Εικαστικα

Ο Brice Marden επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια

Παρουσιάζει την έκθεση «Marbles and Drawings» στον νέο εκθεσιακό χώρο της Gagosian Gallery

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Brice Marden επιστρέφει στην Ελλάδα και στον ανακαινισμένο χώρο της Gagosian Gallery με την έκθεση «Marbles and Drawings»
«Years 3» (2011), © 2020 Brice Marden/Artists Rights Society (ARS), New York Photo: Rob McKeever Courtesy Gagosian

O Brice Marden επιστρέφει στην Ελλάδα και στον ανακαινισμένο χώρο της Gagosian Gallery με την έκθεση «Marbles and Drawings», από τις 24/09 ως τις 19/12.

«Τα έργα μου πάντα ασχολούνται με τη φύση, ακόμα και τα πιο αφηρημένα. Κάποιες φορές επικεντρώνονται στη μορφή, χωρίς να αφορούν άμεσα τον πραγματικό κόσμο. Πάντα όμως υπάρχει κάποια ενασχόληση με τη φύση.» - Brice Marden

Ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες παγκοσμίως, ο Brice Marden, επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια και παρουσιάζει την έκθεση «Marbles and Drawings», εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα και τον νέο εκθεσιακό χώρο της Gagosian Gallery, ένα κομψό, ανεξάρτητο νεοκλασικό στο Κολωνάκι, στην καρδιά της πόλης. 

Ποιος είναι ο Brice Marden

Το καλοκαίρι του 1981, ενώ παραθέριζε στην Ύδρα, ο Marden άρχισε να ζωγραφίζει αφηρημένα χρωματικά μοτίβα σε θραύσματα από μάρμαρο που έβρισκε στα τοπικά λατομεία. Αυτές οι συνθέσεις σηματοδότησαν μια μεταβατική στιγμή της καλλιτεχνικής πορείας του. Πιάνοντας το νήμα της σταθερής ενασχόλησής του με την αρχαιοελληνική θεματολογία —με χαρακτηριστικά παραδείγματα προηγούμενους μνημειακούς πίνακες λαδιού και κεριού, όπως το έργο Thira (1979–80), με χαρακτηριστικούς πλούσιους τόνους και κολωνοειδή μοτίβα εμπνευσμένα από τις κιονοστοιχίες αρχαίων ναών— τα μάρμαρα ενσταλάζουν φωτεινότητα στα στοιχειακά μοτίβα και τα γεωμετρικά σχήματα του Marden.

Έκτοτε, ο Marden συνέχισε να χρησιμοποιεί το μάρμαρο ως μέσο, περιγράφοντας την τεχνοτροπία του ως «ένα ατύχημα που αποκτά μορφή». Για να δημιουργήσει τα έργα του σε μάρμαρο, ο Marden ζωγραφίζει εν μέρει την επιφάνεια του μαρμάρου με λεπτές, ημιδιαφανείς στρώσεις χρώματος, δημιουργώντας ορθογώνια μοτίβα με απαλά, γαλήνια χρώματα που τονίζονται από μαύρες και γκρι γραμμές. Αυτές οι συνθέσεις λειτουργούν σε αρμονία με τη φυσική υφή και τις φλέβες του μαρμάρου. Κάποιες διατηρούν εμφανή τα ίχνη του μολυβιού από το αρχικό σχέδιο.

O Brice Marden επιστρέφει στην Ελλάδα και στον ανακαινισμένο χώρο της Gagosian Gallery με την έκθεση «Marbles and Drawings»

Ως επιστέγασμα των έργων του σε μάρμαρο, ο Marden επέλεξε ένα μικρό σώμα σχεδίων του σε μελάνι και χαρτί. Στο έργο Extended Eagles Mere Drawing (1990), ένα πλέγμα μαύρων γραμμών συνυφαίνεται με γραμμικά μοτίβα και κίτρινες, πράσινες και κόκκινες χρωματικές πινελιές. Στο έργο Untitled (1990), ο Marden εμπνέεται από τις κινεζικές καλλιγραφικές τεχνικές. Με κινήσεις από επάνω προς τα κάτω και από δεξιά προς τα αριστερά, γεμίζει το χαρτί με στήλες από γλυφικά σύμβολα που σπάνε τα δεσμά του αυστηρού πλέγματος χάρη στην ελεύθερη ροή της κίνησης.

Για πρώτη φορά θα εκτεθεί το εξάπτυχο έργο Free Painting 3 (2017). Ο Marden δομεί την επιφάνεια κάθε μονοχρωματικού τετράγωνου ταμπλό με λεπτές στρώσεις σε βαθύ κόκκινο, μπλε, πράσινο και κίτρινο. Αφήνει την περίσσεια του χρώματος σε κάθε ταμπλό να τρέξει και να μεταμορφώσει τον ελεύθερο χώρο από κάτω σε ένα είδος κοσμικού ρετάμπλ, αποκαλύπτοντας έτσι σημαντικές πτυχές της δημιουργικής του διαδικασίας.

O Brice Marden επιστρέφει στην Ελλάδα και στον ανακαινισμένο χώρο της Gagosian Gallery με την έκθεση «Marbles and Drawings»

Βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο Brice Marden γεννήθηκε το 1938 στο Bronxville της Νέας Υόρκης, όπου ζει και εργάζεται. Έργα του περιλαμβάνονται στις συλλογές της Tate Gallery στο Λονδίνο, του Kunstmuseum Basel, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Τεχεράνης, του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Μουσείου Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη, του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Whitney στη Νέα Υόρκη, του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας, του Μουσείου και Γλυπτοθήκης Hirshhorn στην Ουάσιγκτον, του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, του Μουσείου Τέχνης του Σεντ Λούις, του Μουσείου Καλών Τεχνών του Χιούστον, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, και του Εθνικού Μουσείου Καλών Τεχνών στην Οτάβα. Στις μεγάλες εκθέσεις του περιλαμβάνονται η έκθεση στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη (1975), η έκθεση Paintings, Drawings, Etchings 1975–80 στο Μουσείο Stedelijk στο Άμστερναμ (1981, η οποία ταξίδεψε στην γκαλερί Whitechapel Art Gallery στο Λονδίνο), η έκθεση Cold Mountain στο Dia Center for the Arts στη Νέα Υόρκη (1991, η οποία ταξίδεψε στο Walker Art Center στη Μιννεάπολη, στο μουσείο Menil Collection στο Χιούστον, και στο Städtisches Kunstmuseum στη Βόννη της Γερμανίας), η έκθεση A Retrospective of Paintings and Drawings στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (2006-7, η οποία ταξίδεψε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και στο Hamburger Bahnhof–Museum für Gegenwart στο Βερολίνο), η έκθεση Morocco στο Musée Yves Saint Laurent στο Μαρακές (2019), και η έκθεση Think of Them as Spaces: Brice Marden’s Drawings στο μουσείο Menil Collection στο Χιούστον (2020, η οποία θα ταξιδεύσει στο Kunstmuseum Basel το 2021).


Info
Brice Marden «Marbles and Drawings
Gagosian Gallery, Αναπήρων Πολέμου 22, Αθήνα
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-20:00
Στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, η γκαλερί θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο από τις 11.00-21.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ