- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πού θα βρεις τον πιο μελένιο και παραδοσιακό λουκουμά της πόλης
Στην πιο μπουκιά και σιρόπι εκδοχή του
Η Στάνη, στην Ομόνοια, φτιάχνει τον λουκουμά του ονείρου, ζουμερό, καυτό και απόλυτα ξελιγωτικό
Από το περσικό lokma -που το λες και λουκούμι-, ο λουκουμάς είναι το προαιώνιο γλυκό κάθε χώρας της Ανατολής. Καθένας τον φτιάχνει και με τον δικό του τρόπο, άλλος με ή χωρίς σιρόπι, άλλος μπουκίτσα και άλλος μπαμπάτσικο και με τρύπα, άλλος με προζύμι ψωμιού και άλλος με μαγιά. Γλυκό του φτωχού -που τρώει καλύτερα από τον πλούσιο- εγώ θα τον θυμάμαι σαν το πιο πλούσιο στο στόμα γλυκό της παιδικής μου ηλικίας, αυτή τη λιγωτική έκρηξη που σε φιμώνει ηδονικά και πάντα θα μου θυμίζει πανηγύρια, τσίρκο και λούνα παρκ, πλανόδιες χαρές και χάρτινο κεσεδάκι.
Ο λουκουμάς στις μέρες μας βιώνει τη δική του αναβίωση, στα λουκουματζίδικα της νεολαίας που τον προτιμά περιχυμένο με σοκολάτα, μπιρμπιλόνια, τρούφες και σμάρτις καραμελόνια. Ο παλιός λουκουμάς αργοσβήνει, τα μαγαζιά που τον έκαναν διάσημο σιγά-σιγά λιγοστεύουν, κατεβάζοντας τα ρολά μιας άλλης εποχής. Μετά από μια παράσταση στο Εθνικό Θέατρο, θα παρατηρήσεις ότι το πλείστον του κοινού ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή, που καταλήγει στα τραπεζάκια του παρακείμενου πεζόδρομου, στη Στάνη για λουκουμάδες. Παραδοσιακά! Αλλά και με το φως του ήλιου και της ημέρας, ο μεγάλος νταβάς που τηγανίζει τη στιγμή της παραγγελίας τον λουκουμά σου σε άριστο λάδι, δεν κατεβαίνει ποτέ από τη φωτιά. Μέλι από τη Λακωνία, αβγά από οικογενειακή φάρμα στα Μέγαρα, γάλα από μερακλή μικρό παραγωγό στην Ορεινή Κορινθία, που καλλιεργεί ο ίδιος την τροφή των ζωντανών του, ο Θανάσης Καραγεώργος δεν έχει αλλάξει σε τίποτα την παράδοση της οικογενειακής Στάνης, που άνοιξε το 1931.
Ο λουκουμάς εδώ, είναι εμπειρία. Που απολαμβάνεται παρέα με έναν ελληνικό στη χόβολη. Μια εμπειρία που φέρνει δάκρυα στα μάτια, γιατί απλά είναι ο λουκουμάς όπως τον ονειρεύτηκες, η επιτομή, η τελειότητά του. Στρογγυλός με τρύπα στη μέση, στο σωστό μέγεθος, τραγανός και μεστός, με μπόλικο παχύρευστο σιρόπι, χωρίς ίχνος λαδίλας, τη σωστή μυρωδάτη κανέλα και έναν απόηχο από καλό θυμαρίσιο μέλι. Σε κάθε μπουκιά δαγκώνεις σχεδόν ένα αιώνα πείρας, τεχνογνωσίας, κυρίως, ειλικρίνειας. Γιατί ο Θανάσης επιμένει: «Να κάνεις μόνο 15 πράγματα αλλά τόσο τέλεια που όλοι να σε θυμούνται γι’ αυτά».
Η Στάνη, Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, 210 5233637
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πουλάει βιβλία αλλά κάνει και πολλά άλλα μαζί
Αν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας οφείλεις να το δοκιμάσεις — αν δεν το έχεις ήδη κάνει
Πολύ μικρό, με έξι-εφτά τραπεζάκια και τον Μπρους Λη να σε κοιτάζει βλοσυρός στο βάθος
Μια μοναδική δραστηριότητα στο παλαιότερο εργαστήρι του Μετς
Τύφλα να έχουν τα αμερικάνικα, εγγλέζικα και γενικά ξένα brunch
Το λεγόμενο soft shell crab μπέργκερ, είναι πιο νόστιμο απ' ό,τι πιστεύεις
Το διάσημο ιαπωνικό γλύκισμα έγινε αθηναϊκό street food
Πρωτότυπα workshop όπου παιδιά μαθαίνουν να εξερευνούν υλικά, υφές, μυρωδιές και γεύσεις
Κέικ-φαντάσματα, στοιχειωμένες κολοκύθες κι άλλα τρομακτικά γλυκά
Το σάντουιτς που θα ενέκρινε ο κάθε μερακλής Πολίτης!
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Ναι, καλά διάβασες, η μακαρονάδα burger όντως υπάρχει
Coin toasts, taiyaki, δεκάδες εκδοχές σε matcha tea και k-pop parties
Τραγανό κοτόπουλο σε διαφορετικές εκδοχές, στο χέρι, με σούπερ τιμές
Τι θα έλεγες για ένα χυμό με καρπούζι και δυόσμο;
Σούπερ μάρκετ ανοιχτό βρέξει – χιονίσει με πολλά παραπάνω είδη από όσα φαντάζεσαι
Ολόφρεσκο, σαν φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι, το υγιεινό σποτ προσφέρει μια νέα φιλοσοφία για τους φρέσκους χυμούς
Βόλτες και ξεναγήσεις στην πόλη με χρώμα εξωτικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.