1821 Digital Gallery
5 λεπτά με την Ειρήνη Σκυλακάκη

5 λεπτά με την Ειρήνη Σκυλακάκη

Γλυκιά, έξυπνη, πολύ ευγενική και πολύ δραστήρια

Σε ένα διπλανό τραπέζι τις προάλλες άκουσα κάποιον να λέει ότι η νέα γενιά δεν βγάζει πια ταλέντα. Ο τύπος δεν έχει ιδέα. Ή δεν έχει ακούσει ποτέ το «Ιn the light». Μια βδομάδα αργότερα συνάντησα την Ειρήνη Σκυλακάκη. Είναι γλυκιά, έξυπνη, πολύ ευγενική και πολύ δραστήρια.

Σε τι φάση σε πετυχαίνω; Δημιουργική; Αδρανή; Αδιάφορη;

Έντονη και δημιουργική. Μετακόμισα πρόσφατα στο Λονδίνο για να ηχογραφήσω τον τρίτο μου δίσκο εδώ και για να δώσω μία πραγματική ευκαιρία στη μουσική μου και εκτός Ελλάδας.

Να κάνουμε μια αναδρομή, τότε που ήσουν πιτσιρίκι; Να μου περιγράψεις την πρώτη φορά που τραγούδησες κάτι στους γονείς σου…

Σχετικα
To Spotify διάλεξε: Τον συνωμοσιολόγο Ρόγκαν αντί του Νιλ Γιάνγκ
To Spotify διάλεξε: Τον συνωμοσιολόγο Ρόγκαν αντί του Νιλ Γιάνγκ

Δεν θυμάμαι καθόλου! Αυτό που θυμάμαι είναι σε μία σχολική γιορτή όταν πήγαινα ακόμα στο δημοτικό που μου είχαν δώσει να τραγουδήσω ένα σόλο και το είχε ακούσει ο μπαμπάς μου ηχογραφημένο σε ένα βίντεο και είχε ενθουσιαστεί. Ξεκινούσα κάπως άτολμα και φοβισμένα αλλά προς το τέλος του τραγουδιού ξεθάρρευα και τραγουδούσα με την καρδιά μου...

Σε γνωρίσαμε το 2012 με το «in the light». Από τότε συνεχίζεις μια ανοδική πορεία. Την επιτυχία αυτή εσύ τη νιώθεις;

Σίγουρα το γεγονός ότι υπήρξε ανταπόκριση στη μουσική μου είναι ευχάριστο και ενθαρρυντικό, αλλά δεν θέλω να το βλέπω σαν μία επιτυχία, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι αν δεν είχε αρέσει η μουσική μου στο κοινό, αυτό θα ήταν μία αποτυχία και δεν πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Γνωρίζω τόσους ανθρώπους βουτηγμένους στο ταλέντο οι οποίοι δεν καταφέρνουν να συνδεθούν μαζικά με άλλους ανθρώπους μέσω της τέχνης τους και δεν τους θεωρώ καθόλου αποτυχημένους. Νομίζω πως επιτυχία είναι να βρίσκεις νόημα μέσα από αυτό που δημιουργείς, και όχι απαραίτητα η εμπορική του συνέπεια.

Σχετικα
Aναμνηστικά των Beatles και του Τζον Λένον θα πωληθούν ως NFT
Aναμνηστικά των Beatles και του Τζον Λένον θα πωληθούν ως NFT

Τα τραγούδια σου στροβιλίζονται διαρκώς γύρω από ανθρωποκεντρικά ζητήματα όπως αυτό του έρωτα, της αγάπης, της απογοήτευσης. Τυχαίο ή συνειδητή επιλογή;

Δεν το έχω επιλέξει συνειδητά, μάλλον είναι σκέψεις που με απασχολούν υποσυνείδητα. Σκέψεις που θα συζητούσα με έναν φίλο χρησιμοποιώντας κυρίως την λογική μου, ενώ γράφοντας ένα τραγούδι κυριαρχεί η ελευθερία της φαντασίας μου.

Τι σημαίνει για σένα έρωτας;

Είναι ένα τρομακτικό, υπέροχο συναίσθημα που σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο.

Έχεις παρατηρήσει να είσαι πιο δημιουργική στις χαρές ή στις λύπες σου;

Στις λύπες μου. Και όταν νιώθω την ανάγκη να αλλάξω.

Ο καθένας έχει το «μέρος» που τον εμπνέει. Θα μου μαρτυρήσεις το δικό σου;

Δεν έχω ένα συγκεκριμένο μέρος αλλά πάντα γράφω σε ένα άβολο σκηνικό. Δεν μου αρέσει να είναι όλα στη θέση τους και να κοιτάω ένα όμορφο τοπίο. Συνήθως γράφω καλύτερα όταν έχω καθυστερήσει να πάω κάπου, όταν θα έπρεπε να κάνω κάτι άλλο, όταν γύρω μου επικρατεί ένα μικρό χάος ή όταν κάτι με πιέζει.

Πες μας τα μελλοντικά σου σχέδια…

Στο άμεσο μέλλον δεν έχω προγραμματίσει κάποιο live στην Ελλάδα γιατί βρίσκομαι στο Λονδίνο όπου και εργάζομαι. Έτσι το όλο εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο! Αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα επιστρέψω για ένα live στην Αθήνα, και βασικό μου πλάνο για τη συνέχεια είναι να οργανώσω μια μικρή περιοδεία σε διάφορες πόλεις μας που θέλω από καιρό να επισκεφθώ.

 Το τελευταίο άλμπουμ της «Before Dawn» κυκλοφορεί από την Cobalt Music. Πάρτε μια γεύση:

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5