Εικαστικα

12 ώρες στο κτήμα των Callas στην Πελοπόννησο

Ενώ ετοιμάζουν τη νέα τους έκθεση στη Στέγη για τις αρχές του 2023, μας προσκαλούν για το θερινό ηλιοστάσιο στο αγρόκτημά τους απέναντι από την Ύδρα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τhe Callas, "Love Solidarity Death"
Τhe Callas - "Love Solidarity Death": ένα δωδεκάωρο με δράσεις στο αγρόκτημα-εργαστήριό τους στη Θερμησία Αργολίδας

The Callas / Λάκης & Άρης Ιωνάς: η δράση Love Solidarity Death στο κτήμα/εργαστήριό τους στη Θερμησία Πελοποννήσου

Θα μπορούσε να οργανωθεί ένα salon σε ένα αγρόκτημα στην Πελοπόννησο στον 21ο αιώνα; Μπορεί κανείς σήμερα να φύγει από τη δημόσια σφαίρα χωρίς να αποδράσει; Μπορεί η αγραμματική φόρμουλα του Bartleby (“Θα προτιμούσα να μην”) να είναι ένα μυστικό πέρασμα στο ενδεχόμενο; Τι ρόλο έχει η έκσταση στην κρίση; Τι μορφής συλλογικότητα είναι η οικογένεια; Αυτές ήταν μερικές βασικές απορίες τον Ιούνιο του 2012, όταν οι The Callas οργάνωσαν στο πατρογονικό τους σπίτι στη Θερμησία της Αργολίδας το «LUSTLANDS (a family noir under the sun and other experiences, ένα εικοσιτετράωρο με παράδοξα συμβάντα που τον χειμώνα του 2013 μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη Family Business, The N.Y. Rematerialization») και επαναλήφθηκε αλλιώς το καλοκαίρι του ίδιου έτους στη Θερμησία, με ειδικό αφιέρωμα στον «Μεγάλο Ανατολικό» του Ανδρέα Εμπειρίκου.

The Callas, "Love Solidarity Death"
The Callas - "Love Solidarity Death": ένα 12ωρο με δράσεις στο αγρόκτημα-εργαστήριό τους στη Θερμησία Αργολίδας

Δέκα χρόνια μετά, στις 21 Ιουνίου, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, o Λάκης και ο Άρης Ιωνάς μας στέλνουν νέο κάλεσμα να κατηφορίσουμε στο αγρόκτημα-εργαστήριό τους κοντά στην Ερμιόνη για μια μέρα (12 το μεσημέρι με 12 το βράδυ) γεμάτη με performances και live μουσικές, με φαγητό, με περίπατο και μπάνιο, με συνδέσεις, αναθεωρητικές αντιρρήσεις και πιθανές δεσμεύσεις.

«Το Love Solidarity Death (L.S.D.) εμφανίζεται ως μια ανάδυση κβαντικής τάξης» σημειώνουν μαζί με τη Νάντια Αργυροπούλου, που το συνεπιμελείται. «Μία “περίθλαση”, όπως θα έλεγε η Karen Barad, όπου δεν υπάρχει τίποτα που να είναι νέο και τίποτα που να μην είναι νέο, όπου δεν υπάρχει κανένα όριο ανάμεσα στο εδώ-τώρα και το εκεί-τότε, όπου δεν υφίσταται ένα ορισμένο μοτίβο δράσης αλλά μια επαναληπτική αναδιαμόρφωση διαφοροποίησης-εμπλοκής: (L.S.D. / Αγάπη Αλληλεγγύη Θάνατος)». Γύρω από αυτή την άτακτη και πολύσημη διαδρομή (L S D) σχεδιάζουν τη μέρα, «με τρόπο που δεν τοποθετεί τα στοιχεία της στο κέντρο κάποιας θεωρίας και πράξης αλλά στο περιβάλλον πολλών, σαν ένα λοξό είδος potlatch, σαν την επίμονη επανοικειοποίηση της αναρχικής και αταξινόμητης πρακτικής της συνάντησης». Μαζί με φίλους, παλιούς και νέους, σχεδιάζουν να αναμοχλεύσουν τα ετερογενή υλικά και άυλα που συστήνουν το L.S.D.: «τη ριζοσπαστική παιδαγωγική της αλληλεγγύης, τη σπάταλη εκδοχή της αγάπης, τη θραυσματική, μεταμορφική ψυχεδέλεια του θανάτου», όπως αναφέρουν.

The Callas, "Love Solidarity Death"
The Callas - "Love Solidarity Death": ένα 12ωρο με δράσεις στο αγρόκτημα-εργαστήριό τους στη Θερμησία Αργολίδας

Η μέρα χαρακτηρίζεται «σε προσμονή» (in anticipation) γιατί προοιωνίζεται μια μεγάλη παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου των The Callas στην Αθήνα σε ανάθεση και παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις αρχές του 2023 στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης.

Το πρόγραμμα της ερχόμενης Τρίτης, λοιπόν, έχει performances από τους: Bhukhurah (στις 18:00), Vassilina (στις 19:00), The Callas με τις The Callasettes (Διονυσία Μπόσμη, Φιλίππα Δημητριάδη, Δάφνη Κυριακίδου, Λίνα Ρόκου, Ίρια Βρεττού) σε χορογραφία της Αγγελικής Χατζή (στις 20:00), Ίρια Βρεττού και Αριάδνη Στρόφυλλα (στις 21:00) και Papithedogtv (στις 22:00).

The Callas, "Love Solidarity Death"
The Callas, "Love Solidarity Death"

Δείτε την ακριβή θέση του The Callas Farm/Lab εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ