Βιβλιο

Άγγελος Σπάρταλης: «Μαρία και Στέλλα», ένα άναρχα εικονογραφημένο Lesbo-Western

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή 22 Μαΐου στο καφενείο Μουριά

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγγελος Σπάρταλης - «Μαρία και Στέλλα» από τις εκδόσεις ATHENS VOICE BOOKS

Άγγελος Σπάρταλης - Μαρία και Στέλλα Το νέο βιβλίο των εκδόσεων ATHENS VOICE BOOKS. Θα παρουσιαστεί την Κυριακή 22 Μαΐου στο καφενείο Μουριά, Εξάρχεια.

Η Μαρία, μία συνεσταλμένη κόρη υποστράτηγου, τελειόφοιτη μαθήτρια Λυκείου στην ελληνική επαρχία του τέλους της δεκαετίας του 1980, είναι ερωτευμένη με την παιδική της φίλη και συμμαθήτρια, τη θυελλώδη Στέλλα. Ο υποστράτηγος, θορυβημένος από το κουτσομπολιό, αρραβωνιάζει σβέλτα την κόρη του με έναν έμπιστο υφιστάμενο αξιωματικό. Μόλις η μικρή αποφοιτήσει από το Λύκειο, την παντρεύει και τη στέλνει πακέτο στην Αθήνα. Η Στέλλα, αποκομμένη βίαια από τη λατρεμένη της Μαρία, ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω της και δραπετεύει για σπουδές στην πολύχρωμη Ολλανδία. Τυχαία, μετά από επτά χρόνια, στο Άμστερνταμ, μέσα στο Μουσείο Βαν Γκογκ, Μαρία και Στέλλα θα ανταμώσουν ξανά, κι εκεί η ιστορία μας ξεκινά.

Άγγελος Σπάρταλης - «Μαρία και Στέλλα» από τις εκδόσεις ATHENS VOICE BOOKS

Το «Μαρία και Στέλλα» είναι το νέο εικονογραφημένο Lesbo-Western του Άγγελου Σπάρταλη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Athens Voice Books. Προσχέδιο σύγχρονης τραγωδίας ή σκαλέτα κινηματογραφικής ταινίας, το βιβλίο του Άγγελου Σπάρταλη είναι και κάτι σαν ένα σύγχρονο –κάπως άκομψο– Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Mε δομή και αρίθμηση που θυμίζει περισσότερο το Tractatus Logico-Philosophicus του Βίτγκενσταϊν και τη non finito Γυναίκα της Ζάκυθος του Σολωμού, παρά ένα στρογγυλό και συμπαγές αφήγημα σταθερού ρυθμού, αυτό το άναρχα εικονογραφημένο υβριδικό Lesbo-Western δεν θέλει να έχει καμία λογοτεχνική αξιοπρέπεια. Όλα στα μούτρα!

Ο Άγγελος Σπάρταλης για το βιβλίο «Μαρία και Στέλλα» (εκδόσεις Athens Voice Books)

Έγραψα το Μαρία και Στέλλα το καλοκαίρι του 2021 στην Κρήτη, στο κτήμα στο Βαθύ, έξω από τον Άγιο Νικόλαο. H φιλόλογος Ελπίδα Γρηγοράκη και ο γραφίστας Μάνος Σιγανός ήταν πολύτιμοι σύμβουλοι. Από τις πρώιμες μορφές του μέχρι και την ολοκληρωμένη εκδοχή του, το έργο προσφέρθηκαν να διαβάσουν και βοήθησαν στη βελτίωσή του με τις κρίσιμες παρατηρήσεις τους (εντάξει, είπαν και μπόλικες σαχλαμάρες, αλλά το ξεχνάω) αρκετοί πιστοί φίλοι και συνεργάτες. Ευχαριστώ, Λάγια Γιούργου, Ιρένα Οικονόμου, Αμαρυλλίς, Άννυ Σιράτζε, Βούλα Κοκολάκη, Ερατώ Καπετανάκη, Εύη Λαζούρα, Θεοδώρα Σαμαρά, Νικόλα Ταβλά.

Άγγελος Σπάρταλης - «Μαρία και Στέλλα» από τις εκδόσεις ATHENS VOICE BOOKS
Εικονογράφησα το έργο παράλληλα με τη συγγραφή του, με τέτοιον τρόπο ώστε ήταν συχνά οι εικόνες εκείνες που όριζαν το κείμενο και όχι το αντίθετο. Έτσι βρέθηκα να ταλαντεύομαι μεταξύ εικονογράφησης του κειμένου και κειμενογράφησης της εικόνας, πράγμα διασκεδαστικό σαν τραμπάλα και βάλε. Χρησιμοποίησα λαδοχρώματα σε χαρτί Hahnemühle 310 γρ. ή Royal Talens 240 γρ. στα 40x30 εκ. Συχνά η προετοιμασία του χαρτιού ήταν ακρυλική. Τα έργα είναι υπογεγραμμένα μόνο στην πίσω όψη. Πολύτιμοι βοηθοί στην εικονογράφηση του έργου ήταν η Μάρα Αποστολάκη, η Ντανιέλα Καζάνου, η Μαριάνα Γκίκα, η Νάντια Σπάρταλη και η Δήμητρα Σπάρταλη. Τις εικόνες φωτογράφισαν η Αγγελική Σβορώνου και ο Γιάννης Μπούσδογλου.

Εκτός όλων αυτών των πολύτιμων συνεργατών και φίλων που ανέφερα παραπάνω, ευχαριστώ επίσης από την καρδιά μου τους Γιάννη Νένε, Γιάννη Φλασκή, Νίκο Γεωργουλάκη, Γιώργο Τζανάκη, Στέλιο Κτενιαδάκη, Σοφία Χαραλάμπους, Μαριστέλλα Παπαδάκη, Νικόλα Ασκορδαλάκη, Γιώργο Δρακωνάκη, Ελένη Αποστολάκη, Μαρία Ζουμάκη, Παναγιώτη Γαρεφαλάκη.

Άγγελος Σπάρταλης - Βιογραφικό

Ο Άγγελος Σπάρταλης είναι ζωγράφος και κινηματογραφιστής. Μεγάλωσε στην Κρήτη και στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Μηχανολογία - Αεροναυπηγική).
Έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καινοτομίας και Ψηφιακών Εφέ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2014) και τον Χρυσό Ψηφιακό Αλέξανδρο μαζί με το Βραβείο Κοινού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2008). Το 2014 η Titanium Yiayiannos Gallery του αφιέρωσε το περίπτερό της στη φουάρ ART-ATHINA, όπου παρουσιάστηκε η έκθεσή του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη, και το 2015 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης την έκθεσή του «Η απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren» σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού.
Ζει στη Νεάπολη Εξαρχείων και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Άγγελος Σπάρταλης - «Μαρία και Στέλλα» από τις εκδόσεις ATHENS VOICE BOOKS

Παρουσίαση του βιβλίου «Μαρία και Στέλλα» του Άγγελου Σπάρταλη

Το εικονογραφημένο Lesbo-Western του Άγγελου Σπάρταλη με τίτλο «Μαρία και Στέλλα», εκδόσεις Athens Voice Books, παρουσιάζεται στο ιστορικό καφενείο Μουριά στα Εξάρχεια, την Κυριακή 22 του Μάη στις 19.00. Ο συγγραφέας, μαζί με την πιστή του φίλη και υπέροχη ηθοποιό Δανάη Παπουτσή, θα μιλήσουν για το βιβλίο, θα διαβάσουν σύντομα αποσπάσματα και θα απαγγείλουν Σαίξπηρ και Ντύλαν Τόμας. Μαζί τους, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μάνος Στεφανίδης θα πει ευφάνταστες ιστορίες, ο τραγουδοποιός Στέλιος Σιγανός θα τραγουδήσει διαλεχτά τραγούδια του και ο DJ Alexander Kavou θα σπρώξει post-punk μουσικές. Περισσότερο σαν μία τρυφερά βίαιη περφόρμανς, παρά σαν μια κλασσική βιβλιοπαρουσίαση, αυτό το απόγευμα θα γίνει βράδυ μέσα στην αγάπη για τα λάθη του άλλου. Θα γίνει, θα το δείτε να γίνεται. Να έρθετε, αν τολμάτε!

Το βιβλίο «Μαρία και Στέλλα» του Άγγελου Σπάρταλη μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ

Άγγελος Σπάρταλης - «Μαρία και Στέλλα» από τις εκδόσεις ATHENS VOICE BOOKS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ