1821 Digital Gallery
46 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν, τα διαβάσαμε και τα προτείνουμε
ΤΕΥΧΟΣ 721

46 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν, τα διαβάσαμε και τα προτείνουμε

Η εκδοτική σεζόν ξεκίνησε δυναμικά με ξένα και ελληνικά βιβλία
Φαντασία, κατασκοπία, αστυνομικά, θρίλερ, μυθιστορήματα, πολιτικά, τα βιβλία της χρονιάς είναι εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 

Η αδελφή μου, Σαρίτα Χαΐμ, εκδ. Μίνωας
Η αδελφή μου, Σαρίτα Χαΐμ, εκδ. Μίνωας
Στο παρελθόν, μια πυρκαγιά που λίγο έλειψε να σκοτώσει την επτάχρονη Μάρθα βγάζει ανεξήγητα από τη ζωή της τη μεγαλύτερη αδελφή της. Ύστερα από χρόνια, ένα μήνυμα από τον άγνωστο Ηλία Π., που ζει σε ένα ελληνικό νησί, έρχεται να ταράξει την επιτυχημένη ζωή της Μάρθας η οποία μένει πλέον μόνιμα στο Τορόντο. Η συνάντηση επιφυλάσσει εκπλήξεις και, καθώς οι αλήθειες είναι αδυσώπητες, οι δύο γυναίκες θα πρέπει να βουτήξουν στα κατάβαθα της ύπαρξής τους και να αποτινάξουν το βάρος μιας ατελούς ταυτότητας.


Οι ρετσίνες του βασιλιά, Ισίδωρος Ζουργός, εκδ. Πατάκη
Οι ρετσίνες του βασιλιά, Ισίδωρος Ζουργός,
εκδ. Πατάκη
Το ένατο μυθιστόρημα του συγγραφέα εκτυλίσσεται στον καιρό της κρίσης, διατηρώντας όμως μια παλιά του έξη, την πότε φανερή και πότε υπόγεια διασύνδεση με γνωστούς συγγραφείς και βιβλία. Εδώ, συνομιλεί τόσο με τον  Βασιλιά Ληρ όσο και με τον χθόνιο πολιτισμό των αμόρφωτων αγροτών του Ραμπελαί στον Γαργαντούα, κι όλα ξεκινούν όταν ένας ηλικιωμένος άντρας εγκαθίσταται στο χωριό, στο εμβληματικό αρχοντικό, πατρικό της γυναίκας του που έχει πεθάνει. Η παρουσία θα γεννήσει φήμες, οι οποίες εντείνονται από τη στιγμή που γίνεται γνωστό πως έχει έρθει για να εγκατασταθεί κι όχι να φύγει με τις πρώτες βροχές, τότε που το χωριό αρχίζει να ερημώνει.
Εξημέρωση, Γιώργος Δάμτσιος, εκδ. Bell
Εξημέρωση, Γιώργος Δάμτσιος,
εκδ. Bell
Η σειρά «Ευγενείς άγριοι» επιστρέφει με το δεύτερο βιβλίο της και ξαναβάζει στο επίκεντρο τον Λούκα. Ο ήρωας γυρίζει στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να προστατεύσει μία νεαρή ιερόδουλη από τα αφεντικά της. Ωστόσο, η αποστολή δεν είναι τόσο απλή όσο την περίμενε, αφού οι άνθρωποι από τους οποίους την κρύβει είναι αδίστακτοι εγκληματίες, ένας πελάτης της απειλεί τη σταθερότητα όλης της χώρας και κάποιος από το παρελθόν του τον παρακολουθεί αναζητώντας την εκδίκηση.
Ο ασβός ή οι περιπέτειες μιας δύσκολης ανάρρωσης, Βασίλης Βασιλικός,
εκδ. Διάπλαση
Ένα «αφήγημα πόλης» που εξελίσσεται πάνω στην ευεργετική και καταστροφική δύναμη του έρωτα. Ένας μεσήλικας άντρας βρίσκεται στις ΗΠΑ λίγο μετά τον θάνατο της αγαπημένης του. Σύντομα γνωρίζει μία νεότερη γυναίκα και ανάμεσά τους ξεκινά ένας θυελλώδης έρωτας, όπου αυτός είναι το θύμα και ο θύτης μαζί, ενώ εκείνη του είναι αφοσιωμένη και υποταγμένη. Η κοπέλα κάνει ό,τι μπορεί για να τον κρατήσει κοντά της, ενώ διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην καρδιά του.
Λόγω τιμής,
Μιρέλα Παπαοικονόμου, εκδ. Πατάκη 
Η σειρά που έγραψε η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και αγαπήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εκδίδεται για πρώτη φορά σε μυθιστόρημα και μας θυμίζει πώς ξεκίνησαν όλα για τον Μάνο, τον Μιχάλη, την Ηρώ, τον Βασίλη, τον Άρη, τη Μάνια και την Αθηνά, την παρέα που φέτος, είκοσι χρόνια μετά, επιστρέφει στη μικρή οθόνη. Η αφηγηματική απόδοση είναι του Βασίλη Τακίρογλου.
Πύλη εισόδου, Μάρω Δούκα,
εκδ. Πατάκη
Η συγγραφέας περιγράφει το δέκατο κατά σειρά βιβλίο της: Μια γυναίκα που προσπαθεί να φανταστεί τη ζωή της, να την περιποιηθεί, να την εκθέσει, να τη ζυγίσει, να την εντάξει, να τη δικαιώσει. Ως συγγραφέας, από δημοσίευση σε δημοσίευση στο φέισμπουκ, με όλα τα επινοημένα, επιθυμητά ή και ανεπιθύμητα πρόσωπά της… Σαν κωμωδία ή σαν τραγωδία… Μια γυναίκα –ή και μια κοινωνία– στα όριά της. Μια περιδιάβαση στην Αθήνα του σήμερα μέσα από τη ματιά μιας ηλικιωμένης, θεατρικής Αθηναίας.
Αναμνήσεις ενός μολυβένιου στρατιώτη, Γιώργος Μαυρογορδάτος,
εκδ. Πατάκη
Ο συγγραφέας περιγράφει όσα έζησε στο πανεπιστήμιο, πρώτα ως φοιτητής, ύστερα ως καθηγητής, διατηρώντας όμως τις ίδιες αντιλήψεις. Αναλύει πώς παραμορφώθηκαν αυτά για τα οποία αγωνίστηκε ως φοιτητής, όπως το πανεπιστημιακό άσυλο και η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση. Λέει: «Ως καθηγητής μετά το 1982 αισθανόμουν λιγότερο ασφαλής στους ίδιους ακριβώς πανεπιστημιακούς χώρους από όσο αισθανόμουν ως φοιτητής μέχρι το 1967. Ως καθηγητής μετά το 1982 χρειαζόταν επίσης να προασπίζω την ακαδημαϊκή μου ελευθερία περισσότερο συχνά παρά ως φοιτητής πριν από το 1967».
Think Pig: Ένας οδηγός για να μείνεις μόνος, Μαριλένας Βαϊνανίδη,
εκδ. Key Books
Σ’ έναν κόσμο που όλοι πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστοί και που ξεχνάνε ότι όλοι θα πεθάνουμε, οι Think Pig ανοίγουν γραφείο συνοικεσίων. Με βιτριολικό χιούμορ και πρωτότυπα σκίτσα περνάνε την ερωτική και ψηφιακή μας ζωή από πριονοκορδέλα. Πολλά από αυτά που θα διαβάσετε θα νιώσετε είτε ότι τα έχετε ζήσει είτε ότι τα έχετε ακούσει στις παρέες.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 

Το κορίτσι και η νύχτα, Guillaume Musso, εκδ. Διόπτρα
Το 1992 H Βίνκα εξαφανίζεται με τον καθηγητή φιλοσοφίας και δεν θα τους ξαναδεί ποτέ κανείς. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, οι τρεις καλύτεροί τους φίλοι θα λάβουν μια πρόσκληση και θα επισκεφτούν το παλιό τους σχολείο για μια τελευταία φορά, ξέροντας όλοι τους ότι εκεί βρίσκεται θαμμένο ένα πτώμα. Ένα συναρπαστικό βιβλίο από τον πιο ευπώλητο Γάλλο συγγραφέα της τελευταίας δεκαετίας.


Το πείραμα, Sebastian Fitzek,
εκδ. Διόπτρα
Σε μια πολυτελή ψυχιατρική κλινική λίγο έξω από το Βερολίνο, λίγο πριν από τη βραδιά των Χριστουγέννων, ο Ψυχοθραύστης θα ξαναχτυπήσει. Γιατροί και ασθενείς συνειδητοποιούν με φρίκη ότι ο μανιακός που τρομοκρατεί εδώ και καιρό την πόλη βρίσκεται ανάμεσά τους. Η μόνη τους διέξοδος είναι να ενωθούν για να προστατέψουν ο ένας τον άλλον, όμως εκείνος θα τους αποδείξει πως δεν υπάρχει διαφυγή. 12 εκατ. πωλήσεις για το γεμάτο ψυχολογικές ανατροπές best seller του Fitzek.
Η κυνηγός του Χίτλερ,
Kate Quinn, εκδ. Κλειδάριθμος
Ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Μια Ρωσίδα πιλότος και ένας Βρετανός ανταποκριτής προσπαθούν να εντοπίσουν την περιβόητη ναζί δολοφόνο, γνωστή ως «κυνηγό», ενώ στη μεταπολεμική Βοστώνη, ο χήρος πατέρας της 17χρονης Τζόρνταν φέρνει στο σπίτι μια μυστηριώδη γυναίκα με γερμανική προφορά.
Οι κορυφές της ζωής, Ρίτσαρντ Πάουερς,
εκδ. Διάπλαση
Το βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο αποτελεί ένα μυθιστόρημα ακτιβισμού και αντίστασης. Εννιά άνθρωποι, που κάποια στιγμή στη ζωή τους «συνομίλησαν» διαφορετικά με τα δέντρα και τη φύση, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να σώσουν έστω τα τελευταία στρέμματα παρθένου δάσους που έχουν απομείνει στη χώρα, σε μία ιστορία που μας ταξιδεύει από την προ του αμερικανικού εμφυλίου Νέα Υόρκη μέχρι και τους Πολέμους της Ξυλείας στα τέλη του 20ού αιώνα.
Με λένε Κόκκινο, Ορχάν Παμούκ,
εκδ. Πατάκη
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας γράφει εδώ για την τέχνη και την καλλιτεχνική αφοσίωση, τον έρωτα και τον θάνατο, καθώς και τη σχέση της Ανατολής με τη Δύση – συνδυάζοντας με συναρπαστικό τρόπο το φιλοσοφικό με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Στην Ιστανμπούλ του 1591, ο Σουλτάνος, ενόψει της χιλιοστής επετείου της Εγίρας, ζητά από τους καλύτερους μικρογράφους και καλλιγράφους της αυλής του να φιλοτεχνήσουν, με άκρα μυστικότητα, ένα βιβλίο που θα δοξάζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Θέλει, όμως, οι ζωγραφιές του έργου να γίνουν σύμφωνα με τις τεχνοτροπίες των Φράγκων, κάτι που συνιστά προσβολή για το Ισλάμ.
Καχαραμπού, Φραντζέσκα Μάνγγελ,
εκδ. Bell
Όποιος διάβασε το 2017 τη βραβευμένη «Νύχτα του Σάουιν» είναι σίγουρο ότι ανυπομονούσε για τη συνέχεια της. Αυτή έρχεται με το «Καχαραμπού», που σελίδα με τη σελίδα θα μας κάνει να κατανοήσουμε όλο και πιο καθαρά τα γεγονότα του πρώτου βιβλίου. Στο κέντρο της πλοκής βρίσκονται δύο γυναίκες που, σε διαφορετικούς χρόνους, βυθίζονται σε ένα μυστηριώδες οδοιπορικό που τις κάνει να αμφισβητούν όλα όσα πιστεύουν για τη ζωή, το καλό, το κακό, τον έρωτα και την αυτοθυσία.
Εύα, Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε,
εκδ. Πατάκη 
Μάρτιος του 1937 κι ενώ ο ισπανικός εμφύλιος συνεχίζει την τραγική πορεία του, μια νέα αποστολή φέρνει τον Λορένθο Φαλκό στην Ταγγέρη, πολυτάραχο σταυροδρόμι κατασκόπων, μαύρης αγοράς και συνωμοσιών, με εντολή να πείσει τον καπετάνιο ενός πλοίου φορτωμένου με χρυσάφι από την Τράπεζα της Ισπανίας να αλλάξει πλευρά. Εθνικοί, δημοκρατικοί και Σοβιετικοί κατάσκοποι, άντρες και γυναίκες, βρίσκονται αντιμέτωποι σ’ έναν πόλεμο σκοτεινό και βρόμικο, όπου θα επιστρέψουν επικίνδυνα φαντάσματα από το παρελθόν.
Ο άνθρωπος στο απόρθητο κάστρο, Philip K. Dick,
εκδ. Χίμαιρα
Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου οι δυνάμεις του κακού έχουν θριαμβεύσει. Κάποιοι συνεργάζονται με αυτό για να επιζήσουν και άλλοι αυτοεξορίζονται σε τοποθεσίες που θεωρούν ουδέτερες ζώνες, ενώ μοναδική πηγή ελπίδας είναι ένα οραματικό βιβλίο που περιγράφει έναν κόσμο διαφορετικό. Είναι, όμως, πράγματι έτσι τα πράγματα ή τελικά το κακό δεν κυβερνά και το βιβλίο περιγράφει απλά την πραγματικότητα των αναγνωστών του;
Ubik, Philip K. Dick,
εκδ. Χίμαιρα
Μία έκρηξη σχεδιασμένη να δολοφονήσει τον Γκλεν Ράνσιτερ και ένα θαυματουργό αέριο ικανό να θεραπεύσει ακόμα και τον θάνατο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, συντελούν αυτή την υπαρξιακή ιστορία τρόμου. Η ιστορία ξεχειλίζει από μία παρανοϊκή μανία και ένα ξέφρενο ψυχεδελικό πάθος, που βουτάνε τον αναγνώστη σε έναν εφιάλτη για τον οποίο δεν είναι ποτέ σίγουρος ότι έχει τελειώσει.
Σπίτι με ονόματα, Colm Tóibín,
εκδ. Ίκαρος
Ένα μυθιστόρημα που μας επανασυστήνει τον μύθο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, ενισχύοντας τους πρωταγωνιστές του με μία μεγαλύτερη δόση ανθρωπιάς. Ο Αγαμέμνονας θυσιάζει την κόρη του για χάρη του πολέμου, αλλά αυτή τη φορά καμιά θεότητα δεν τη σώζει. Η αιματηρή επιλογή του σκιάζει σαν ένα σύννεφο βίας την οικογένεια. Η γυναίκα του  θέλει τον θάνατό του ως εκδίκηση και τα παιδιά του οδηγούνται σε απάνθρωπες ενέργειες για να διορθώσουν το παρελθόν.  
Casino Royale, Ian Fleming,
εκδ. Διόπτρα
Ένα υποδειγματικά γραμμένο θρίλερ από τον συγγραφέα που σύστησε στον κόσμο τον Τζέιμς Μποντ. Στην πρώτη εμφάνιση του εμβληματικού 007, ο Μποντ αναλαμβάνει να αναμετρηθεί στην τσόχα του Καζινό Ρουαγιάλ με τον Σοβιετικό πράκτορα Λε Σιφρ, ο οποίος καταχράστηκε τη χρηματοδότηση ενός εργατικού συνδικάτου και προσπαθεί να καλύψει το τεράστιο έλλειμμα στο τραπέζι του μπακαρά. Φυσικά και υπάρχει γυναίκα στην υπόθεση, η οποία θα απαχθεί και ο Μποντ, για να τη σώσει, θα παραβιάσει κάθε κανόνα σπέρνοντας στο διάβα του την καταστροφή.
Το φτυάρι, Lize Spit,
εκδ. Μεταίχμιο
Ένα υβρίδιο μυθιστορήματος ενηλικίωσης, θρίλερ μυστηρίου και μαύρης κωμωδίας, μας μεταφέρει σε μία ιστορία εκδίκησης και σωματικών και ψυχικών πληγών. Ο χρόνος του πάντα διπλός και στο επίκεντρο η επιστροφή της 27χρονης Εύας στο χωριό Μποβενμέερ μετά από χρόνια, ως απόκριση στην πρόσκληση ενός παιδικού της φίλου, μαζί με ένα κομμάτι πάγου στο πορτμπαγκάζ της. Σε κάθε σελίδα, ο αναγνώστης οδηγείται σε νέες εικασίες με κάθε λεπτομέρεια να μοιάζει με στοιχείο.
Σχετικα
26 προτάσεις βιβλίων από ανθρώπους που το υπηρετούν πιστά
26 προτάσεις βιβλίων από ανθρώπους που το υπηρετούν πιστά

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ 

Άγρια φύση, Jane Harper, εκδ. Μεταίχμιο
Πέντε γυναίκες βρίσκονται για πεζοπορία στην άγρια φύση της αυστραλιανής ενδοχώρας στο πλαίσιο σύσφιξης των εργασιακών τους δεσμών. Μία από αυτές, όμως, δεν επιστρέφει πίσω και κάθε μία από τις υπόλοιπες τέσσερις διηγείται τα γεγονότα διαφορετικά. Ο ομοσπονδιακός πράκτορας Άρον Φαλκ θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο, καθώς θα ανακαλύπτει όλα τα μυστικά, τις υποψίες και τις προδοσίες που φαίνεται να δένουν τις γυναίκες μεταξύ τους.


Μαριονέτες, M.W. Craven,
εκδ. Bell
Ένας σίριαλ κίλερ που καίει τα θύματά του είναι η αφετηρία για το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς βιβλίων με πρωταγωνιστή τον σε διαθεσιμότητα ντετέκτιβ Ουάσινγκτον Πόου. Ο τελευταίος επιστρέφει στην ενεργή δράση, όταν το όνομά του εμφανίζεται χαραγμένο σε ένα απανθρακωμένο πτώμα. Μαζί με την ιδιοφυή, αλλά κοινωνικά αδέξια αναλύτρια Τίλι Μπράντσο ξεκινάει να ξεπλέκει το κουβάρι του σχεδίου του δολοφόνου, για να αποκαλύψει μία αλήθεια που ανατρέπει όλα όσα πιστεύει.
Τρεις βαθμοί μυωπίας - Χριστίνα, Ηρακλής Γεωργαντής,
εκδ. Κλειδάριθμος
Το πρώτο βιβλίο της νέας νουάρ τριλογίας του συγγραφέα είναι μια ιστορία αγάπης και μίσους, εγκλήματος και προσωπικής αναζήτησης με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα. Πρωταγωνιστές πέντε εντελώς διαφορετικές γυναίκες που προσεγγίζουν η καθεμία με τον δικό της τρόπο την ευτυχία,  τον έρωτα, την εξουσία και το μέλλον. Ένα έγκλημα, το οποίο σκηνοθετείται από τον Μάριο, ώστε να μοιάζει με ατύχημα για να εισπραχθεί η ασφάλεια ζωής, εμφανίζει στο προσκήνιο τον δικηγόρο Ηριδανό, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση. Η παρουσία των δύο αυτών ανδρών, γίνεται αφορμή για συγκρούσεις αλλά και για εύθραυστες συμμαχίες.
Η διαθήκη του δολοφόνου,
Νίκος Γκίκας, εκδ. Bell
Υπάρχει το τέλειο έγκλημα; Αυτό θα ανακαλύψουμε στη «Διαθήκη του δολοφόνου», ένα πρωτότυπο νουάρ μυθιστόρημα όπου ο δολοφόνος ανακοινώνει ότι θα σκοτώσει το θύμα του μέσω της διαθήκης του, αφότου έχει πρώτα αυτοκτονήσει. Τη λύση της υπόθεσης αναλαμβάνει ο αστυνόμος Άρης Δριμός, λίγο πριν τη λήξη της καριέρας του αλλά και της ζωής του, σε μία καθηλωτική ιστορία που θα φέρει κάθε αναγνώστη αντιμέτωπο με τα όρια της αυτοθυσίας και της ηθικής.
Ματωμένη έρημος, Karin Brynard,
εκδ. Μεταίχμιο
Η βία δεν έχει γεωγραφικά και εθνικά σύνορα. Ο Αλμπέρτους Μπίσλααρ αναζητώντας μία ήρεμη ζωή εγκαθίσταται στις παρυφές της ερήμου Καλαχάρι, εγκαταλείποντας το αστυνομικό του πόστο και μία αποτυχημένη σχέση πίσω στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ωστόσο, η γαλήνη γρήγορα διαλύεται όταν μία λευκή καλλιτέχνιδα και η μαύρη τετράχρονη θετή κόρη της δολοφονούνται, με αποτέλεσμα η κοινότητα να αρχίσει να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στις ραδιουργίες και τις φυλετικές εντάσεις.
Οι έρευνες του Δικαστή Τι, Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ,
εκδ. Μίνωας
Ο χαρακτήρας του Δικαστή Τι βασίστηκε σε ιστορικό πρόσωπο που υπήρξε λαμπρός ντετέκτιβ και ανώτερος αξιωματούχος της δυναστείας Τανγκ στη Κίνα (618-907 μ.Χ.). Σχολαστικά πιστές στον παλιό, αυθεντικό κινεζικό τρόπο αφήγησης αστυνομικών ιστοριών, οι απολαυστικά δαιμόνιες ιστορίες μυστηρίου του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ, με εικόνες σχεδιασμένες από τον ίδιο, ξαναζωντανεύουν με επιδεξιότητα την παλιά Κίνα. Στην ιστορία, το 663 μ.Χ. ο Δικαστής Τι μόλις διορίστηκε επίτροπος στην περιφέρεια  του Πενγκ-λάι. Φτάνοντας στην πόλη, ξεκινάει αμέσως την έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του προκατόχου του...
Τα τετράδια του Στρατηγού, Αποστόλης Αρβανίτης,
εκδ. Ζήτη
Τρεις αστυνομικές υποθέσεις με κοινό παρονομαστή ένα φόνο. 1971, μια ορφανή δεκαπεντάχρονη την πνίγουν με το μαντίλι της σε ένα χωριό του Ζαγορίου. 1997, μια πλούσια και όμορφη επιχειρηματίας δηλητηριάζεται στη Θεσσαλονίκη. 2016, ένας Αθηναίος έμπορος ναρκωτικών δέχεται πυροβολισμούς στην Πρέβεζα. Τι συνδέει αυτές τις υποθέσεις; Ένας αξιωματικός τη αστυνομίας καλείται να το ανακαλύψει…

ΔΙΑΦΟΡΑ 

Σχετικα
Book preview: Τι θα διαβάσουμε τη φετινή σεζόν
Book preview: Τι θα διαβάσουμε τη φετινή σεζόν

Μορφωμένη, Tara Westover, εκδ. Ίκαρος
Η Tara Westover αφηγείται την προσωπική της ιστορία, μία ιστορία που μπορεί να εμπνεύσει τον καθένα μας. Με πατέρα φονταμενταλιστή Μορμόνο που πιστεύει ότι έρχεται το Τέλος του Κόσμου, δεν είχε βρεθεί ποτέ στο σχολείο μέχρι τα 17 της χρόνια. Όταν πάει για πρώτη φορά καταλαβαίνει ότι η μόρφωση είναι ο μόνος τρόπος να βρει τη διέξοδο που ψάχνει και ξεκινώντας από το μηδέν καταλήγει απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. 


Αόρατες γυναίκες, Caroline Criado Perez,
εκδ. Μεταίχμιο
Είναι ο κόσμος μας φτιαγμένος να ευνοεί τους άντρες; Με τι τρόπους οι γυναίκες σε όλο τον πλανήτη αποκλείονται από την κυβερνητική πολιτική, την ιατρική έρευνα, την τεχνολογία, τους εργασιακούς χώρους, τον αστικό σχεδιασμό και τα μέσα ενημέρωσης; Το βιβλίο της Caroline Criado Perez έρχεται να μας εξηγήσει, καθώς η ακτιβίστρια και δημοσιογράφος συγκεντρώνει μελέτες περίπτωσης, ιστορίες και νέες έρευνες που φωτίζουν το θέμα.
Εξουσία & Αθωότητα, αναζητώντας τις πηγές της βίας,
Rollo May, εκδ. Αρμός
Η έννοια της ισχύος αναφέρεται στο προσωπικό επίπεδο και η έννοια της εξουσίας που μπορούμε να ασκήσουμε στους άλλους στο διαπροσωπικό. Όπως λέει, καμία από τις δύο, ούτε η ισχύς ούτε η εξουσία, δεν είναι καλή ή κακή εκ προοιμίου. Ένα βιβλίο για μία διορατική κατανόηση των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων, του ίδιου μας του εαυτού και των ποικίλων επιλογών μας, αλλά και των βαθύτερων αιτιών κάθε μορφής βίας.
Οι τελευταίες μέρες της νύχτας, Graham Moore,
εκδ. Κλειδάριθμος
Μια μυθιστορηματική εξιστόρηση της μετάβασης της Αμερικής στην εποχή του ηλεκτρισμού, με την ιστορία να ξεκινάει από το 1888 και τη Νέα Υόρκη. Κομβικές μορφές αυτής της μετάβασης υπήρξαν τρεις διάσημοι εφευρέτες: Ο χαρισματικός αλλά κυνικός Τόμας Έντισον, «πατέρας» του ηλεκτρικού λαμπτήρα, ο Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο ευρηματικός και τελειομανής θιασώτης του εναλλασσόμενου ρεύματος και ο Νίκολα Τέσλα, ο εκκεντρικός επιστήμονας από τη Σερβία.
Ο «άλλος» Ψυχρός Πόλεμος: η αμερικανική πολιτιστική διπλωματία στην Ελλάδα, 1953-1973,
Ζηνοβία Λιαλιούτη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτη
Πώς μπορεί, άραγε, να προωθήσει τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μια θεατρική παράσταση του Άρθουρ Μίλλερ στην Αθήνα; Και, αντίστροφα, πόσο ζημιώνονται οι ίδιοι στόχοι από μια εντυπωσιακή επίδειξη βιομηχανικών προϊόντων στο σοβιετικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης; Συνολικά, το βιβλίο εικονογραφεί μια εποχή όπου η μάχη των δύο μεγάλων αντιπάλων, των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, προσέδωσε πολιτικό περιεχόμενο στη σφαίρα της πολιτιστικής δράσης.
Τα μυστικά της λογοτεχνίας
, Thomas C. Foster, εκδ. Κλειδάριθμος
Ο Φόστερ, βασιζόμενος στην πολυετή του εμπειρία ως καθηγητής σύγχρονης μυθοπλασίας, μας μυεί στην «τέχνη της ανάγνωσης». Πρόκειται για έναν πολύ ενδιαφέροντα οδηγό ανάγνωσης με χιούμορ, κατανοητή γλώσσα και συγκεκριμένα παραδείγματα, που απευθύνεται τόσο σε ακαδημαϊκούς και μελετητές της λογοτεχνίας, όσο και σε αναγνώστες, λέσχες ανάγνωσης, λέσχες ανάγνωσης, σπουδαστές λογοτεχνίας, φιλολογίας ακόμα και μετάφρασης.
Να είσαι γενναία, Σέριλ Στρέιντ,
εκδ. Key Books
Ένα μικρό εγχειρίδιο της ψυχής, συγκεντρώνει περισσότερα από 100 αποφθέγματα και σκέψεις της συγγραφέως, που μας ωθούν να ανακαλύψουμε τα ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης, συμπόνοιας, συγχώρεσης και αντοχής που έχουμε όλοι μέσα μας. Εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο έχουν βρει έμπνευση στα βιβλία της.
Τα παιδιά του Χάιντεγκερ: Χάνα Άρεντ, Καρλ Λέβιτ, Χανς Γιόνας και Χέρμπερτ Μαρκούζε, Ρίτσαρντ Γουόλιν,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Το βιβλίο διερευνά τους τρόπους με τους οποίους τέσσερις από τους σημαντικότερους Εβραίους φοιτητές του φιλοσόφου Χάιντεγκερ προσέγγισαν τη σχέση του δασκάλου τους με τους ναζί, καθώς και το πώς το γεγονός αυτό επηρέασε τη σκέψη τους. Γιατί δεν κατόρθωσαν οι λαμπρές εκείνες διάνοιες να αντιληφθούν τι επιφύλασσε το μέλλον στη Γερμανία;
Αυτό θα πονέσει, Adam Kay,
εκδ. Κλειδάριθμος
Ο συγγραφέας, πριν γίνει ένας βραβευμένος κωμικός και σεναριογράφος για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, εργάστηκε για 6 χρόνια ως εκπαιδευόμενος γιατρός. Αυτό είναι το προσωπικό του ημερολόγιο της συγκεκριμένης περιόδου, γραμμένο με πολύ χιούμορ, αν και συχνά αναφέρεται σε καταστάσεις που δεν είναι καθόλου αστείες. Κυκλοφορεί σε 28 χώρες.
Γεννημένοι ήρωες, Κρίστοφερ ΜακΝτούγκαλ,
εκδ. Key Books
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Κρήτη, μια ετερόκλητη παρέα αγωνιστών της αντίστασης, ένας καλλιτέχνης, ένας βοσκός και ένας ποιητής, κατάφερε να απαγάγει τον στρατηγό Κράιπε. Για να δώσει μια εξήγηση σε αυτό το σπουδαίο κατόρθωμα ο ΜακΝτούγκαλ ακολουθεί τα χνάρια αυτών των ανδρών σε όλη την Κρήτη και ανακαλύπτει αρχαίες τεχνικές αντοχής, διατροφής και φυσικής κίνησης που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα σε όλο τον κόσμο χάρη σε κάποιες μικρές κοινότητες ανθρώπων. Το βιβλίο θα σας κάνει να αναθεωρήσετε την άποψή σας για το γυμναστήριο, θα σας εμπνεύσει να σκαρφαλώσετε, να τρέξετε, να κολυμπήσετε. Κυκλοφορεί στις 20/11.
Επτά παραμύθια ζωής, Σάββας Σαββόπουλος,
εκδ. Αρμός
Εφτά παραμύθια ζωής ανθρώπων που επέζησαν και άλλων που δεν τα κατάφεραν. Αφετηρία του βιβλίου είναι οι ιστορίες καρκινοπαθών, οι οποίοι, κατά την ψυχοθεραπεία τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους που αγνοούσαν. Ο συγγραφέας για περισσότερα από τριάντα χρόνια εργάζεται με καρκινοπαθείς ως ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής και ως επόπτης σε ογκολογικές και ψυχο-ογκολογικές υπηρεσίες.
Γενετήσια παιχνίδια: τα γεννητικά όργανα των ζώων και οι ιδιοτροπίες της εξέλιξης, Μέννο Σχίλτχαϋζεν,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Το σεξ βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε ατομικής συμπεριφοράς και ο εξελικτικός βιολόγος και οικολόγος Μέννο Σχίλτχαϋζεν καταφέρνει να συγκεντρώσει όλα τα καινούργια στοιχεία και να αναδείξει με χιούμορ, πολλά σκίτσα και διαγράμματα, και πάντοτε τεκμηριωμένα, την εξέλιξη της σεξουαλικής συμπεριφοράς μέσα από την εξέλιξη των γεννητικών οργάνων. Σκιαγραφώντας έναν κόσμο άλλοτε άγριο κι άλλοτε αστείο μάς δίνει να καταλάβουμε ότι το άρμα της εξέλιξης της ζωής το τραβούν, σε μεγάλο βαθμό, τα δύο «άλογα» της φυλετικής επιλογής. Το ένα είναι αρσενικό και το άλλο θηλυκό.
Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια, Τάσος Βαφειάδης,
εκδ. Ζήτη 
Ποιο ροκ εν ρολ τραγούδι έστειλε η NASA στους εξωγήινους; Ποιο τραγούδι δήλωσε η Madonna ότι θα ευχόταν να είχε γράψει; Το «Common people» των Pulp γράφτηκε τελικά για κάποια Ελληνίδα; 100 συν μία αφηγήσεις, ιστορίες αναπάντεχες, μελαγχολικές, περίεργες, αστείες, τραγικές, αισιόδοξες, που θα μας κάνουν να ακούσουμε πασίγνωστα τραγούδια σα να είναι η πρώτη φορά.
Το κλαμπ των 5 π.μ., Robin Sharma,
εκδ. Διόπτρα
Ο Robin Sharma έχει χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς της αυτοβελτίωσης, ενώ οι πωλήσεις των βιβλίων του έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατ. Το Κλαμπ των 5 π.μ. θα σας δείξει: Πώς ξεκινούν το πρωινό τους οι σπουδαίες μεγαλοφυΐες, οι τιτάνες των επιχειρήσεων και οι σοφότεροι άνθρωποι του κόσμου, για να παράγουν εκπληκτικά επιτεύγματα. Πρόκειται για μια πρακτική βασισμένη στη νευροεπιστήμη, που αποδεδειγμένα θα σας βοηθήσει να ξυπνάτε πιο εύκολα και θα σας δίνει πολύτιμο χρόνο για να σκέφτεστε, να εκφράζετε τη δημιουργικότητά σας και να αρχίζετε την ημέρα σας χωρίς άγχος.
Φυτώρια ευφυΐας: ένα ταξίδι στα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου, Lucy Crehan,
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Η βρετανίδα εκπαιδευτικός Lucy Crehan, νέα αλλά με θητεία στις σχολικές τάξεις, αναρωτήθηκε γιατί οι μαθητές από ορισμένα εκπαιδευτικά συστήματα πρωτεύουν συστηματικά στις διεθνείς εκπαιδευτικές δοκιμασίες. Αποφάσισε, λοιπόν, να κάνει μια έρευνα πεδίου: ταξίδεψε διαδοχικά στη Φινλανδία, την Ιαπωνία, τη Σαγκάη, τη Σιγκαπούρη και στον Καναδά, ώστε να κατανοήσει βαθύτερα τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα τους. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «εκπαιδευτικό γύρο του κόσμου», που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, αρμόδιους για την παιδεία και σε όποιον πιστεύει πως η εκπαίδευση είναι το θεμέλιο του κοινού μας μέλλοντος.
Δώσε και θα πάρεις, Άνταμ Γκραντ,
Key Books
Ο βραβευμένος ερευνητής και καθηγητής του Wharton Άνταμ Γκραντ εξετάζει τις κρυφές δυνάμεις που καθορίζουν γιατί κάποιοι ανεβαίνουν τη σκάλα της επιτυχίας ενώ άλλοι βρίσκονται καθηλωμένοι χαμηλά. Μέσα από πραγματικές ιστορίες, αποκωδικοποιεί το μεγάλο μυστικό: όσοι δίνουν χωρίς να περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα καταφέρνουν να κατακτούν τη μια κορυφή μετά την άλλη. Κυκλοφορεί στις 20/11.

ΠΑΙΔΙΚΟ 

Μεγάλη, εικ. Κανισάλες, εκδ. Διάπλαση
Ένα βιβλίο που θα μάθει κάθε μικρό αναγνώστη να μην εγκαταλείπει ποτέ τα όνειρά του και να μην κρίνει κανέναν από την εμφάνισή του. Πρωταγωνίστρια η Πέτρα, που αν και πολύ μικρή, δεν σταματά να ονειρεύεται ότι είναι μεγαλύτερη από όλους και που όταν οι άλλοι την κοροϊδεύουν εκείνη πεισμώνει και τους αφήνει όλους με το στόμα ανοιχτό.


Το κόκκινο κασκόλ, Νικολάς Σουφ,
εκδ. Διάπλαση
Ο Φέλιξ χάνει το αγαπημένο κασκόλ του. Πού βρίσκεται; Ακριβώς αυτό θα μας αποκαλύψει το βιβλίο, καθώς παρακολουθούμε την πορεία του. Το κασκόλ αλλάζει χέρια για να καταλήξει τελικά πίσω στον αρχικό του ιδιοκτήτη. Μόνο που πια ο Φέλιξ δεν θα είναι αυτός που ήταν στην αρχή.
Το μυστικό του δράκου, Kωνσταντίνος Αντωνόπουλος,
εκδ. Ζήτη
Στη μέση ενός δάσους, σ' ένα όμορφο χωριό η ζωή κυλούσε ήρεμα. Μέχρι τη μέρα που έκανε την εμφάνισή του ένας πανίσχυρος δράκος, που έδωσε στους κατοίκους τρεις μέρες διορία ζητώντας τους να του προσφέρουν το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο. Ποιος άραγε θα είχε το θάρρος να αναμετρηθεί μαζί του και να σώσει το χωριό;
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5