- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
To μοναδικό βουτυρένιο ψωμί στην Αττική και πού θα το βρεις
Τρώγεται σαν... ζεστό ψωμάκι μετά τις βουτιές
Ο φούρνος του Τούντα στην Παραλία του Μαραθώνα φτιάχνει ένα διαφορετικό, μοναδικό ψωμί
Η Παραλία του Μαραθώνα, το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πανηγύρι. Μια από τις ομορφότερες στιγμές της αττικής ακτής, χιλιόμετρα με ψιλή άμμο μέχρι που φτάνει το μάτι, τα μπιτς-μπαρς του Σχοινιά, γλέντι, χορός, κολύμπι και θαλάσσια σπορ, στιγμές διακοπών ούτε μια ώρα από το Σύνταγμα για όλη την οικογένεια και όλες τις ηλικίες και ύστερα το απέραντο πευκοδάσος Natura του Σχοινιά, 13.000 στρέμματα αγνής ζωής και ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Αττικής.
Στις παρυφές της παραλίας οι εντυπωσιακές βίλες, τα αγροτόσπιτα, νέες πόλεις που προκύπτουν από το γιγάντωμα της Αττικής καταβροχθίζοντας το αρχαίο τοπίο, ανάμεσα στα περιβόλια του Μαραθώνα που ταΐζουν την πρωτεύουσα και όλες τις λαϊκές της. Άμα είσαι μερακλής και καλοφαγάς, στο Μαραθώνα δεν θα έρθεις μόνο για μπάνιο με φρέντο και ξαπλώστρα. Θα αναζητήσεις τα φρέσκα λαχανικά στα κιόσκια των δρόμων, θα αγοράσεις πεντανόστιμο ντόπιο κατσικάκι από το Γραμματικό, αγνό γάλα, τυρί και γιαούρτι από τις μικρές βιοτεχνίες της περιοχής και κατηφορίζοντας προς το νερό, θα κάνεις όπως όλος ο κόσμος που ξέρει! Στάση στον Τούντα για το διάσημο ψωμί του που ζυμώνεται με βούτυρο.
Ένα καρβέλι που σκάει σε τραγανές κορυφές, ένα ψωμί ελαστικό, στιβαρό, που μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο-μην πάει ο νους σου σε μαργαρίνες και υποκατάστατα. Όσο κι αν έψαξα στα βάθη της παράδοσης την προέλευση του βουτυρόψωμου δεν τη βρήκα. Ένα ψωμί σχεδόν άγνωστο και μυστικό που συνηθίζεται σε κτηνοτροφικές περιοχές, που έχουν άφθονο το καλό βούτυρο στην πόρτα τους. Να το χαρείς σκέτο, βούτα σε κόκκινη σαλτσούλα και στο πρωινό με μέλι. Αν το πάρεις, παρόλο που συντηρείται ωραιότατα για μέρες, φρόντισε να το πάρεις σε πολλαπλά αντίτυπα: το βάζεις στην κατάψυξη. Στην απόψυξη και με δυο λεπτά πέρασμα από το φούρνο μεταμορφώνεται σε φρεσκότατο ημέρας.
Διατίθενται και κριτσίνια, μουστοκούλουρα αφράτα ή τραγανά και ρολάκια από αφράτη ζύμη γεμιστά με πιπεριά και τυριά.
Βασ. Τούντας, Δημοσθένους 4, 22940 55530, Παραλία Μαραθώνα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πουλάει βιβλία αλλά κάνει και πολλά άλλα μαζί
Αν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας οφείλεις να το δοκιμάσεις — αν δεν το έχεις ήδη κάνει
Πολύ μικρό, με έξι-εφτά τραπεζάκια και τον Μπρους Λη να σε κοιτάζει βλοσυρός στο βάθος
Μια μοναδική δραστηριότητα στο παλαιότερο εργαστήρι του Μετς
Τύφλα να έχουν τα αμερικάνικα, εγγλέζικα και γενικά ξένα brunch
Το λεγόμενο soft shell crab μπέργκερ, είναι πιο νόστιμο απ' ό,τι πιστεύεις
Το διάσημο ιαπωνικό γλύκισμα έγινε αθηναϊκό street food
Πρωτότυπα workshop όπου παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν υλικά, υφές, μυρωδιές και γεύσεις
Κέικ-φαντάσματα, στοιχειωμένες κολοκύθες κι άλλα τρομακτικά γλυκά
Το σάντουιτς που θα ενέκρινε ο κάθε μερακλής Πολίτης!
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Ναι, καλά διάβασες, η μακαρονάδα burger όντως υπάρχει
Coin toasts, taiyaki, δεκάδες εκδοχές σε matcha tea και k-pop parties
Τραγανό κοτόπουλο σε διαφορετικές εκδοχές, στο χέρι, με σούπερ τιμές
Τι θα έλεγες για ένα χυμό με καρπούζι και δυόσμο;
Σούπερ μάρκετ ανοιχτό βρέξει – χιονίσει με πολλά παραπάνω είδη από όσα φαντάζεσαι
Ολόφρεσκο, σαν φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι, το υγιεινό σποτ προσφέρει μια νέα φιλοσοφία για τους φρέσκους χυμούς
Βόλτες και ξεναγήσεις στην πόλη με χρώμα εξωτικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.