- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χοακίν Φίνιξ: Έχω υπάρξει παλιάνθρωπος στη ζωή μου
Τα δάκρυα και η εξομολόγηση του Joker τη βραδιά των Όσκαρ
Ο Χοακίν Φίνιξ έκλεισε την ομιλία του, κατά την απονομή των Όσκαρ, με έναν στίχο του αδελφού του, του Ρίβερ Φίνιξ, ο οποίος πέθανε το 1993 σε ηλικία 23 ετών από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
«Έχω υπάρξει παλιάνθρωπος στη ζωή μου. Έχω υπάρξει εγωιστής, σκληρός μερικές φορές και δύσκολος για όσους εργάζονταν μαζί μου και είμαι ευγνώμων που τόσο πολλοί άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα μου έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία», δήλωσε σε μια από τις πιο συγκινητικές ομιλίες των χθεσινών Όσκαρ ο Χοακίν Φίνιξ, ο νικητής του χρυσού αγαλματίδιου Α' Ανδρικού Ρόλου για την ενσάρκωση του Joker στην ομώνυμη ταινία.
«Ξεχειλίζω από ευγνωμοσύνη», σημείωσε φανερά συγκινημένος ο 45χρονος Φίνιξ, ο αυστηρός βίγκαν και υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος, ο οποίος αφιέρωσε την μακρά ομιλία του μετά την παραλαβή του Όσκαρ του για να ταχθεί με πάθος κατά της αδικίας, να ικετεύσει τους ανθρώπους να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στη φύση και να σέβονται τα δικαιώματα των ζώων.
«Έχω σκεφτεί πολύ κάποια από τα ανησυχητικά θέματα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι συλλογικά. Πιστεύω ότι μερικές φορές αισθανόμαστε, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι υπερασπιζόμαστε διαφορετικούς σκοπούς, αλλά εγώ, βλέπω την κοινότητα. Είτε μιλάμε για ανισότητα μεταξύ των φύλων είτε για ρατσισμό είτε για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, είτε για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων ή των ζώων, μιλάμε για τον αγώνα κατά της αδικίας», υπογράμμισε.
«Πιστεύω ότι έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τη φύση, και πολλοί από εμάς είναι ένοχοι για μια εγωκεντρική θέαση του κόσμου», επέμεινε ο ηθοποιός, και μίλησε ενώπιον της αφρόκρεμας του Χόλιγουντ για την τύχη μιας αγελάδας που «γονιμοποιείται τεχνητά» και της αρπάζουν το μικρό της ενώ αυτή φωνάζει από αγωνία.
«Αισθανόμαστε ότι δικαιούμαστε να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και να κλέβουμε το μωρό της, μολονότι είναι ολοφάνερο ότι φωνάζει από αγωνία (...) Μετά παίρνουμε το γάλα της που προορίζεται για το μοσχαράκι της και το βάζουμε στον καφέ και τα δημητριακά μας (...) μπορούμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε εναλλακτικά συστήματα που να είναι επωφελή για όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον», υπογράμμισε, για να κλείσει την ομιλία του με έναν στίχο του αδελφού του, του Ρίβερ Φίνιξ, ο οποίος πέθανε το 1993 σε ηλικία 23 ετών από υπερβολική δόση σε νυχτερινό κλαμπ του Χόλιγουντ.
«Όταν ήμουν 17, ο αδελφός μου έγραψε αυτόν τον στίχο, έλεγε: Σπεύσε προς τη σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει».
Ο ηθοποιός, που είναι γνωστός για ρόλους μελαγχολικών ή συναισθηματικά διαταραγμένων χαρακτήρων, έχασε περισσότερα από 22 κιλά για να ενσαρκώσει τον αποστεωμένο Joker στην ομώνυμη ταινία.
Το Όσκαρ αυτό είναι το δεύτερο που παίρνει κάποιος που υποδύεται τον χαρακτήρα του κακού αυτού των κόμικς. Ο Χιθ Λέτζερ είχε κερδίσει μετά θάνατον το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου το 2009 για τον δικό του Joker στην ταινία "Ο Σκοτεινός Ιππότης".
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Ιουλίου 2026
Το θερινό σινεμά με θέα την Ακρόπολη επιστρέφει και φέτος με σούπερ πρόγραμμα ταινιών
Επιστρέφει και ο παραγωγός Τζέρι Μπρουκχάιμερ
Συνέχεια του κινηματογραφικού franchise «Meet the Parents»
Eπιστρέψει, μαζί με τον παραγωγό Τζέρι Μπρουκχάιμερ
Ο Ντενί Βιλνέβ παρουσίασε νέο εντυπωσιακό υλικό με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στον ρόλο του Πολ Ατρείδη
Εντυπωσιακό υλικό στο CinemaCon από τη φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους
Mία πρώτη ματιά στην κινηματογραφική μεταφορά του θρυλικού franchise
Ο σκηνοθέτης παρουσίασε τη νέα του ταινία «Disclosure Day» στο φετινό CinemaCon
Ταινίες-έκπληξη, διεθνείς καλεσμένοι και άρωμα Γκαουντί στο επετειακό πρόγραμμα του Μαΐου
Ο σπουδαίος άνθρωπος του σελιλόιντ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου 1889
Μια ελεύθερη πτώση στο σύμπαν του σκηνοθέτη την Τρίτη 28 Απριλίου
Η κόρη ενός ζευγαριού Αμερικανών που ζει μόνιμα στο Κάιρο εξαφανίζεται μυστηριωδώς
Η σούπερ σταρ της ποπ μουσικής Mother Mary βιώνει μια ανεξήγητη κρίση ταυτότητας
Η Έινε και ο Τόμας, γονείς δύο κοριτσιών, χωρίζουν φιλικά έπειτα από αρκετά χρόνια γάμου, καθώς ο μεσήλικας Τόμας έχει βρει νέα σύντροφο
Yποδύεται έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια περιβαλλοντική κρίση
Μια ιστορία απόγνωσης και ελπίδας για τους κινηματογράφους όλου του κόσμου
Ένα prequel του House of the Dragon, που αφηγείται την κατάκτηση του Westeros από τους Targaryen
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.