Tip of the day

Η καλύτερη τυρόπιτα με δυόσμο της Αθήνας

Μιλάμε για τυρόπιτα ταψιού με μπόλικο δυόσμο και σε μέγεθος πολύ χορταστικό

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραδοσιακός Φούρνος Ζαγοραίος

Ο «Παραδοσιακός Φούρνος Ζαγοραίος» στο Χαλάνδρι έχει πολλά και ωραία, η τυρόπιτα με δυόσμο όμως είναι πραγματικά αχτύπητη

Ο «Παραδοσιακός Φούρνος Ζαγοραίος» στο Χαλάνδρι είναι χίλια χρόνια τώρα εκεί στην Παπανδρέου, από το 1934, τον ξέρουν και οι πέτρες, έχω ψωνίσει τα πάντα κατά καιρούς, από κουλούρια, παξιμάδια, κέικ και ωραία, αφράτα ή σκληρά ψωμιά, μέχρι τυρόπιτες, ζαμπονόπιτες, πιτσό-πιτες, και κάτι ωραία μοσχοβολιστά τσουρεκάκια με κομματάκια σοκολάτας…

Aλλά δεν είχε τύχει να δοκιμάσω την  τυρόπιτα ταψιού με δυόσμο: την ψήνει σε ένα μακρόστενο ταψάκι, μικρό, καμιά δεκαριά κομμάτια, που μάλιστα τα κόβει στη μέση έτσι ώστε το μεγάλο κομμάτι που αγοράζεις (3,50 ευρώ) να γίνεται δύο επίσης μεγάλες τυρόπιτες, ταψιού, απλώς με ζύμη ψωμένια, παλιομοδίτικη. Χρησιμοποιεί μια αλμυρή, σκληρή φέτα, την ίδια που βάζει και στην τυρόπιτα κουρού (2 ευρω), που θα φαινόταν πολύ αλμυρή αυτή η φέτα αν την έτρωγες σκέτη, αλλά βέβαια δεν την τρως σκέτη παρά με ζύμη: κάμποση ζύμη, σαν του ψωμιού – η τυρόπιτα με δυόσμο, όπως και η κουρού, είναι φεστιβάλ ζύμης, φύλλο ανοιγμένο δηλαδή, κάμποσο, ξεροψημένο όσο χρειάζεται, κι αν πεινάς πραγματικά σε τακτοποιεί αμέσως, εκτός που σου στρώνει και το στομάχι.

Παραδοσιακός Φούρνος Ζαγοραίος

Η διαφορά στη συγκεκριμένη τυρόπιτα λοιπόν είναι ο δυόσμος: μπόλικος, αρωματικός, ανάμεσα στα γενναιόδωρα κομμάτια φέτας, αλλάζει όλο το σκηνικό και σε κάνει να νομίζεις ότι μασουλάς κάτι πολύ παραδοσιακό, πολύ αλλιώτικο από τα συνηθισμένα.

Ο φούρνος είναι ίδιος όπως τον θυμάμαι από τα 80ς (ίσως και από τα 30ς, που δεν τον θυμάμαι γιατί δεν είχα γεννηθεί, το τσικό), σα να μη πέρασε μια μέρα από τα 90ς. Νομίζω ότι είδα τις ίδιες κυρίες να αγοράζουν ψωμί, που είναι και αυτό – τι άλλο; - παραδοσιακό ψωμί διαφόρων ειδών, μαύρο, άσπρο, χωριάτικο και ό,τι άλλο βγαίνει σήμερα σε ψωμί. Και η τυρόπιτα με δυόσμο του «Ζαγοραίου» εξακολουθεί να είναι η καλύτερη της Αθήνας.

«Παραδοσιακός Φούρνος Ζαγοραίος», Ανδρέα Παπανδρέου 14, Χαλάνδρι, 2106812093.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY