Tip of the day

Πού θα φας τούρτα σπανάκι στην Αθήνα;

Είναι πράσινη, γλυκιά, και ελαφριά

Μπεθ Τσαλίκη
Μπεθ Τσαλίκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πράσινη τούρτα 67

Στο café - bar 67 στα Εξάρχεια θες να κάτσεις όλη μέρα

Στο café - bar 67 στα Εξάρχεια, πήγα πρώτη φορά με τον φίλο μου τον Νίκο (…είναι το αγαπημένο του στέκι). Όπως πάντα, θέλω κατάλογο για να μπορώ να μελετήσω εις βάθος τις επιλογές και εν τέλει να δω τι θα μου κάνει «κλικ». Μέχρι που πέφτω στην πρόταση «Πράσινη τούρτα 67». Λέω «όπα» και διαβάζω αναλυτικά περί τίνος πρόκειται. «Με παντεσπάνι από σπανάκι και κρέμα καρύδας – συνοδεύεται από φραγκοστάφυλα και βατόμουρα». Εδώ είμαστε!

Και πραγματικά από την πρώτη κουταλιά, η «Πράσινη τούρτα 67» έγινε ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά. Χωρίς καμία υπερβολή. Γλυκιά και μαζί λίγο ξινούλα, το ένα στοιχείο έδενε με το άλλο αρμονικά. Η γλυκιά, αλλά ελαφριά κρέμα καρύδας, το πράσινο παντεσπάνι του σπανακιού με τη μαλακή υφή και τη διακριτική γεύση και last but not least, τα φραγκοστάφυλα και τα βατόμουρα που πρόσθεταν στο σύνολο και το ξινό στοιχείο, ήταν μια ξεχωριστή γευστική έκπληξη.

Ωστόσο, η «Πράσινη τούρτα 67» δεν είναι απλά μια έμπνευση της στιγμής. Έχει την ιστορία της. Η Lesia Αλεξάνδρα είναι η δημιουργός όχι μόνο της τούρτας αλλά και όλου του café - bar 67, που βρίσκεται στην Εμμανουήλ Μπενάκη 67. Η Lesia Αλεξάνδρα, λοιπόν, εμπνεύστηκε και έφτιαξε την τούρτα σπανάκι, με σκοπό να ανεβάσει τον αιματοκρίτη των δυο παιδιών της, της Olena και του Bogdan. Τα περισσότερα παιδιά συνήθως δεν αρέσκονται σε φαγητά που έχουν σπανάκι, όπως για παράδειγμα το σπανακόρυζο. Για αυτόν τον λόγο, η Lesia Αλεξάνδρα είπε να δώσει στο σπανάκι ένα πιο τσαχπίνικο προφίλ, εμπνεόμενη από παραδοσιακές ουκρανικές συνταγές και τους πειραματισμούς της γιαγιάς της, της Medivnic.

Πράσινη τούρτα 67

Αυτή η γιαγιά, όπως μας διηγήθηκε, έκανε και τους vegan πειραματισμούς της. Μια γιαγιά πολύ μπροστά από την εποχή της… Γι’ αυτό, η «Πράσινη τούρτα 67» είναι vegan, gluten free, και χωρίς ζάχαρη. Η πρωτότυπη αυτή νοστιμιά εκτός από το όνομα «Πράσινη τούρτα 67» έχει και ένα δεύτερο, αφιερωμένο στους ηθοποιούς Βασίλη Ανδρέου και Νίκο Καρδώνη που έρχονταν στο café - bar 67, μαζί με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό και τον υπόλοιπο θίασο μετά τις πρόβες και τις παραστάσεις. Στον Βασίλη και τον Ανδρέα άρεσε πολύ η παραδοσιακή τούρτα της γιαγιάς της Lesia Αλεξάνδρα.

Τότε, έπαιζαν τον «Ηλίθιο» του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι και ο Βασίλης που είχε τον κεντρικό ρόλο του έργου έπρεπε να φαίνεται ταλαιπωρημένος κι έτσι δεν μπορούσε να φάει τούρτα. Ο Νίκος που δεν είχε τέτοιες απαιτήσεις για τον δικό του ρόλο, έτρωγε κανονικά κι ο Βασίλης τον έβλεπε και ζήλευε. Όμως, η Leisa Αλεξάνδρα του έφτιαξε μια τούρτα, χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη (όπως του είχε προτείνει ο διαιτολόγος). Έτσι αρχικά έγινε gluten και sugar free και μετά, λόγω ζήτησης, προέκυψε η vegan εκδοχή. Το δεύτερο λοιπόν όνομα της «Πράσινης τούρτας 67», είναι «Cardon Vasil» (Από τους ηθοποιούς Νίκο Καρδώνη και Βασίλη Ανδρέου).

Café – Bar 67

Στο café - bar 67, δεν θα βρεις  μόνο παραλλαγμένα παραδοσιακά γλυκά της Ουκρανίας. Θα βρεις επίσης φαγητά και σούπες βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, πάντα με μια σύγχρονη πινελιά. Φυσικά, σερβίρονται από καφέδες μέχρι cocktails που τα επιμελείται ο γιος της Leisa Αλεξάνδρα, ο Bogdan.

Ο χώρος είναι από τους πιο χαλαρούς που μπορεί συναντήσεις και κυριολεκτικά μπορείς να κάτσεις, με παρέα ή και μόνος, όλη μέρα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι αξιολάτρευτη Κωνσταντίνα που σερβίρει στο μαγαζί πάντα με χαμόγελο και καλή διάθεση.

Café – Bar 67, Εμμανουήλ Μπενάκη 67, Εξάρχεια, 210380 1771

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ