Αρχειο

27η Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ημέρα μνήμης και φρίκης

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86485-174278.jpg

Ο ΟΗΕ με ομόφωνη απόφαση το 2005 θέσπισε ως την 27η Ιανουαρίου την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα χέρια των ναζιστών.

Για τους ναζί η «κάθαρση» της Ευρώπης από τα κατώτερα πλάσματα ή τις ανεπιθύμητες ομάδες, αποτέλεσε υψίστης σημασίας στόχο και για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν κάθε βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο για να τους εξαφανίσουν.

Εβραίοι, Πολωνοί, Ρώσοι, Ουκρανοί, Ρομά όπως επίσης και κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι, άτομα με αναπηρίες, μάρτυρες του Ιεχωβά κ.α. θεωρούνταν «μόλυνση» στο σώμα της κοινωνίας η οποία έπρεπε να εξυγιανθεί στο όνομα της «φυλετικής υγιεινής» .

Η ανθρωπότητα θρηνεί την 27η Ιανουαρίου τον άδικο εκατομμυρίων ανθρώπων, αθώων ψυχών, και οφείλει να θυμάται πως τα γεγονότα αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα του μακρινού παρελθόντος. Οι γενοκτονίες ανήκουν στη γενιά των παππούδων μας και η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα ντροπής που πρέπει να μας υπενθυμίζει το κακό που μπορεί να προκαλέσει ένας χειραγωγημένος λαός στους συνανθρώπους του.

Η διατήρηση της μνήμης είναι η παρακαταθήκη της αποτροπής των γενοκτονιών και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ