Θεματα

Το τραγούδι της Κυριακής 14.08.2022 από τον Athens Voice 102.5

The Who – Baba O'Riley

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το rock συγκρότημα The Who
John Entwistle, Keith Moon, Pete Townshend, Roger Daltrey, το συγκρότημα The Who ποζάρει στο Surrey, Ιούλιος 1971 © Michael Putland/Getty Images/Ideal Image

The Who – Baba O'Riley: Το τραγούδι της ημέρας, Κυριακή 14 Αυγούστου 2022, από τον Athens Voice 102.5

Σαν σήμερα, 14 Αυγούστου 1971, το συγκρότημα The Who κυκλοφορεί το πέμπτο και για πολλούς κριτικούς και fans καλύτερο άλμπουμ της πορείας του «Who’s Next». Το μυθικό ροκ άλμπουμ βρέθηκε στην κορυφή των βρετανικών charts κι έγινε τριπλά πλατινένιο στις ΗΠΑ. Για την προώθηση του άλμπουμ, οι Who περιόδευσαν αποκλειστικά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική, ενώ έδωσαν 16 συναυλίες στην κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 1972.

9126vhsplfl._sl1500_.jpg

Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι δημιουργία του φωτογράφου Ethan Russel, βρέθηκε το 2003 στη δεύτερη θέση της λίστας του VH1 με τα καλύτερα εξώφυλλα όλων των εποχών και παρουσιάζει τα μέλη του συγκροτήματος να ρίχνουν πλάτη σε ένα κτίσμα το οποίο αφήνεται να εννοηθεί πως έχουν ουρήσει προηγουμένως και βρίσκεται στην περιοχή ορυχείων Easington Colliery.  

Η ιστορία του άλμπουμ ξεκινά στα μέσα του 1970, όταν ο Pete Townshend ξεκίνησε να συνθέτει τον διάδοχο του «Tommy», έχοντας ως αρχική ιδέα στο μυαλό μια ροκ-όπερα, το πολυσύνθετο έργο «Lifehouse», που θα συμβόλιζε την σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό του. Μετά από κάποιες δοκιμαστικές συναυλίες στο «Young Vic» του Λονδίνου, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος παραπονέθηκαν για την πολυπλοκότητα του «Lifehouse» και του ζήτησαν να συνθέσουν έναν πιο απλό δίσκο, με αποτέλεσμα να πέσουν τίτλοι τέλους στο εγχείρημα.

Τον Μάρτιο του 1971, Who αρχίζουν να ηχογραφούν στα «Record Plant Studios» της Νέας Υόρκης, αλλά ο παραγωγός Tim Lambert αδυνατεί να συνεργαστεί μαζί τους εξαιτίας του εθισμού του στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να μπει νέα τελεία.  Ένα μήνα αργότερα, οι Who ξεκινούν και πάλι τις ηχογραφήσεις, αυτή τη φορά με παραγωγό τον Glyn Johns. Οι συνθέσεις προέρχονταν από το «Lifehouse», εκτός από το κομμάτι «My Wife» που συνέθεσε ο John Entwistle.

The Who - Baba O'Riley (Shepperton Studios / 1978)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ