Ελλαδα

Όλη η αλληλογραφία Κοραή - Τζέφερσον στην Athens Review of Books

Οι επιστολές που αντηλλάγησαν από το 1823 έως το 1825 ανάμεσα στον πνευματικό αρχηγό του Αγώνα και τον τρίτο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μεταφρασμένες στα ελληνικά.

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζωγραφικό έργο που απεικονίζει τον Αδαμάντιο Κοραή
© Μαρία Γιαννακάκη

Αδαμάντιος Κοραής - Τόμας Τζέφερσον: Όλη η αλληλογραφία τους, μεταφρασμένη στα ελληνικά από τον Περικλή Σ. Βαλλιάνο, δημοσιεύεται στην Athens Review of Books.

H Athens Review of Books στο τεύχος Νοεμβρίου δημοσιεύει την ελληνική μετάφραση όλων των επιστολών που αντηλλάγησαν από το 1823 έως το 1825 ανάμεσα στον πνευματικό αρχηγό του Αγώνα Αδαμάντιο Κοραή με τον φημισμένο στοχαστή του Διαφωτισμού, τρίτο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τόμας Τζέφερσον και συγγραφέα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Τα κείμενα αυτά, ένα μνημείο στην ιστορία και τη θεωρία της πολιτικής ελευθερίας κατά τον 19ο αιώνα, που θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς της παιδείας μας, δυστυχώς είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Η μετάφραση έγινε από τον Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Περικλή Σ. Βαλλιάνο.

Αδαμάντιος Κοραής - Τόμας Τζέφερσον: Όλη η αλληλογραφία τους από το 1823 ως το 1825, μεταφρασμένη στα ελληνικά, στην Athens Review of Books.

Ο καθηγητής Βαλλιάνος συνοδεύει την μετάφρασή του με εμπεριστατωμένο δοκίμιο όπου παρουσιάζονται αναλυτικά οι ιστορικές περιστάσεις υπό τις οποίες γράφτηκαν οι Επιστολές αυτές και οι ιδέες που αναπτύσσονται σ’ αυτές. Αναλύει επίσης την προσωπικότητα, τις φιλοσοφικές καταβολές και την πολιτική δράση των δύο στοχαστών. Ερευνά τους λόγους για τους οποίους ο Κοραής απευθύνθηκε στον Τζέφερσον. Και συζητά κριτικά τον βαθμό της επιρροής του Αμερικανού στοχαστή στην πολιτική θεωρία που ανέπτυξε ο έλληνας Διαφωτιστής την περίοδο του Αγώνα.

Η πνευματική και πολιτική δραστηριότητα του Κοραή έφερε την ελληνική υπόθεση στο κέντρο του ενδιαφέροντος της φωτισμένης Ευρώπης και Αμερικής συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ευόδωση του Αγώνα. Η προσφορά αυτή, συσκοτισμένη από διάφορες ιδεολογικές διαστρεβλώσεις, φωτίζεται όπως της αξίζει μέσα από το αφιέρωμα αυτό.

Η έκδοση αυτών των ιστορικών ντοκουμέντων είναι από μόνη της σημαντικό γεγονός, ίσως μια από τις πιο πρωτότυπες και χρήσιμες πρωτοβουλίες που έγιναν για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Επιστολή του Αδαμάντιου Κοράη προς τον Τόμας Τζέφερσον στις 28 Δεκεμβρίου 1823
Επιστολή του Αδαμάντιου Κοράη προς τον Τόμας Τζέφερσον στις 28 Δεκεμβρίου 1823


Athens Review of Books: Τα περιεχόμενα του τεύχους Νοεμβρίου

  • Περικλής Σ. Βαλλιάνος, Κοραής - Τζέφερσον: ένα ορόσημο
  • Αδαμάντιος Κοραής - Τόμας Τζέφερσον, Η Αλληλογραφία τους (1823-1825)

Ακόμη, στο ίδιο τεύχος:

  • Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, Η μοίρα των πολλών και η διάσωση των λίγων
  • Μωυσής Ελισάφ, «Μου είναι αδύνατον να σας πιστέψω»
  • Μάριο Βίττι (Mario Vitti), Ανδρέας Kάλβος. Ένας κύκλος κλείνει
  • The Athens Review of Books, Γιγαντομαχία Γιγάντων: Μπαμπινιώτης – Βαρουφάκης
  • Πέτρος Μαρτινίδης, Νεκρολογία για έναν εξ ορισμού αθάνατο
  • Κολμ Τομπίν (Colm Tóibín), Τζέιμς Μέρριλ – «Πρέπει να είμαστε ελαφριοί!»
  • Εμμανουήλ Ροΐδης, Ιστορία ενός Πιθήκου. Η τελική μορφή του κειμένου. — Έρευνα: Λάμπρος Βαρελάς, Σωτήρης Τσέλικας
  • Σωκράτης Νιάρος, Σε ποιον ανήκει η Συλλογή Βλαχογιάννη; — Μια διένεξη γύρω από τους όρους νομής και κατοχής ιστορικών εγγράφων
  • Χάρης Βλαβιανός, Οι κόκκινες κάλτσες του Γκράουτσο
  • Τάσος Γιαννίτσης, Από οθωμανική επαρχία στο ευρωπαϊκό σύστημα — Κρίσιμες ψηφίδες της ελληνικής ιστορίας
  • Μιράντα Ξαφά, Αναλογική φορολογία: Η ώρα της έχει φτάσει
  • Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Οι απαρχές της οικονομικής σκέψης στην σύγχρονη Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ