργο Δύο Μουσικά Παραμύθια. The flight to Never land, για κουαρτέτο εγχόρδων και φλάουτο (Το ταξίδι με τον Πητερ Παν στη ονειρική χώρα του Ποτέ-Ποτέ). 

Thanassis Dritsas The flight to Neverland-Peter Pan


 
 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5