- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
The Doors: Το Morrison Hotel και η rock ιστορία σε graphic novel
Η πρώτη ματιά στο graphic novel της Leah Moore που θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα
Προδημοσίευση: Δείτε αποσπάσματα από το graphic novel «Morrison Hotel» της Leah Moore που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ Comics και την Brainfood Εκδοτική.
Η συγκυρία είναι επετειακή, λίγο πριν συμπληρωθούν 50 χρόνια από τον θάνατο του Τζιμ Μόρισον, στις 3 Ιουλίου 1971 και μερικούς μήνες μετά την ειδική κυκλοφορία για τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του άλμπουμ «Morrison Hotel». Το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος The Doors ενέπνευσε την graphic novel συγγραφέα Leah Moore, κόρη του Alan Moore – του δημιουργού των κόμικς Watchmen, V For Vendetta, The Ballad Of Halo Jones και Swamp Thing μεταξύ άλλων.
Ανατρέχοντας στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Leah Moore που ασχολείται με τη συγγραφή κόμικς από το 2002 έχοντας συνεισφέρει έργα για την DC Comics, την 2000 AD, την Dark Horse και την Dynamite Entertainment, σε συνεργασία με τα εν ζωή μέλη των Doors ανασυνθέτει το κλίμα της εποχής, με τη βοήθεια δώδεκα ξεχωριστών εικονογράφων, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Βασίλης Λώλος, κάτοχος βραβείων Eisner και Harvey.
Το graphic novel «Morrison Hotel» έρχεται και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Οξύ Comics και την Brainfood Εκδοτική και θα είναι διαθέσιμο από την Τρίτη 29 Ιουνίου. Και στις 160 σελίδες του, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για να γυρίσουν οι λάτρεις του συγκροτήματος, οι κομιξόφιλοι και οι αναγνώστες που επιζητούν νέα ερεθίσματα.
Η ιστορία του άλμπουμ «Morrison Hotel» είναι από μόνη της συναρπαστική. Ηχογραφημένο τον Νοέμβριο του 1969, σηματοδότησε την επιστροφή του Τζιμ Μόρισον ως βασικού συνθέτη και στιχουργού, αναμειγνύοντας τα blues με το hard rock. Έγινε το άλμπουμ των Doors που έφτασε στην υψηλότερη θέση των βρετανικών charts, στο νούμερο 12, βραβεύτηκε ως πλατινένιο στις ΗΠΑ και τον Καναδά και πήρε πολλή αγάπη από τους οπαδούς του γκρουπ, ανάμεσα στους οποίους ήταν και πολλοί δημοσιογράφοι. Έχει αυτή τη μυθική ιστορία που συνοδεύει τη φωτογράφιση του συγκροτήματος από τον Hendry Diltz για το εξώφυλλο του «Morrison Hotel», έχει τις ιστορίες και τις σκέψεις του Τζιμ Μόρισον και των υπολοίπων μελών του σχήματος που έγιναν 11 τραγούδια: από τη βόλτα του frontman της μπάντας με την κοπέλα του, Πάμελα Κούρσον, που «γέννησε» το στίχο «Keep your eyes on the road, your hands up on the wheel» του «Roadhouse Blues» μέχρι την κριτική θέαση στην επιδίωξη του αμερικανικού ονείρου που απασχόλησε το «Waiting For The Sun».
Καλωσήρθατε στο «Morrison Hotel»! Το ελευθεριακό κλίμα διεκδίκησης, το πνεύμα αμφισβήτησης των κυρίαρχων αξιών, η αντικουλτούρα που ακολούθησε το «Καλοκαίρι της Αγάπης», οι αγώνες των μειονοτήτων για ισότητα με φόντο τον πόλεμο του Βιετνάμ, η Αμερική σε έναν κόσμο που άλλαζε διεθνώς, συναντούν τις συνθήκες ηχογράφησης του άλμπουμ των Doors. Σε μετάφραση του Σάββα Αργυρού, το graphic novel «Morrison Hotel» σε βάζει στο trip να δεις ένα από τα μεγαλύτερα γκρουπ του 20ού αιώνα με την αφηγηματική και ευπρόσιτη δύναμη της ένατης τέχνης, σαν να ανοίγεις την πόρτα ενός νέου άγνωστου δωματίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Τα βιβλία «Ο ήλιος πάγωσε» και «Υπόθεση Πολέτη» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Φυσιογνωμία του ελευθεριακού κινήματος και σφοδρός επικριτής της καταναλωτικής κοινωνίας
Μια μεγάλη, χορταστική και αποκαλυπτική συνέντευξη με την Οφηλία, τη συγγραφέα-φαινόμενο των Εκδόσεων Silk
Ισχυρότερη από ποτέ η δίψα του παγκόσμιου κοινού για τις φονικές ίντριγκες της «βασίλισσας του εγκλήματος»
Οι σταυροφορίες και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του μεσαιωνικού κόσμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.