Αρχειο

Εκπαίδευση #1 Υποτροφίες με όνομα

«Οι επιχειρηματίες πρέπει να ανταποδίδουν πίσω στην κοινωνία» δηλώνει ο Mr. EasyGroup, Στέλιος Χατζηιωάννου, και ενισχύει τις σπουδές και τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα νέων στην Ευρώπη

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 309
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7711-17468.jpg

Κάθε αρχή και δύσκολη. Ειδικά αν είσαι νέος και ονειρεύεσαι να σπουδάσεις στα καλύτερα πανεπιστήμια ή να στήσεις από το μηδέν μια επιχείρηση. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής του επιχειρηματικού ομίλου EasyGroup, τα έχει κάνει και τα δύο. Είχε βοήθεια, όπως παραδέχεται: «Όταν ξεκίνησα την επιχειρηματική μου δραστηριότητα, κάποιος –ο πατέρας µου– πίστεψε αρκετά σε αυτό που ήθελα να κάνω, ώστε να µε βοηθήσει χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη των επιχειρήσεών µου. Σε αυτό το πνεύμα, θέλω και εγώ να σταθώ δίπλα στις συναρπαστικές και καινοτόµες νέες επιχειρηµατικές δραστηριότητες στην Ελλάδα».

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του κυπριακής καταγωγής, «κατά συρροή επιχειρηματία» (όπως αποκαλούν τον Στέλιο Χατζηιωάννου στη Βρετανία), δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια και δραστηριοποιείται σε τομείς που αφορούν αποκλειστικά την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον. «Ειδικότερα όσον αφορά την εκπαίδευση, δίνουμε δέκα υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics και δέκα υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο Cass Business School» εξηγεί ο Χρήστος Χιώτης, εκπρόσωπος του ιδρύματος στην Ελλάδα. Η επιλογή των δύο βρετανικών πανεπιστημίων δεν είναι τυχαία. «Ο Στέλιος Χατζηιωάννου έχει σπουδάσει σε αυτά τα δύο πανεπιστήμια και γνωρίζει τι μπορούν να προσφέρουν στους νέους. Θέλει οι μαθητές να ακολουθήσουν τα βήματά μου». Ο πρόεδρος της EasyGroup έχει δεσμευτεί να χορηγήσει μέσω του ιδρύματός του 200 υποτροφίες μέσα σε διάστημα δέκα ετών. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αν και δίνεται προτίμηση σε  Έλληνες και Κύπριους υποψηφίους.

«Ο Στέλιος Χατζηιωάννου θέλει οπωσδήποτε να βοηθήσει τους φοιτητές από τον τόπο καταγωγής της οικογένειάς του και από την Ελλάδα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε». Οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, το βιογραφικό και η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση των υποτροφιών. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υποτρόφων. Δεν θέλουμε απλά να δώσουμε μια υποτροφία και τέλος. Έχουμε τακτική επαφή με τους σπουδαστές πριν και κατά τη διάρκεια των σπουδών. Θέλουμε να προωθήσουμε το συναίσθημα της οικογένειας. Γι’ αυτό διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Βρετανία, για να βλέπουμε πώς πορεύονται με τις σπουδές και τη ζωή τους οι υπότροφοι μας. Το συναίσθημα της βοήθειας και του δυναμικού δικτύου υποστήριξης είναι εξίσου σημαντικό με την οικονομική βοήθεια της υποτροφίας. Και μιλάω εκ πείρας, γιατί είχα πάρει κι εγώ υποτροφία όταν σπούδαζα στο Ηνωμένο Βασίλειο» επισημαίνει ο Χρήστος Χιώτης.

Παράλληλα το ίδρυμα χορηγεί για τρίτη συνεχή χρονιά το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου για το Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς», σε συνεργασία με τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Οργανωτικός και επιστημονικός συνεργάτης για το Βραβείο είναι το ALBA Graduate Business School. Το βραβείο, πέρα από την ηθική αναγνώριση, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο € 50.000. Απευθύνεται σε νέους και νέες επιχειρηματίες μέχρι 40 ετών. «Εμείς αναγνωρίζουμε τη δυσκολία της κάθε αρχής, αλλά λέμε στους νέους ότι αξίζει η προσπάθεια, η ιδέα ώστε να μπορέσουν κάποια πράγματα να αλλάξουν».


TEXNEΣ

ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «ΙΑΣΜΟΣ» Μαιζώνος 48, 210 5200.096, 210 6411.821
Άνοιξε η αυλαία της καλοκαιρινής προετοιμασίας για τις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η προετοιμασία στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «ΙΑΣΜΟΣ» περιλαμβάνει μαθήματα υποκριτικής θεατρικών μονολόγων, τραγούδι, ποίημα, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, καθώς και θεωρητικά μαθήματα (Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ιστορία Θεάτρου). Τα τμήματα θα είναι πρωινά (11.00 έως 15.00) και απογευματινά (15.00 έως 19.00) και γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στη Γραμματεία της Σχολής συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση.

ΑΚΤΟ - Art & Design Show 2010 Χαρ.Τρικούπη 21, 3ης Σεπτεμβρίου 24, Κραναού 3, 210 5230.130 
Χιλιάδες έργα σε ένα χώρο 4.500 τ.μ. σε περιμένουν στην καθιερωμένη πια ετήσια έκθεση δημιουργιών των σπουδαστών του ΑΚΤΟ. Μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος οι 2.000 σπουδαστές του ΑΚΤΟ εκπαιδεύτηκαν και πειραματίστηκαν σε όλες τις μορφές του σύγχρονου ντιζάιν: από γραφιστική και σκηνογραφία μέχρι web design και animation. Η έκθεση ξεκινάει στις 8 Ιουλίου 2010, ώρα 20.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Τα έργα των σπουδαστών αποτυπώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εκπαιδευτικό έργο του κορυφαίου ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος  τέχνης και design στην Ελλάδα.

ASH IN ART Ηρακλέους 10 & Λαχούρη (μετρό: Συγγρού-Φιξ), 210 9216.890, 694 8688829, www.ashinart.com
Αν γραφτείς στο Ash in Art έως 1/8 ισχύει μια καταπληκτική προσφορά: μπορείς να κάνεις όσα μαθήματα τέχνης θέλεις μόνο με € 60 το μήνα! Τσέκαρε το full και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα της σχολής –περιλαμβάνει από φωτογραφία και ζωγραφική, μέχρι art therapy και χορό– και γέμισε τις μέρες σου με τέχνη… Όλα τα μαθήματα γίνονται σε μικρά, καλά οργανωμένα γκρουπάκια από επαγγελματίες του εκάστοτε χώρου.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΤΕΙ Πειραιά Θηβών 250 & Πέτρου Ράλλη, Αιγάλεω, 210 5381.285, www.civil.teipir.gr
Έχεις πάρει το πτυχίο σου και θέλεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου. Μιλάς καλά αγγλικά, σκέφτεσαι και το εξωτερικό, δεν είσαι σίγουρος. Tο τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Πειραιά συνεργάζεται με το Kingston University στην Αγγλία και σου προσφέρει τη λύση: δύο καλά μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου MSc, “Management in Construction” και “Structural Design and Construction Management”. Βιάσου, όμως, γιατί η υποβολή φακέλων είναι μέχρι 16/7.

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Ρεθύμνου 3, 210 8225.983/ Θεσσαλονίκη: Ερμού 45, πλ. Αριστοτέλους, 2310 226.318
Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία, Ηλεκτρονικά, Δομικά, Πληροφορική, Μουσική Τεχνολογία-Ηχοληψία, Επαγγέλματα Μόδας & Ομορφιάς, Παραϊατρικά, Εφαρμοσμένες Τέχνες, Μαγειρική, Οικονομία & Διοίκηση κι άλλα τόσα! Εδώ θα έρθεις για να ειδικευτείς και να πάρεις ένα Κρατικό Δίπλωμα, σ’ έναν από τους 40 τομείς της σχολής. Με έμπειρους καθηγητές, έξτρα σεμινάρια και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, με δικαίωμα συμμετοχής σε προκηρύξεις του Δημοσίου, με ανοιχτούς ορίζοντες. Παρέχεται και αναβολή στράτευσης.

DEREE - The American College of Greece Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, 210 6009.800/9, www.acg.edu
Δεν χρειάζονται και πολλά λόγια για το Deree. Με την εγγύηση που σου προσφέρει ένα Αμερικάνικο Κολέγιο πιστοποιημένο από τη NEASC –το σημαντικότερο και αρχαιότερο οργανισμό πιστοποίησης των ΗΠΑ–, μπορείς να αποκτήσεις Bachelor και Master σε τομείς όπως Arts, Science, Business Administration, Marketing κι ένα σωρό άλλα. Εδώ δεν θα έχεις μόνο επιφανείς καθηγητές, αλλά και πρόσβαση στις απίστευτες εγκαταστάσεις του κολεγίου: μεταξύ άλλων ένα campus 260 στρεμμάτων, υπερσύγχρονες βιβλιοθήκες, άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις και τρία θέατρα.

ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κοδριγκτώνος 16, 210 8224.074
Δικαιολογημένα σταθερά πρώτο στην επιλογή των νέων που ενδιαφέρονται για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση μετά τις σπουδές τους. Έρευνα της εταιρείας ALCO κατέδειξε ότι το ΙΕΚ ΑΚΜΗ είναι πρώτο στην απορρόφηση αποφοίτων στον επαγγελματικό στίβο. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά ο θεσμός Career Days, καθώς μεγάλες εταιρείες όλων των κλάδων απευθύνονται πρώτα στο γραφείο σταδιοδρομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για την ανεύρεση στελεχών τους. Στις φετινές ημέρες σταδιοδρομίας μεγάλα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής έδωσαν το στίγμα τους για τη νέα εποχή της οικονομίας, τονίζοντας ότι υπάρχει φως στο τούνελ για τη νέα γενιά επιχειρηματιών. 

MEDITERRANEAN COLLEGE Πατησίων 107 & Πελλήνης 8 (στάση Αγγελοπούλου), 210 8899.600
Ευρύ σύνολο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, από διοίκηση επιχειρήσεων μέχρι ψυχολογία και προσχολική αγωγή. Το Mediterranean College συνεργάζεται με το University of Derby. Τα ακαδημαϊκά προγράμματα του βρετανικού πανεπιστημίου είναι σχεδιασμένα σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και τους αντίστοιχους  επαγγελματικούς φορείς, για εγγυημένη είσοδο των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα απευθύνονται τόσο σε πτυχιούχους  ΑΕΙ/ΤΕΙ/Κολεγίων, όσο και σε μη πτυχιούχους, με σημαντική εργασιακή εμπειρία στο εκάστοτε αντικείμενο.

AMERICAN UNIVERSITY OF ATHENS  Ν. Ψυχικό, 210 7259.301-3, www.aua.edu
Εξουσιοδοτημένο να χορηγεί Bachelor και Master σε ένα πλέγμα 40 ειδικοτήτων ήδη από το 1991, από το 2002 σταδιακά μετατράπηκε και σε Ερευνητικό Πανεπιστήμιο με Διδακτορικά και Ερευνητικά προγράμματα. Πλέον, το American University of Athens είναι το μοναδικό μη-κρατικό τριτοβάθμιο και τεταρτοβάθμιο ίδρυμα στην Ελλάδα με επαγγελματική αναγνώριση σε καίριες επιστημονικές-επαγγελματικές ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, φαρμακοποιοί, βιολόγοι-μικροβιολόγοι, δικηγόροι, κλινικοί διαιτολόγοι, ορκωτοί λογιστές, παιδοψυχολόγοι, τραπεζικοί-ειδικοί χρηματοοικονομικών θεμάτων.


Διεθνής Φοιτητική Ταυτότητα
To «όπλο» του φοιτητή απέναντι στην κρίση ονομάζεται Διεθνής Φοιτητική Ταυτότητα ISIC
, που σημαίνει μια σειρά από παροχές και προνόμια σε διάφορα επίπεδα, όπως: καλύτερες τιμές στα Ster Cinemas, στο βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, στις πίτσες Dominos, στα γυμναστήρια Joe Waider, στα καταστήματα Adidas, Puma, Glou, στα εισιτήρια των ΟΣΕ, Minoan Lines και σε πολλά ακόμη, τα οποία μπορείς να δεις αναλυτικά στο www.isic.gr. Στο ίδιο site θα μάθεις και πώς να την αποκτήσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ