15+1 τρόποι να χαιρετίσεις κάποιον
Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος, μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες
Λέμε για το «αντίο» ότι είναι δύσκολο αλλά και το «γεια» δεν πάει πίσω, ειδικά σε όσες χώρες ισχύουν χειρονομίες που ξεπερνούν την απλή χειραψία. Αν ταξιδεύεις συχνά, θα γνωρίζεις ήδη ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να προσβάλλεις κάποιον χρησιμοποιώντας λάθος χειρονομία. Βέβαια, αν το πιο περίεργο σε χειρονομία που έχεις αντιμετωπίσει έως τώρα είναι τα τρία σταυρωτά φιλιά, γνωστά και ως «μασονικά», τότε καλύτερα να διαβάσεις προσεκτικά πιο κάτω, γιατί το viralnova μας επιμορφώνει.
1. Βγάλε γλώσσα - Θιβέτ
Βολτάρεις στη Λάσα και συναντάς κάποιον γνωστό. Τι κάνεις; Του βγάζεις γλώσσα. Με την καλή έννοια. Το έθιμο ξεκίνησε ως ένας τρόπος να δείχνουν οι Θιβετιανοί μεταξύ τους ότι δεν είναι η μετενσάρκωση ενός σατανικού βασιλιά, ο οποίος είχε μαύρη γλώσσα.
2. Τριπλή χειραψία - Μποτσουάνα
Η Μποτσουάνα παίρνει την παραδοσιακή χειραψία και την απογειώνει. Οκ, ξεκινάει όπως η κλασική δυτική χειραψία. Και τα δύο μέρη κουνάνε τα χέρια τους πάνω κάτω μία φορά και έπειτα «κλειδώνουν» τους αντίχειρες γυρνώντας τα χέρια τους προς τα πάνω, ώστε να σχηματίζουν ορθή γωνία. Τέλος, τα κατεβάζουν και κρατώντας τους αντίχειρες στην ίδια θέση κάνουν ακόμα μία χειραψία.
3. «Ειρήνη» - Μαλαισία
Ένας ειρηνικός χαιρετισμός για τους Μαλαισιανούς. Ξεκινούν με χειραψία και έπειτα και τα δύο μέρη ακουμπάνε το χέρι τους στο στήθος τους. Δε μοιάζει λίγο με το «πήγε η ψυχή μου στην κούλουρη»;;
4. Ελαφριά χειραψία - Κίνα
Όσο πιο ελαφριά, τόσο το καλύτερο. Και μη διανοηθείτε να κοιτάξετε κατάματα εκείνον που χαιρετάτε. Σοβαρά.
5. Λατρεία - Ινδονησία
Οι άνθρωποι στην Ινδονησία, ειδικά οι κάτοικοι του νησιού Java, ακουμπάνε τα χέρια τους -στο ύψος της μέσης- πριν ο ένας σκύψει μπροστά στον άλλο σε ένδειξη σεβασμού.
6. Χάντα - Μογγολία
Οι Μογγόλοι χαιρετούν τους καλεσμένους προσφέροντάς τους μια μεταξωτή ή βαμβακερή λωρίδα υφάσματος, η οποία ονομάζεται Χάντα. Πλένεται στους 40 βαθμούς, χωρίς λευκαντικό.
7. Φτύσε - Μασάι
Οι άνθρωποι των φυλών Μασάι χαιρετιούνται φτύνοντας ο ένας τον άλλον. Δεν ξέρω αν πρέπει να βρει κούτελο, μαλλί ή πόδι, πάντως πρέπει να φτύσετε.
8. Αναρρόφηση - Πολυνησία
Οι κάτοικοι του Πολυνησιακού νησιού Τουβαλού χαιρετιούνται πιέζοντας τις μύτες τους και εισπνέοντας ταυτόχρονα. Τι γλυκό...
9. Σκύψε - Ιαπωνία
Οι Ιάπωνες χαιρετιούνται γέρνοντας ελαφρώς προς τα μπρος. Δεν ακουμπάνε ούτε χέρια, ούτε μύτες, ούτε τίποτα.
10. Χόνγκι - Νέα Ζηλανδία
Ο παραδοσιακός Μαορί χαιρετισμός προϋποθέτει δύο ανθρώπους να ακουμπάνε τις μύτες τους και να μοιράζονται την «ανάσα της ζωής». Προϋποθέτει επίσης να έχεις φάει κάτι ελαφρύ πριν, για να μη σου λιποθυμήσει ο έρημος.
11. Πίεσε αντίχειρες - Ζάμπια
Άσε τις χειραψίες, αν θες να χαιρετήσεις έναν Ζαμπιανό αρκεί να πιέσεις τον αντίχειρά σου με τον δικό του. Καλό ε;
12. Κουνίκ - Εσκιμώοι
Οι εσκιμώοι, όπως ήδη θα γνωρίζεις, ακουμπάνε τις μύτες και το πάνω μέρος των χειλιών τους. Είναι το δικό τους είδος φιλιού. Γλυκούλια.
13. «Παλαμάκια» - Ζιμπάμπουε
Οι άνθρωποι της Ζιμπάμπουε «χτυπάνε» τις παλάμες τους όταν χαιρετιούνται. Οι άνδρες συνήθως τις κρατάνε ίσιες, ενώ οι γυναίκες τις κάμπτουν ελαφρώς. Είναι αυτό που εμείς (τα κορίτσια) συνηθίζαμε να παίζουμε μικρές σαν παιχνίδι, τραγουδώντας «σι μαριό, μαριό, σι ντο ρε μι.... » κτλ. Το ’πιασες;
14. Χτύπημα στην πλάτη - Ελλάδα
Ε ναι, εμείς οι Έλληνες το συνηθίζουμε το χτυπηματάκι στην πλάτη όταν χαιρετάμε κάποιον. Ή όταν βήχει.
15. Μυτοφίλημα - Ομάν
Οι άνδρες του Ομάν χαιρετιούνται πιέζοντας τις μύτες τους αρκετές φορές. Ναι, οι ΑΝΔΡΕΣ.
16. Γουάι - Ταϊλάνδη
Οι Ταϊλανδοί χαιρετιούνται τοποθετώντας τα χέρια τους σε θέση προσευχής μπροστά στο στήθος τους και σκύβοντας ελαφρώς. Όσο πιο ψηλά βρίσκονται τα χέρια, τόσο περισσότερο σεβασμό φανερώνει η κίνηση. Αμέ.