Αρχειο

«Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην κρίση»

Τριήμερες εκδηλώσεις στο μετρό του Συντάγματος από το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9625-31755.jpg

Τριήμερες εκδηλώσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος, από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2010, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, με αφορμή τα 21 χρόνια παροχής υπηρεσιών στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους. 

Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην κρίση». Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τις υπηρεσίες του προγράμματος, αλλά και η ευαισθητοποίησή του σε σχέση με τις επιπτώσεις της δύσκολης σημερινής οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας στο φαινόμενο των εξαρτήσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα επόμενα χρόνια οι προϋποθέσεις εξάπλωσης της χρήσης ουσιών και έντασης του κοινωνικού αποκλεισμού αναμένεται να ενισχυθούν. Η κρίση μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική και σωματική υγεία των χρηστών, να μειώσει το κίνητρο τους για θεραπεία, αλλά και να κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια για κοινωνική και επαγγελματική ένταξη όσων ολοκληρώνουν θεραπευτικά προγράμματα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε εργαστήρια (κατασκευής μουσικών οργάνων, κομποστοποίησης, μεταποίησης και χειροτεχνίας, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών), να παρακολουθήσει αφηγήσεις παραμυθιών, μουσικά δρώμενα και εκθέσεις και να ενημερωθεί για το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 9.00-18.00

§Εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων όπως το περιστρεφόμενο χειροτύμπανο και ο βροχοποιός. Το συγκεκριμένο εργαστήριο λειτουργεί στην Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση παρέχοντας στα μέλη της την ευκαιρία επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε γνωριμία με τα παραδοσιακά μουσικά όργανα καθώς και με τον τρόπο κατασκευής τους ενώ παράλληλα μπορούν να απολαύσουν τους ήχους των οργάνων σε μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. 

§Εργαστήριο κομποστοποίησης

Με  ζωντανά εκθέματα και με ψηφιακές παρουσιάσεις, οι επισκέπτες θα δουν να αποτυπώνεται η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Θα μάθουν πως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τσόφλια των αυγών κ.ά. μπορούν εύκολα να γίνουν κομπόστ για τα φυτά αλλά και να μειωθούν τα οικιακά απόβλητα. Η συγκεκριμένη οικολογική πρακτική έχει υιοθετεί από την Εναλλακτική Κοινότητα, στους χώρους της οποίας έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα κομποστοποίησης σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η συνολική διαχείριση των βιοαποδομήσιμων φυτικών αποβλήτων.

§Εργαστήριο μεταποιήσεων και χειροτεχνίας

«Δημιουργώ με ότι έχω» είναι το θέμα του συγκεκριμένου εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακατασκευάσουν παλιά αντικείμενα και να τα ξαναζωντανέψουν για νέες χρήσεις και να  πάρουν ιδέες μεταποίησης εύκολα υλοποιήσιμες στον καθένα. Στο εργαστήριο θα συμμετέχουν φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα.

Μην ξεχάσετε να φέρετε παλιά αντικείμενα ή ρούχα σας για να τα μετατρέψουμε μαζί!

§Εργαστήριο Ανοιχτής Ορχήστρας

Οι επισκέπτες μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με μουσικά όργανα (πλήκτρα, κιθάρα ακουστική, κιθάρα ηλεκτρική, μπάσο, ντραμς και κρουστά) ώστε να αποκτήσουν μια «βιωματική» επαφή με τη μουσική και τα μουσικά όργανα και να κάνουν ομαδικούς μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. 

§Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Σε ειδικά διαμορφωμένη γωνιά τα παιδιά που θα επισκεφτούν την εκδήλωση θα περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά προσεγγίζοντας το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο (διαδραστικά παραμύθια, βιβλία γνώσεων, βιβλία με εικόνες, κουκλοθεατρικές ιστορίες), παίζοντας επιτραπέζια επιμορφωτικά παιχνίδια  και  δοκιμάζοντας τις ικανότητές τους στο επιδαπέδιο οικολογικό bowling. 

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 18.00-19.00

«Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές είναι γιατί τ’ ακούς γλυκότερα». 

Γ. Σεφέρης, Τελευταίος Σταθμός

Με αφηγήσεις παραμυθιών και παραδόσεων  θα μας μιλήσουν τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος ... με συνοδεία μουσικής ... μια παράσταση με  ιστορίες για δυνατούς και αδύνατους, δίκαιους και άδικους, νεραΐδες και ξωτικά, ταξίδια και όνειρα, ελπίδες και αγάπες...

ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 19.00-22.00

Παρασκευή 29/10: 

-Μουσικό συγκρότημα του Μουσικού Πειραματικού Λυκείου Παλλήνης 

-Παραδοσιακοί χοροί από τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας

Σάββατο 30/10: 

-Μουσικό συγκρότημα «Jungle Whisper»

-Μουσικό συγκρότημα Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κυριακή 31/10: 

- Παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα ARABA 

-Μουσικό συγκρότημα Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

- Μουσικό συγκρότημα «Human» 

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργούν: 

-Ενημερωτικό περίπτερο

-Έκθεση φωτογραφίας των μελών της θεραπευτικής κοινότητας με θέμα την κρίση

-Έκθεση της ιστορίας του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 

Είσοδος ελεύθερη 09.00-22.00.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ