Βιβλιο

Βλάσης Τσοτσώνης: O Ζωγράφος των Αγγέλων

Μια νέα έκδοση αποτυπώνει το έργο του σε Ελλάδα και εξωτερικό

114852-718221.jpg
Μάριος Γεωργίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357049-739859.jpg

Ο Βλάσης Τσοτσώνης, ζωγράφος και αγιογράφος με σπουδές στην τεχνική και την αισθητική του ψηφιδωτού στην περίφημη Scuola Mosaicisti del Friuli του Σπιλιμπέργκο στην Ιταλία και ζωγράφος, ισορροπώντας συχνά μεταξύ της αγιογραφίας και της κοσμικής ζωγραφικής, έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής του πορείας στην αγιογράφηση σημαντικών ιστορικών μνημείων και σύγχρονων ορθόδοξων ναών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα έχει επιδείξει και μια σύγχρονη κοσμική δημιουργία με βυζαντινότροπες φόρμες.

Μια νέα έκδοση με τίτλο Βλάσης Τσοτσώνης, Τοιχογραφίες και Ψηφιδωτά από τις Εκδόσεις του Φοίνικα αναδεικνύει την εργασία του Τσοτσώνη σε σημαντικούς χριστιανικούς ναούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με κείμενα και  φωτογραφικές αναπαραγωγές τοιχογραφιών και ψηφιδωτών συνθέσεων που συγκροτούν δέκα αυτοτελείς ενότητες, αντίστοιχες των μνημείων στα οποία πραγματοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα σε Ιεροσόλυμα, Μετεώρα, Λυκόβρυση, Πήλιο, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, Μέτσοβο και Φίλιπποι Καβάλας. 

Τσοτσώνης

Η φωτογραφική αναπαραγωγή των έργων από τον φημισμένο Ιταλό φωτογράφο Elio Cioli και τον Γιώργο Κουντούρη σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη βιβλιοδεσία συγκροτούν μια ξεχωριστή έκδοση που θα παρουσιαστεί την 1η Ιουνίου  στην κεντρική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13) στις 20:00, με ομιλητές τον Λάζαρο Δεριζιώτη, Επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων, τη Μίρκα Παλιούρα, Ιστορικό της Τέχνης, τη Γλυκερία Χατζούλη, Επ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., τον Αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δαμιανό, Έξαρχο του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι.

Στα κοσμικά έργα του ζωγράφου εντάσσονται και οι δύο μεγάλες ψηφιδωτές συνθέσεις που κοσμούν από το 1999 την είσοδο του γραφείου του Δημάρχου στο Δημαρχείο των Αθηνών, με θέματα τη θεά Αθηνά - Ειρήνη του Κόσμου και τον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, προστάτη και πολιούχο της πόλεως. Αποτελούν τα δύο μέρη ενός έργου που καλύπτει χρονικά την ιστορία της πόλης, από το μυθολογικό της παρελθόν έως τους νεότερους χρόνους. Ο Β. Τσοτσώνης ακολουθεί το έργο των Φ. Κόντογλου και Γ. Γουναρόπουλου –που είχαν κοσμήσει το Δημαρχιακό Μέγαρο στα τέλη της δεκαετίας του 1930– επιλέγοντας να αναμετρηθεί με μια απαιτητική τεχνική, αυτή του ψηφιδωτού, και να δώσει ένα έργο συναφούς θεματικής αλλά διαφορετικής τεχνοτροπίας.

Η ξεκάθαρη φόρμα, η δύναμη του χρώματος, η τονισμένη λειτουργία του φωτός προσθέτουν στο αγιογραφικό του έργο  μια ανανεωτική πνοή ξεπερνώντας τους αυστηρούς περιορισμούς των εικονογραφικών τύπων.  Αναζητώντας συνθετικά στοιχεία για να συνδέσει την εικονογραφία με τον σύγχρονο κόσμο. Ως αποτέλεσμα, εντάσσει συχνά ένα νέο «σκηνικό» πλαίσιο μέσω του οποίου προβάλλει την τοπική ιστορία και τη συνδέει με την πίστη.  Οι σκηνές που ζωγραφίζει ο Β. Τσοτσώνης, εκτός από τις μορφές των αγίων και των αγγέλων, περιλαμβάνουν νεομάρτυρες και φυσικά τοπόσημα, που ενισχύουν την αίσθηση των πιστών ότι αποτελούν μέλη της ίδιας κοινότητας. Με αναφορές στην  πλούσια λαϊκή παράδοση δημιουργεί ολοζώντανες επιφάνειες που  αφηγούνται την ορθόδοξη πίστη και την ιστορία του Ελληνισμού.  Το έργο του, συνδεόμενο με το παρόν, δανείζεται στοιχεία από τη νεοελληνική τέχνη και ανασύρει προσωπικές μνήμες, διαθέτοντας πρωτοτυπία και φρεσκάδα.

Εκτός από τις αγιογραφικές και ψηφιδωτές συνθέσεις ο καλλιτέχνης παρουσίασε για πρώτη φορά το 1998 μια σειρά αγγέλων ζωγραφισμένων σε πλεξιγκλάς, με διακοσμητικές ξυλόγλυπτες βάσεις (υάκινθοι). Ο πρωτότυπος συνδυασμός ενός σύγχρονου υλικού υποδοχής και ενός θέματος που έλκει τη φόρμα του από τη βυζαντινή τέχνη καταλήγει σε ένα σύγχρονο έργο, που θα προσδώσει έκτοτε στον δημιουργό του ένα αναγνωρίσιμο αισθητικό στίγμα, καθώς και τον εύστοχο χαρακτηρισμό του «Ζωγράφου των Αγγέλων».

Σελίδες: 300

Τιμή: 80 ευρώ

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 1/6  στην κεντρική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13) στις 20:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ