- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η επίχρυση σαρκοφάγος του Τουταγχαμών συντηρείται για πρώτη φορά
Το φέρετρο και ο θησαυρός θα αποτελέσουν τα κορυφαία εκθέματα του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου
Ομάδα ειδικών ξεκίνησε τη συντήρηση στην επίχρυση σαρκοφάγο του φαραώ Τουταγχαμών. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου οκτώ μήνες.
Για πρώτη φορά από το 1922, όταν ανακαλύφθηκε ο τάφος του φαραώ Τουταγχαμών, μια ομάδα ειδικών ξεκίνησε τη συντήρηση στην επίχρυση σαρκοφάγο του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Το φέρετρο και ο θησαυρός που βρέθηκε στο ασύλητο τάφο του νεαρού βασιλιά θα αποτελέσουν τα κορυφαία εκθέματα του νέου Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου (GEM) που θα εγκαινιαστεί τον επόμενο χρόνο κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας.
Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του φαραώ της 18ης Δυναστείας στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ, το 1922. Ο τάφος είχε μείνει ανέπαφος και περιείχε περίπου 5.000 αντικείμενα.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η σαρκοφάγος μεταφέρθηκε από τη νότια Αίγυπτο στο GEM πριν από τρεις ημέρες, ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησής της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του μουσείου, το φέρετρο έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, όπως ρωγμές στις χρυσές επιστρώσεις. Αναμένεται ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου οκτώ μήνες.
Το GEM κατασκευάζεται εδώ και περίπου 15 χρόνια και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ιαπωνία. Η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ότι το μουσείο θα εγκαινιαστεί επισήμως στα τέλη του 2020.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα τετραήμερο μουσικό mini fest στην αυλή του Black Duck από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου, από την ATHENS VOICE και το VOICE RADIO
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Η φωτογράφος μιλά για την εικόνα ως εργαλείο σκέψης, τη σχέση ανθρώπου και τόπου, την καλλιτεχνική έρευνα και τη σημασία της ανθρώπινης ματιάς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
«Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά ξέρω ότι ήταν πάντα ένας χαρούμενος άνθρωπος», δήλωσε η τραγουδίστρια
Οι επισκέπτες της σελίδας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και να διεκδικούν προσκλήσεις
Το σχόλιο που προκάλεσε αντιδράσεις στα social media
«Ο Τομ Χόλαντ μου ανακοίνωσε ότι θα παίξω την Αθηνά»
Μιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης «Ανα-τίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη
Οι 17χρονοι που φέρνουν το λαϊκό τραγούδι πιο κοντά στη γενιά τους
Στις 9 Ιουλίου 2026 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα - Θησείο
Με αφορμή τη δέκατη επέτειό της, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ μεταμορφώνεται σε ένα πολυφωνικό εργαστήριο ήχου, φιλοξενώντας από μέταλ ορατόρια μέχρι rave αρένες και καβαφικά αμανέ.
Με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Η ανάγκη της εμψύχωσης», ο ομότιμος καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας μιλά για τη σύγχρονη εποχή της ψυχικής κόπωσης και της εσωτερικής παραίτησης.
Επόμενος σταθμός του Βρετανού καλλιτέχνη είναι το Σάο Πάολο της Βραζιλίας στις 17 Ιουλίου
Το μόνο podcast χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, γιατί το θέμα του το διαμορφώνουν κάθε φορά οι ακροατές με τις ερωτήσεις τους
Όταν η αναζήτηση του τέλειου σώματος μετατρέπεται σε μια εφιαλτική, γεμάτη σασπένς ανατομία της ανθρώπινης απόγνωσης
Πώς ο 26χρονος Κάρι Μπάρκερ πέρασε από τα sketches στο YouTube στο horror φαινόμενο «Obsession», που έσπασε ρεκόρ εισπράξεων και τον οδήγησε στο Χόλιγουντ.
Η «ελληνική βραδιά» του φετινού επετειακού Release Athens έλαμψε με το πιο δυνατό εγχώριο headline act των τελευταίων ετών
«Προφανώς αυτό σημαίνει επίσης ότι γέρασα, αλλά το δέχομαι», σχολίασε με χιούμορ
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θέατρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» μας μίλησε για την παράσταση «Πηνελόπες και Πηνελοπιάδες - The Loom» που ανεβάζει στη ΣΤΟΑ Culture του Μεγάρου Αρσάκη
Η ιστορία της εταιρείας που άλλαξε τη φωτογραφία και σήμερα καλεί το κοινό να αποσυνδεθεί από τον υπερψηφιοποιημένο κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.