1821 Digital Gallery
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Μάικλ Σάνον στη «Μάχη της Επικράτησης»

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και Μάικλ Σάνον στη «Μάχη της Επικράτησης»

Η συναρπαστική αληθινή ιστορία πίσω από την ανελέητη μάχη των τιτάνων του ηλεκτρισμού Τόμας Έντισον, Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ και Νίκολα Τέσλα τώρα σε ταινία
Η Μάχη της Επικράτησης
Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μάικλ Σάνον, Νίκολας Χουλτ στους ρόλους των Τόμας Έντισον, Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, Νίκολα Τέσλα στην ταινία «Η Μάχη της Επικράτησης»

1880. Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ (Μάικλ Σάνον) βρίσκονται στο επίκεντρο μιας θρυλικής διαμάχης για την ηλεκτροδότηση του κόσμου που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας εποχής. Ο Έντισον υποστήριζε την παροχή του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Γουέστινγκχαουζ το εναλλασσόμενο, με την υποστήριξη πολλών Ευρωπαίων βιομηχάνων και, φυσικά, με την ανεκτίμητη βοήθεια του Νίκολα Τέσλα (Νίκολας Χουλτ).

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Ο σεναριογράφος Μάικλ Μίτνικ («Ο Φύλακας της Μνήμης»), λόγω μιας εργασίας που είχε στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ, άρχισε να ψάχνει πληροφορίες για τον Τόμας Έντισον. Σύντομα ανακάλυψε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα στην ιστορία γύρω από την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα. «Έμαθα για τον «Πόλεμο των Ρευμάτων», τη μάχη ανάμεσα στον Έντισον και τον Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ που θα καθόριζε το παγκόσμιο επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει ο Μίτνικ.

The Current War/ Η Μάχη της Επικράτησης

Σχετικα
Lightyear: Το spinoff του Toy Story έχει teaser trailer (video)
Lightyear: Το spinoff του Toy Story έχει teaser trailer (video)

Η ιστορία, όμως, είχε αναπάντεχη, τραγική και εντυπωσιακή τροπή. Τη μυστική εφεύρεση της ηλεκτρικής καρέκλας, τον βίαιο θάνατο ενός ανθρώπου και την άφιξη ενός μοναδικού επιστημονικού ταλέντου από τη Σερβία, του Νίκολα Τέσλα. «Έτσι ξεκίνησα να γράφω την ιστορία ως θεατρικό μιούζικαλ και τελικά ως σενάριο για ταινία», θυμάται ο Μίτνικ. «Κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τη θεατρική παραγωγή… Ο ατζέντης μου είπε να το κάνω ταινία».

Μάικλ Σάνον

Το επόμενο βήμα
Το σενάριο έπεσε στα χέρια του υποψήφιου για Έμμυ σκηνοθέτη Αλφόνζο Γκόμεζ-Ρέχον («American Horror Story»). Αλλά ο Γκόμεζ-Ρέχον δεν ένιωσε αμέσως τη σύνδεση με το σενάριο, μέχρι που ο αντζέντης του του είπε να το ξαναδιαβάσει. «Υπήρχε κάτι περισσότερο από αυτό που είχα δει στην αρχή», θυμάται ο σκηνοθέτης. «Η ιδέα της φύσης της επιτυχίας και του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος για να κερδίσει, και τι θα κάνεις για να κατακτήσεις την υστεροφημία, με συνεπήρε».

Σχετικα
Κριτική ταινίας: Titane
Κριτική ταινίας: Titane

Η Μάχη της Επικράτησης

Τη φαντασία του τροφοδότησε και η διαφορά με την οποία οι κεντρικοί χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τη ζωή. «Από τη μία, ο Γουέστινγκχαουζ, που μένει ανώνυμος και αφήνει έναν καλύτερο κόσμο», εξηγεί, «και από την άλλη, ο Έντισον, που ήξερε πόσο σπουδαίος ήταν. Έχασε τον «Πόλεμο των Ρευμάτων», αλλά αυτόν θυμόμαστε. Αυτό γεννάει ερωτήματα: έπαρση εναντίον μετριοφροσύνης». Ο Έντισον θα ηττηθεί από τον αντίπαλό του, θα πληγωθεί, αλλά θα παραμείνει απτόητος. Θα βοηθήσει, μάλιστα, στην εφεύρεση της βιομηχανίας του κινηματογράφου. «Αυτό που πραγματικά εφηύραν ήταν η ιδέα του να μην παίζεις με τους κανόνες», λέει ο Μίτνικ.

Η Μάχη της Επικράτησης

Τα γυρίσματα
Ο Αλφόνζο Γκόμεζ-Ρέχον επανενώθηκε με τον διευθυντή φωτογραφίας από το «Me and Earl and the Dying Girl», Τσανγκ Τσανγκ-χουν. «Δεν χρειαζόταν να μιλάμε στο πλατό», λέει ο Τσάνγκ. «Καταλαβαίναμε ο ένας τον άλλον χωρίς να λέμε πολλά».

Ενώ ο Μίτνικ όταν έβλεπε το σενάριό του να υλοποιείται, ένιωθε να αναγεννιέται. «Πήρε αυτούς τους τρεις χαρακτήρες που είχα γράψει και τους κινηματογράφισε σνα να ήταν ο Ντέιβιντ Μπάουι ή ο Μικ Τζάγκερ», εξομολογείται.

Το αρχικό πλάνο ήταν τα γυρίσματα να γίνουν στην Αμερική, χρησιμοποιώντας διάφορες τοποθεσίες γύρω από την πόλη του Γουέστινγκχαουζ, το Πίτσμπουργκ. Αλλά το 2016, ο Γκόμεζ-Ρέχον άρχισε να ψάχνει μέρη για γυρίσματα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και τελικά έγιναν.

Η Μάχη της Επικράτησης

Οι βασικοί χαρακτήρες και οι ηθοποιοί
Τον Τόμας Έντισον υποδύεται ο υποψήφιος για Όσκαρ Μπένεντικτ Κάμπερμπατς («Doctor Strange», «Το Παιχνίδι της Μίμησης»). Ο ηθοποιός ανακάλυψε ότι η ζωή του Έντισον είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο γνωρίζουμε. «Νομίζω ότι μου έχουν πουλήσει την ιδέα του Έντισον ως εφευρέτη της σύγχρονης εποχής στην Αμερική αντί για την πολυπλοκότητα που εμπεριέχει αυτό». Ο Κάμπερμπατς χρειάστηκε να συλλάβει την εξυπνάδα και τη δημιουργικότητα του Έντισον, αλλά και την άλλη του πλευρά, την ανθρώπινη. Μια άλλη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η κώφωση του Έντισον.

Φυσικά, καθώς ξετυλίγεται η ταινία, η ανταγωνιστική του κοσμοθεωρία οδηγεί τον Έντισον σε σκοτεινά τοπία. Η δίψα του για να νικήσει τον Γουέστινγκχαουζ θα τον αναγκάσει να προδώσει τη βασική του αρχή: να μην βοηθήσει κανέναν να αφαιρέσει κάποια ζωή. «Η ειρωνία είναι ότι αυτός ο τύπος έφτιαξε την ηλεκτρική καρέκλα για να κερδίσει τον “Πόλεμο των Ρευμάτων” και αυτό είναι λυπηρό», περιγράφει ο παραγωγός Μπασίλ Ιυάνικ («John Wick: Κεφάλαιο 3», «Ο Δικός της Πόλεμος», «Sicario: Ο Εκτελεστής»). «Ο Έντισον χάνει την ηθική του νωρίς στην ταινία και χάνει τον δρόμο του».

Η Μάχη της Επικράτησης

Για τον ρόλο του Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, ο Γκόμεζ-Ρέχον στράφηκε στον υποψήφιο για Όσκαρ Μάικλ Σάνον («Η Μορφή του Νερού»). «Είμαι φαν του εδώ και πολλά χρόνια», εξομολογείται ο σκηνοθέτης. «Δεν έχει κάνει κάτι σαν κι αυτό και ήταν ωραίο να τον βλέπω». Ο Σάνον δεν θέλει να κάνει συχνά ταινίες, αλλά ο Γκόμεζ-Ρέχον τον έπεισε δίνοντάς του ένα βιβλίο σχετικό με τον Γουέστινγκχαουζ. Η πλευρά του Γουέστινγκχαουζ στον «Πόλεμο των Ρευμάτων» είναι σίγουρα πιο ευγενική και σωστή. Σε αντίθεση με τον Έντισον, ο Γουέστινγκχαουζ δεν κυνήγησε την διασημότητα, ούτε προσπάθησε να γίνει φίρμα. «Δεν έβαλε ποτέ το όνομά του σε καμία εφεύρεση», υπογραμμίζει ο παραγωγός Μπασίλ Ιυάνικ, «σε αντίθεση με τον Έντισον που έβαλε το όνομά του σε εφευρέσεις άλλων». Μόνο 13 φωτογραφίες του Γουέστινγκχαουζ έχουν σωθεί και έκαψε όλα του τα χαρτιά πριν το θάνατό του το 1914. «Αυτό που μου είπε ο Αλφόνσο και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον ήταν ότι αυτή δεν είναι μια ταινία που αφορά το παρελθόν, είναι μια ταινία που αφορά το μέλλον», προσθέτει ο Σάνον.

Η Μάχη της Επικράτησης

Ο Νίκολα Τέσλα
Τον Σέρβο εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, που αποφάσισε το αποτέλεσμα του «Πολέμου των Ρευμάτων», υποδύεται ο Νίκολας Χουλτ («Η Ευνοούμενη», «X-Men: Μαύρος Φοίνικας»). «Δεν ήξερα πώς πραγματικά είχαν γίνει τα πράγματα. Ο Γουέστινγκχαουζ και ο Τέσλα ήταν αυτοί που ουσιαστικά μας έδωσαν την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούμε σήμερα, ενώ εγώ νόμιζα ότι ήταν ο Έντισον» λέει ο ηθοποιός και συνεχίζει: «Ήταν ένας συναρπαστικός άνδρας».

O Κάμπερμπατς δηλώνει για τον Τέσλα «Ήταν ο πιο ιδιοφυής απ’ όλους. Ενώ ο Έντισον και ο Γουέστινγκχαουζ έβλεπαν 10 χρόνια μπροστά, ο Τέσλα έβλεπε 100».

Μπορεί ο Τέσλα να ήταν λίγο περιθωριοποιημένος όταν ήταν εν ζωή, βρήκε όμως το δικό του μέρος στο πάνθεον της επιστήμης, αφού όπως υπογραμμίζει και ο σεναριογράφος «Το πιο κουλ αυτοκίνητο του κόσμου πήρε το όνομά του από τον Τέσλα. Οπότε η θέση του στην ιστορία αποκαταστάθηκε».

Η Μάχη της Επικράτησης

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες
Ο Τομ Χόλαντ («Spider-Man: Η Επιστροφή στον Τόπο του», «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη») υποδύεται τον Σάμιουελ Ίνσουλλ, τον νεαρό έμπιστο φίλο και προσωπικό γραμματέα του Έντισον.

Στο ρόλο της έξυπνης και συμπονετικής συζύγου του Έντισον, Μάρι, βρίσκουμε την Τάπενς Μίντλτον («Το Πεπρωμένο της Τζούπιτερ»). Ενώ την εξωστρεφή σύζυγο του Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ, Μαργκερίτ, υποδύεται η Κάθριν Γουότερστον («Φανταστικά Ζώα και πού Βρίσκονται», «Logan Lucky»).

«Η Μάχη της Επικράτησης» κυκλοφορεί στις 24 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5