- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράν: Η αυταρχική εξουσία από την αρχαιότητα έως σήμερα
Ο Κρόνος στην αρχαιοελληνική μυθολογία αναπαριστούσε τον αρχαϊκό θεό. Ήταν εκείνος που έτρωγε τα παιδιά του επειδή μελλοντικά θα απειλούταν η παντοδυναμία του και τη θέση του θα την έπαιρνε ένας από τους γιους του. Αυτή η απολυταρχική εξουσία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ή και κριτικής. Υποτάσσεσαι ή πεθαίνεις.
Αυτή η μορφή επιλογής του συγκεκριμένου θρησκευτικού δόγματος ήταν και μια αναπαράσταση των επίσης αρχαϊκών κοινωνιών της εποχής και των συγκεκριμένων παραδόσεων που καλλιεργούσαν. Κυριαρχούσε συνεπώς και στο κοινωνικό επίπεδο ο νόμος του ισχυρού ο οποίος δεν άφηνε κανένα περιθώριο σε κανέναν να τον αμφισβητήσει.
Κάποτε, όπως αναφέρει ο μύθος, η Ρέα, η γυναίκα του Κρόνου και μητέρα του Δία, βοήθησε τον δεύτερο να δολοφονήσει τον πρώτο κι έτσι τροποποιήθηκε κατά κάποιο τρόπο το θεϊκό σύστημα, αφού στη θέση του τρομερού και φοβερού Κρόνου ανέβηκε ο Δίας, ένας θεός εξίσου φοβερός, αλλά λιγότερο τρομακτικός από τον προηγούμενο. Τα θρησκευτικά ήθη παρέμεναν λίγο-πολύ τα ίδια, ωστόσο οι κοινωνίες προχώραγαν, δημιουργούσαν.
Κάποια άλλη εποχή εμφανίστηκαν οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι οι οποίοι πρώτοι υποστήριξαν ότι για την ερμηνεία του κόσμου και της καθημερινότητας των ανθρώπων, πλάι στη θρησκεία, στον μύθο και στη φαντασία υπάρχει και η σκέψη, ο ορθός λόγος. Έκτοτε ο ορθός λόγος έγινε το πρωταρχικό εργαλείο για την ερμηνεία του κόσμου και βασικά για τον τρόπο διακυβέρνησης ενός κράτους.
Έκτοτε, πάλι, οι κοινωνίες προχώρησαν. Πάνω σ’ αυτή τη βάση γεννήθηκε το πολιτικό νόημα και φυσικά πολίτευμα, η δημοκρατία.
Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με τον ορθό λόγο, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, αλλά και τη βασική υποχρέωση των κυβερνώντων να εξηγούν τις πράξεις τους στους πολίτες.
Αυτά είναι κάποια από τα βασικά κριτήρια μιας ευνομούμενης δημοκρατίας η οποία σέβεται τους πολίτες της και φυσικά τον εαυτόν της.
Ακριβώς τα ίδια είναι τα στοιχεία τα οποία εκλείπουν από κάθε είδους αυταρχικά, νεοφασιστικά και θεοκρατικά καθεστώτα κάθε είδους.
Αυτά τα στοιχεία είναι σήμερα τα σημαντικά που εκλείπουν από μια σειρά κράτη όπου κυριαρχούν οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις και οι αρχαϊκοί ηγέτες. Κυβερνήσεις που δεν υπολογίζουν στο ελάχιστο την ευημερία των πολιτών, αλλά αντίθετα καταληστεύουν τον κρατικό πλούτο για ιδιοτελείς σκοπούς. Είναι εκείνες οι οποίες σκοτώνουν τους πολίτες, έτσι, με μοναδικό κριτήριο ότι εκείνοι τολμούν να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα και δημιουργικά.
Αυτοί είναι οι σύγχρονοι Κρόνοι, οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να διατηρήσουν την εξουσία τους με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.
Αυτός είναι ακριβώς ο βασικός λόγος για τον οποίον και πρέπει να πέσουν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρέ καρέ τα δραματικά δευτερόλεπτα
Η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει τον αμυντικό της σχεδιασμό στη νέα πραγματικότητα, όπου η ισχύς μετριέται πλέον σε ετοιμότητα, τεχνολογία και αντοχή
Μια ματιά στην κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας, με βάση νέα στοιχεία του YouGov και την επικαιρότητα
Δεν θα φιλοξενεί πλέον κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα
Από το «Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back»
Κλιμακώνεται η κρίση - Πληροφορίες ότι το ένα πλοίο είναι ελληνικό
Γνωρίζονται από το μακρινό 1989
H συμφωνία ανέρχεται στα 110 δισ. δολάρια
H απόφαση ελήφθη λόγω της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Τα λάθη του Μακαρίου, το πραξικόπημα και το μέλλον του νησιού
Η δολοφονία της έχει προκαλέσει νέα ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτικών στη χώρα
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι είχε συζητήσει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του
Oνομάστηκε χαϊδευτικά «Όιστερ» από την κάρτα μετακινήσεων της πόλης
O άλλοτε ηγέτης των Σαντινίστας κυβερνά αδιάλειπτα από το 2007
Τι σχεδιάζει η Ουάσιγκτον
Ο νέος πρωθυπουργός επιδιώκει την απομάκρυνση των καταλοίπων της περιόδου Όρμπαν
Ο Γουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα ανάμεσα στις παραγγελίες και κατέκτησε το βραβείο Λου Σουν
Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί
Από την Πέμπτη μαίνεται η πυρκαγιά βόρεια της Μαδρίτης
Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο – Το πρώτο τηλέφωνο στον Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.