- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η καλύτερη τυρόπιτα με δυόσμο της Αθήνας
Μιλάμε για τυρόπιτα ταψιού με μπόλικο δυόσμο και σε μέγεθος πολύ χορταστικό
Ο «Παραδοσιακός Φούρνος Ζαγοραίος» στο Χαλάνδρι έχει πολλά και ωραία, η τυρόπιτα με δυόσμο όμως είναι πραγματικά αχτύπητη
Ο «Παραδοσιακός Φούρνος Ζαγοραίος» στο Χαλάνδρι είναι χίλια χρόνια τώρα εκεί στην Παπανδρέου, από το 1934, τον ξέρουν και οι πέτρες, έχω ψωνίσει τα πάντα κατά καιρούς, από κουλούρια, παξιμάδια, κέικ και ωραία, αφράτα ή σκληρά ψωμιά, μέχρι τυρόπιτες, ζαμπονόπιτες, πιτσό-πιτες, και κάτι ωραία μοσχοβολιστά τσουρεκάκια με κομματάκια σοκολάτας…
Aλλά δεν είχε τύχει να δοκιμάσω την τυρόπιτα ταψιού με δυόσμο: την ψήνει σε ένα μακρόστενο ταψάκι, μικρό, καμιά δεκαριά κομμάτια, που μάλιστα τα κόβει στη μέση έτσι ώστε το μεγάλο κομμάτι που αγοράζεις (3,50 ευρώ) να γίνεται δύο επίσης μεγάλες τυρόπιτες, ταψιού, απλώς με ζύμη ψωμένια, παλιομοδίτικη. Χρησιμοποιεί μια αλμυρή, σκληρή φέτα, την ίδια που βάζει και στην τυρόπιτα κουρού (2 ευρω), που θα φαινόταν πολύ αλμυρή αυτή η φέτα αν την έτρωγες σκέτη, αλλά βέβαια δεν την τρως σκέτη παρά με ζύμη: κάμποση ζύμη, σαν του ψωμιού – η τυρόπιτα με δυόσμο, όπως και η κουρού, είναι φεστιβάλ ζύμης, φύλλο ανοιγμένο δηλαδή, κάμποσο, ξεροψημένο όσο χρειάζεται, κι αν πεινάς πραγματικά σε τακτοποιεί αμέσως, εκτός που σου στρώνει και το στομάχι.
Ο φούρνος είναι ίδιος όπως τον θυμάμαι από τα 80ς (ίσως και από τα 30ς, που δεν τον θυμάμαι γιατί δεν είχα γεννηθεί, το τσικό), σα να μη πέρασε μια μέρα από τα 90ς. Νομίζω ότι είδα τις ίδιες κυρίες να αγοράζουν ψωμί, που είναι και αυτό – τι άλλο; - παραδοσιακό ψωμί διαφόρων ειδών, μαύρο, άσπρο, χωριάτικο και ό,τι άλλο βγαίνει σήμερα σε ψωμί. Και η τυρόπιτα με δυόσμο του «Ζαγοραίου» εξακολουθεί να είναι η καλύτερη της Αθήνας.
«Παραδοσιακός Φούρνος Ζαγοραίος», Ανδρέα Παπανδρέου 14, Χαλάνδρι, 2106812093.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πουλάει βιβλία αλλά κάνει και πολλά άλλα μαζί
Αν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας οφείλεις να το δοκιμάσεις — αν δεν το έχεις ήδη κάνει
Πολύ μικρό, με έξι-εφτά τραπεζάκια και τον Μπρους Λη να σε κοιτάζει βλοσυρός στο βάθος
Μια μοναδική δραστηριότητα στο παλαιότερο εργαστήρι του Μετς
Τύφλα να έχουν τα αμερικάνικα, εγγλέζικα και γενικά ξένα brunch
Το λεγόμενο soft shell crab μπέργκερ, είναι πιο νόστιμο απ' ό,τι πιστεύεις
Το διάσημο ιαπωνικό γλύκισμα έγινε αθηναϊκό street food
Πρωτότυπα workshop όπου παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν υλικά, υφές, μυρωδιές και γεύσεις
Κέικ-φαντάσματα, στοιχειωμένες κολοκύθες κι άλλα τρομακτικά γλυκά
Το σάντουιτς που θα ενέκρινε ο κάθε μερακλής Πολίτης!
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Ναι, καλά διάβασες, η μακαρονάδα burger όντως υπάρχει
Coin toasts, taiyaki, δεκάδες εκδοχές σε matcha tea και k-pop parties
Τραγανό κοτόπουλο σε διαφορετικές εκδοχές, στο χέρι, με σούπερ τιμές
Τι θα έλεγες για ένα χυμό με καρπούζι και δυόσμο;
Σούπερ μάρκετ ανοιχτό βρέξει – χιονίσει με πολλά παραπάνω είδη από όσα φαντάζεσαι
Ολόφρεσκο, σαν φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι, το υγιεινό σποτ προσφέρει μια νέα φιλοσοφία για τους φρέσκους χυμούς
Βόλτες και ξεναγήσεις στην πόλη με χρώμα εξωτικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.