1821 Digital Gallery
Αναζητώντας την Eve
ΠΑΝΙΚΟΒΑΛ ΤΩΝ 500

Αναζητώντας την Eve

Η νέα περσόνα Eve/Κωνσταντίνα Σταυροπούλου των StarWound μας εξηγεί ποιά είναι και τι ψάχνει

Οι StarWound, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, αγγλόφωνα, αθηναϊκά σχήματα με διεθνείς προσανατολισμούς και συνέπεια στο ροκ-καμπαρέ ύφος, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο και ένα δεύτερο στούντιο άλμπουμ, το «So Wrong» που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2018, (8 καινούρια τραγούδια και με συμμετοχή της διεθνούς mezzo soprano, Alexandra Gravas και του Δώρου Δημοσθένους), ανακαλύπτουν μία νέα περσόνα μέσα στις τάξεις τους και, φέτος το χειμώνα, μας την παρουσιάζουν σχεδόν γυμνή (το μόνο που χρειάζεται, λέει, είναι "γάντι, περούκα, μικρόφωνο") στις εμφανίσεις τους στο Faust.

O ήχος του γκρουπ είναι μία τρυφερή, μαγική, μοιραία και ροκ υποταγή στην τζαζ, εκείνη "του προβολέα". Τα κομμάτια τους, όλα torch songs, αναζητούσαν επίμονα μία θεότητα με το μαλλί της Λούλου, το βάψιμο της Theda Bara και το ταμπεραμέντο μιάς πεταλούδας του μπουρλέσκ που μόλις βγαίνει από το κουκούλι της. Και την ανακάλυψαν στο πρόσωπο της ήδη-StarWounded, Κωνσταντίνας Σταυροπούλου.
Η νέα ντίβα ονομάζεται Eve και δίνει την πρώτη της συνέντευξη, εδώ.
Της ευχόμαστε καλή επιτυχία και, στη δεύτερη συνέντευξη να έχει ήδη την επιτυχία και το star tantrum ώστε να μας δυσκολέψει να πει το ναι:

EVE

Ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε την ιστορία της Eve. Ποια είναι; Σε ποια πόλη και σε ποια εποχή γεννήθηκε; Πώς βρέθηκε στη σκηνή ενός ροκ καμπαρέ της Αθήνας του 21ου αιώνα;

Σχετικα
Simple Minds: Η Alive and Kicking συναυλία στο Αθηνών Αρένα
Simple Minds: Η Alive and Kicking συναυλία στο Αθηνών Αρένα

Η Eve γεννήθηκε στην Αθήνα το 2018, αλλά η συνείδησή της άρχισε να σχηματίζεται πολύ νωρίτερα. Ίσως από τις απαρχές του κόσμου… Είναι δυναμική αλλά κινείται με διακριτικότητα και, αν και πανταχού παρούσα, δύσκολα την αντιλαμβάνεσαι. Στηριζόμενοι στην τυχαιότητα των πραγμάτων, οι StarWound τη διέκριναν και της εμπιστεύτηκαν τη δημιουργία των στίχων τους. Την είδαν να ωριμάζει, να γίνεται πιο εξωστρεφής και την κάλεσαν ν’ ανέβει στη σκηνή…

Πέντε ονόματα της μουσικής σκηνής που έχουν επηρεάσει –και πώς- την Eve μουσικά και σκηνικά.

Nina Simone, στον πρωτογονισμό της.
Nick Cave, στην ευθύτητά της.
Amanda Palmer, στην επιθετικότητα της.
Νικόλας Άσιμος, στην ευαισθησία της.
Nick Drake, στο λυρισμό της.

Σχετικα
Meat Loaf: Η ιστορία του θρύλου της rock όπερας
Meat Loaf: Η ιστορία του θρύλου της rock όπερας

Ποιες είναι οι αγαπημένες ταινίες της Eve; Με ποιες ηρωίδες μοιάζει;

Μπλε Ταινία, Νύχτα Πρεμιέρας, Τρέξε Λόλα Τρέξε, Η αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού μυαλού, Vertigo.  Είναι ανθεκτική σαν τη Λόλα και κι έχει την ενσυναίσθηση της Κλεμεντάιν.

Τρία απαραίτητα props της Eve στις σκηνικές της εμφανίσεις.

Η Eve δε χρησιμοποιεί props. Ό,τι φοράει ή κρατάει είναι κομμάτι του εαυτού της… Γάντι, περούκα, μικρόφωνο.

Βερολινέζικο καμπαρέ ή τζαζ κλαμπ του Σικάγο; Ποιο από τα δύο ή ποιο άλλο είναι πιο κοντά στο “project Eve” που ετοιμάσατε;

Σίγουρα το βερολινέζικο καμπαρέ είναι πιο κοντά στην παράσταση “Eternally”, αλλά και στους StarWound γενικότερα.  Το στοιχείο της αφήγησης, τα τραγούδια-ιστορίες και το minimal σκηνικό στήσιμο είναι χαρακτηριστικά της μπάντας και φυσικά της Eve. Με τη διαφορά, βέβαια, του ήχου που στη δική μας περίπτωση έχει πολλά ροκ στοιχεία.

Ποια είναι η ιστορία της Eve και των StarWound; Πώς συναντήθηκαν οι δρόμοι τους;

Η Eve είναι κομμάτι των StarWound. Υπήρχε ανέκαθεν κάπου μέσα στην μπάντα, περιφερόταν άμορφη και ασχημάτιστη μέχρι να ωριμάσει και να γίνει μια ξεχωριστεί οντότητα. Ο ηχολήπτης Νίκος Καραπιπέρης και ο σκηνοθέτης Αντώνης Στελιανέσης μεσολάβησαν ώστε οι δυο τους να γνωριστούν καλύτερα. Οι StarWound είναι πλέον ο καθρέφτης της Eve. Η εικόνα της, η ιδέα που έχει για τον εαυτό της βρίσκονται στο βλέμμα των StarWound. Βλέπει τον εαυτό της μέσα από τα μάτια τους.

Πώς θα περιέγραφε η Eve την παράσταση Eternally από τον τίτλο μέχρι το περιεχόμενο;

Για την Eve η επιθυμία της αθανασίας, ο πόθος της αιωνιότητας, είναι η αφετηρία κάθε δημιουργήματος. Στην παράσταση “Eternally” το κοινό θα συναντήσει για πρώτη φορά την Eve και θα αρχίσει να τη γνωρίζει καθώς ξεδιπλώνει τις σκέψεις της… Μέσα από προηχογραφημένα κείμενα, ζωντανή αφήγηση και φυσικά τα τραγούδια της μπάντας, χτίζεται σιγά σιγά ο κόσμος της Eve. Ένας κόσμος ανθρωποκεντρικός και ταυτόχρονα ονειρικός. Ο κόσμος του δημιουργού που απορροφά την πραγματικότητα, τη βιώνει και συχνά την ανασχηματίζει.

Κωνσταντίνα Σταυροπούλου

Ποια η σχέση της Κωνσταντίνας Σταυροπούλου με την Eve;

Η σχέση τους είναι πολύ φρέσκια…. Μπορεί να γνωρίζονται πολλά χρόνια όμως είναι λίγος ο καιρός που άρχισαν να συνομιλούν σαν ίσος προς ίσο. Η Eve κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της Κωνσταντίνας.  Η σχέση τους, όμως, θα κριθεί μετά την πρώτη εμφάνιση της Eve στη σκηνή. Ως τότε μπορούν να κουβεντιάζουν σε ήπιους τόνους. Μετά, βλέπουμε…

Ποια ήταν η ανάγκη καλλιτεχνικά και μουσικά που δημιούργησε την περσόνα της Eve;

Θέλησα να βρω έναν τρόπο να ταυτίσω την ερμηνεύτρια με τη δημιουργό. Η φυσική μου συστολή δε μου επέτρεψε μέχρι τώρα να το πετύχω, έτσι έφερα στην επιφάνεια τα στοιχεία εκείνα του χαρακτήρα μου που υπερισχύουν την ώρα που γράφω στίχους. Η Eve είναι το πρόσωπο πίσω από τους στίχους των StarWound και θέλησα να τη συστήσω στο κοινό. Η φωνή της, φυσικά, ταυτίζεται με τη δική μου.

Υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που κρύβονται μέσα στην Κωνσταντίνα και στις μουσικές των StarWound; Θα μας δώσετε κάποια παραδείγματα;

Προφανώς υπάρχουν! Απλώς έχουμε την ψευδαίσθηση πως μπορούμε να επιλέξουμε ποιο πρόσωπο θέλουμε να δείξουμε κάθε φορά. Ευτυχώς στην τέχνη η ψευδαίσθηση αυτή γίνεται αποδεκτή… Η μουσική των StarWound είναι γεμάτη πρόσωπα και είναι όλα τους κομμάτια των μελών της μπάντας, είναι ο αντικατοπτρισμός μας. Η εθιστική Marianne Loup, o άστεγος Raymond Ray, η γυναίκα στο “Miles to Walk”  που αποφασίζει να πάψει να μοιρολατρεί.

Η Eve έχει άραγε γνωριστεί με την Σούλη Ανατολή;

Όχι ακόμα! Η Eve έχει μόλις κάνει το ντεμπούτο της στον κόσμο… Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα γνωριμία νομίζω…

Τα πρόσωπα-χαρακτήρες με συγκεκριμένη καλλιτεχνική ταυτότητα που «επινοούν» μουσικοί και μπάντες είναι μία ανάγκη έκφρασης ή ένα ωραίο σκηνικό εύρημα;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο… Ένα καλό σκηνικό εύρημα είναι σίγουρα μορφή τέχνης και επομένως τρόπος έκφρασης. Συνήθως η αλλαγή καλλιτεχνικής ταυτότητας προδίδει πως υπήρξε ένα όριο στην προηγούμενη, ένα όριο που δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί. Η persona ως έννοια δεν είναι συνώνυμη του ρόλου. Είναι ένας άλλος τρόπος να δεις και να δείξεις τον εαυτό σου και, σε καλλιτεχνικό επίπεδο, είναι αφάνταστα απελευθερωτικό.

Η Κωνσταντίνα Σταυροπούλου σαν μέλος των StarWound ποια χαρακτηριστικά έχει;

Είναι οξύθυμη, διχασμένη, ενταγμένη στην μπάντα και ταγμένη στο κοινό.

StarWound - To Live Eternally

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Guide της ATHENS VOICE

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5