Κινηματογραφος

«Σαλός Θεός»: Ένα δυστοπικό stop motion κινούμενο σχέδιο

Ένα πειραματικό φιλμ από τον Φιλ Τίπετ που δεν ακολουθεί τα παραδοσιακά μονοπάτια αφήγησης και δομής

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Σαλός Θεός» του Φιλ Τίπετ

Τι Να Δω Σήμερα: «Σαλός Θεός (Mad God)» του Φιλ Τίπετ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Αυλαία ρίχνει απόψε το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τα βραβεία να ανακοινώνονται στην τελετή λήξης αυτό το απόγευμα, πριν την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ. Αν δεν έχεις εξασφαλίσει μια πρόσκληση για το Ολύμπιον, μην στεναχωριέσαι. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές όλη μέρα στις αίθουσες του Φεστιβάλ, από τις οποίες ίσως η πιο ενδιαφέρουσα να είναι ένα πειραματικό κινούμενο σχέδιο σίγουρα όχι για παιδιά. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Σαλός Θεός» του Φιλ Τίπετ.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Σαλός Θεός» του Φιλ Τίπετ

Μπορεί να μην γνωρίζει κανείς το όνομά του, όλοι ξέρουν τις ταινίες του. Οι τίτλοι «Τζουράσικ Παρκ», «Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 5 - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» και «Ρόμποκοπ» είναι μερικοί μόνο από εκείνους με τους οποίους έχει συνδεθεί, αυτός ο βετεράνος των οπτικών και ειδικών εφέ. Εδώ έχουμε ένα κινούμενο σχέδιο σε δική του σκηνοθεσία, σενάριο και παραγωγή, στο οποίο κατεβαίνουμε μαζί με τον «Assassin» σε μια τρύπα βασανιστηρίων κι ένα περιβάλλον βγαλμένο από κάποιο παραμύθι που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως κόλαση, κατοικημένο από αδιανόητα και απερίγραπτα πλάσματα της φαντασίας, όπου συμβαίνουν παράλογες και ανείπωτες πράξεις.

Ο σκηνοθέτης Φιλ Τίπετ
Ο σκηνοθέτης Φιλ Τίπετ

Τριάντα χρόνια ετοιμαζόταν αυτό το δυστοπικό stop motion κινούμενο σχέδιο με την εντυπωσιακότατη ομολογουμένως τεχνική από τον βραβευμένο με Όσκαρ για το «Τζουράσικ Παρκ» το 1994, Φιλ Τίπετ. Μια κινηματογραφική εμπειρία φτιαγμένη καρέ καρέ, με τη χρήση μαριονέτας και κάποια ελάχιστα πλάνα ζωντανού acting από ηθοποιούς, χωρίς καθόλου διάλογο. Ένα πειραματικό φιλμ που δεν ακολουθά τα παραδοσιακά μονοπάτια αφήγησης και δομής, για το οποίο ο δημιουργός του δηλώνει πως αποτυπώνει το ασυνείδητό του και πως η διαδικασία κατασκευής του, για τρεις δεκαετίες περίπου, σχεδόν τον τρέλανε.

Η ταινία «Σαλός Θεός» προβάλλεται σήμερα 14/11 στις 22.00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, από το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Σαλός Θεός» του Φιλ Τίπετ


Σαλός Θεός (Mad God)
Η.Π.Α., 2021, Έγχρωμη
Κινούμενο Σχέδιο, 83’
Σκηνοθεσία: Φιλ Τίπετ
Σενάριο: Φιλ Τίπετ
Πρωταγωνιστούν: Άλεξ Κοξ, Νικίτα Ρόμαν, Σατίς Ρατακόντα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ