1821 Digital Gallery
Arietta Chandris - Love on a Night Train Pt. 2

In Connection: Ομαδική εικαστική έκθεση στο Δωμάτιο

Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, στον χώρο τέχνης Δωμάτιο της οδού Σολωμού.
Arietta Chandris - Love on a Night Train Pt. 2, 2020, oil and photo-transfer on canvas
Το Δωμάτιο (Σολωμού 55) παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση «In Connection», την οποία επιμελείται η Μαίρη Στεφάνου, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

«In Connection / Σε Σύνδεση». Οι καλλιτέχνες καλέστηκαν μέσω ενός International Open Call να εμπνευστούν από την θεματολογία της. Σύνδεση: Ποια άλλη λέξη μπορεί να αποτυπώσει πληρέστερα τη λειτουργία της τέχνης στην μεταξύ του καλλιτέχνη και θεατή επαφή; Τι άλλο αναζητά ο καλλιτέχνης μέσα από την κατάβαση στο εντός του σύμπαντος, παρά τη σύνδεση; Τι άλλο αποζητά και ο θεατής παρά τη συγγένεια της θέασης του δικού του κόσμου με του καλλιτέχνη;

Dorothea Ameda - Nequitia e frugi
Dorothea Ameda - Nequitia e frugi, oil on canvas, 2020

Πλασμένοι αμφότεροι με τα ίδια συμπαντικά υλικά, ομοίως και οι ανθρώπινες υπάρξεις, δονούνται με τους ίδιους κραδασμούς που δονεί κάθε τι άλλο στο γνωστό μaς και άγνωστο σύμπαν, έτσι όπως μας έχει αποκαλύψει η επιστήμη και αποτυπώσει η φαντασία των ποιητών. Κάθε στοιχείο του κόσμου, κάθε δημιούργημα, κάθε πλάσμα, του μικρόκοσμου και του μεγάκοσμου του άπειρου σύμπαντος μας, πλανάται σε τροχιά σύνδεσης με το άλλο, έως ότου έρθει η στιγμή να συναντηθούν ολοκληρωτικά.

Έτσι και ο καλλιτέχνης, όπως και ο θεατής, πλανήτες και οι ίδιοι εντός του κοσμικού όλου που τους περιβάλει, εξερευνούν την ουσία της ύπαρξής τους, θέτοντας συνάμα ερωτήματα και λαμβάνοντας απαντήσεις ο ένας από τον άλλον.

Σχετικα
Ο «Όμορφος νότος» αράζει στο King George
Ο «Όμορφος νότος» αράζει στο King George

Arietta Chandris - Love on a Night Train Pt. 2
Arietta Chandris - Love on a Night Train Pt. 2, 2020, oil and photo-transfer on canvas

Η λυτρωτική ιδιότητα της τέχνης, λειτουργεί μέσα από την διαδικασία εξερεύνησης του εαυτού μας, σαν μέσο σύνδεσης με το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, σαν περιδιάβαση του ταξιδιού της ζωής που μεταβάλλεται διαρκώς.

Τα φεγγοβολήματα και οι εκρήξεις της ψυχής μας, το εύρος της χρωματικής παλέτας των συναισθημάτων μας, το λαβυρινθώδες μωσαϊκό που συνθέτει την υπόσταση μας, η εσώτατη αλήθεια μας, βρίσκουν φωνή διαμέσου της πρωτόλειας ύλης που επιλέγουμε για να εκφραστούμε. Είναι μια καταβύθιση, που μας καλεί να αφεθούμε, να αποδεχτούμε, να απελευθερωθούμε• που απογυμνώνει από τα πέπλα και τα προσωπεία που αποκρύπτουν την ουσία μας από εμάς τους ίδιους και τους άλλους. Μέσα από την καθαρτήρια αίσθηση της απογύμνωσης αυτής, δημιουργείται η ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους.

Σχετικα
Δημήτρη Τρίκα, γιατί να δούμε τα έργα του Ντένις Όπενχαϊμ;
Δημήτρη Τρίκα, γιατί να δούμε τα έργα του Ντένις Όπενχαϊμ;

Giannis Gigourtakis - Rebirth of a Swan
Giannis Gigourtakis - Rebirth of a Swan, watercolour, indian ink on paper

Ο δημιουργός, μπροστά στον γυμνό ‘καμβά’, εφορμάτε από την πηγή του και, σταδιακά, τα όρια μεταξύ του συνειδητού και ασυνείδητου κόσμου γίνονται δυσδιάκριτα. Εκεί όπου το χέρι ακροβατεί ανάμεσα σε δυνάμεις λογικές και άλογες, ισορροπεί ανάμεσα στους παλμούς της καρδιάς και τις νευρωνικές εκλάμψεις του μυαλού, ανάμεσα στο εντός… σκότος και φώς, ανάμεσα στο μασκάρεμα και το ξεγύμνωμα, ανάμεσα στην πυρπόληση και την λύτρωση, σε μια αέναη δημιουργική ροή»
Ιφιγένεια Στεφάνου, Ιστορικός Τέχνης

Mary Stefanou - In Connection
Mary Stefanou - In Connection, Acrylics, dry pigments and epoxy resin on canvas, 2020

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Dorothea Ameda, Paulo Amsel, Jerry Chan, Arietta Chandris, Georgia Chatziioannou, Alex Charisis, Eleni Damopoulou, Giannis Gigourtakis, Giorgos Guizaris, Susana Kalemou, sarcophagus_maskara, Paulius Sliaupa, Evdoxia Stafylaraki, Mary Stefanou, Natalia Szewczyk Ι Φιλική συμμετοχή : Φένια Ζία, ετών 9.

11 Σεπτεμβρίου - 20 Σεπτεμβρίου
Έναρξη : Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 17:00-22:00

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Σάββατο : 18:00-22:00
Κυριακή : 12:00-17:00

Τοποθεσία : Δωμάτιο/Domatio
Σολωμού 55, 7ος όροφος, Αθήνα

Concept -Οργάνωση- Επιμέλεια: Μαίρη Στεφάνου
Γραφιστική επιμέλεια : Γιώργος Καστανάκης
Κείμενο έκθεσης : Ιφιγένεια Στεφάνου
Επικοινωνία : 6944182897, 6909112582

sarcophagus_maskara,online performance
sarcophagus_maskara,online performance

Giorgos Guizaris - Metamorfosis, 2020
Giorgos Guizaris - Metamorfosis, 2020

Paulius Sliaupa - Ritual
Paulius Sliaupa - Ritual, digital video
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5